Tobias Borsboom. Foto: Marco Borggreve
Tobias Borsboom. Foto: Marco Borggreve (MarcoBorggreve)

Pianorecital Tobias Borsboom

Tobias Borsboom: een pianist in tijden van Corona

RUURLO - Op zaterdag 19 juni vanaf 20 uur komt op uitnodiging van KunstKring Ruurlo een bijzondere, jonge Nederlandse pianist optreden in het Kulturhus Ruurlo: Tobias Borsboom. In dit interview vertelt hij over de lockdown en over zijn voorliefde voor de componisten van wie hij werken gaat spelen.

Borsboom vertelt: “ Gelukkig waren er in de afgelopen veertien maanden toch nog momenten dat concerten wél mogelijk waren, zij het voor een kleiner publiek dan normaal. En ik heb livestream concerten gedaan, dus ik ging in zekere zin wel gewoon door met optreden. Maar wat telt is de aandacht van het publiek, want daar doe je het voor. Het is het eenmalige van muziek wat ik mooi vind. Hetzelfde moment komt nooit meer terug. Die momenten zijn kwetsbaar en muziek is één van de mooiste kunstvormen om dit te vullen en te delen met de luisteraars. Als musicus kan je het maar één keer doen, dus ik wil natuurlijk dat wat ik doe, iets moois betekent. Om dit weer voor live publiek te mogen doen heb ik zo gemist.”

Borsboom speelt op 19 juni een klassiek programma met hoogtepunten uit het werk van Mozart, Schubert, Chopin, Debussy en tot slot een wat minder bekende componist: Paul Dukas. “Ik moet zeggen dat ik dat erg leuk vind om te doen”, vervolgt de pianist. “Het is eigenlijk een heel traditioneel pianorecital. Zonder rode draad of achterliggend thema. Ik heb stukken geselecteerd die ik echt graag wil spelen, waaronder bijvoorbeeld een werk van Chopin dat ik tijdens mijn conservatoriumtijd ook speelde. Het is interessant om zoiets dan weer opnieuw op te pakken. En een componist als Debussy ligt me ook enorm. Kan me niet voorstellen dat er iemand is die Debussy niet mooi vindt! Schubert heb ik gekozen omdat de puurheid en intimiteit van deze muziek (de 6 Moments Musicaux) mij aangrijpen.”

Op de vraag of Borsboom zich als kleine jongen aangetrokken voelde tot de piano, antwoordt hij. “Als zevenjarig jongetje mocht ik van mijn ouders een muziekinstrument kiezen en dat werd gewoon piano. Eigenlijk weet ik niet waarom. In mijn omgeving speelde niemand piano. Mijn ouders kochten een piano en ik kreeg les, eerst in groepjes, maar al gauw privé en alles kwam in een stroomversnelling. Heel belangrijk was dat ik geweldige gepassioneerde eerste pianodocenten had. Ik weet dat ik als kind thuis veel keek naar de film ‘Fantasia’ van Disney, tekenfilms gebaseerd op beroemde klassieke orkestwerken. Eén van de leukste vond ik ‘de Tovenaarsleerling’ met Mickey Mouse in de hoofdrol. De muziek was van de Fransman Paul Dukas. En dit is één van die stukken die ik ben gaan spelen, omdat ik door de lockdown daar de aandacht voor had.”

Zijn er andere componisten die hem speciaal hebben geïnspireerd? Borsboom: “Ja, dat is toch wel Beethoven, vooral tijdens mijn tijd op het conservatorium. En dat was voornamelijk om zijn leven. Hoe hij zich, ondanks zijn doofheid, zó bleef inzetten voor zijn muziek! Dat was en is enorm inspirerend. En daarnaast Debussy. Die verleidt je om je eigen fantasie te gebruiken, iets waarover Debussy zelf ook in enorme mate beschikte. De ideeën die hij op papier wist te zetten… Hij is niet voorspelbaar, zoals sommige andere componisten. Ik verbaas mij altijd over zijn ingevingen. Ik denk dan: hoe is het mogelijk? waar haalt hij dát nou weer vandaan?! Hij laat het ongrijpbare spreken. Daarin schuilt zijn genialiteit.”

Voor Tobias is dit het eerste concert met publiek in lange tijd. “Ik heb er veel zin in. Een live concert is altijd bijzonder, de verwachting in de zaal. Ik verheug mij er erg op.”

Kaarten a`€ 21,50 zijn nog beschikbaar via kunstkringruurlo.nl/muziek/tobias-borsboom-190621/

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden