<p>Peter Meulenbroek (l.) en Grieto Zeeman in de winkel van het VVV Vorden aan de Dorpsstraat 12. Foto: Liesbeth Spaansen</p>

Peter Meulenbroek (l.) en Grieto Zeeman in de winkel van het VVV Vorden aan de Dorpsstraat 12. Foto: Liesbeth Spaansen

VVV Vorden gaat klaarliggende plannen uitrollen

Taak voor nieuwe voorzitter Peter Meulenbroek

Door Liesbeth Spaansen

VORDEN - Er liggen voor het VVV Vorden uitgewerkte plannen en ideeën op de plank. Deze zijn voorbereid door het huidige bestuur onder leiding van voorzitter Grieto Zeeman. Nu Grieto het voorzitterschap overdraagt aan Peter Meulenbroek maar niet uit het bestuur stapt, blijft hij betrokken met het uitrollen van deze plannen. “Dat is prettig voor de continuïteit van kennis en informatie”, geven beiden aan.

Grieto Zeeman
De als voorzitter afscheid nemende Grieto Zeeman (1953, Groningen) woont, na enkele jaren Apeldoorn, nu tien jaar in Vorden. Hij heeft met zijn vrouw Erica een bed & breakfast, Villa Zilverlinde in Vorden. “Ik ben een jaar of zes, zeven geleden het toerisme ingerold en gevraagd mee te werken in het toeristisch platform in Vorden.”

Het VVV in Vorden werd in 1906 opgericht door de kasteeleigenaren. “De baronnen zagen toen het belang al in van het toerisme”, vertelt Grieto. “Ik begon toen het VVV Bronckhorst gered moest worden, maar dat lukt uiteindelijk niet en de kernen kregen elk een eigen toeristische organisatie, met in Vorden toch weer een VVV. Ik was de laatste 2,5 jaar voorzitter.”

Grieto dacht ook mee voor de plannen voor de LEADER subsidieregeling. “Daarmee is bijvoorbeeld de achtkastelentocht aangekleed met een app, een route en expositiezuilen. Zo kunnen meer verhalen worden verteld en heb je de toerist meer informatie te bieden.”

Peter Meulenbroek
De nieuwe voorzitter van het VVV Vorden Peter Meulenbroek (1952, Amsterdam) woont inmiddels 21 jaar in Vorden. “Na redelijk in de wereld, Nederland én de Achterhoek te hebben rondgezworven, streken we neer in Vorden. Ik had eerder mijn eigen reclamebureau, HollandsPracht gevestigd in Apeldoorn, nu een kantoor aan huis. Zolang ik het leuk vind, blijf ik in de reclamewereld aan het werk. Daarnaast zijn er andere hobby’s zoals saxofoon spelen en een treinemplacement bouwen.” Peter houdt ook van het bourgondische leven en is ook liefhebber van Bronckhorster wijnen en bier.

Op bestuurlijk gebied heeft Peter Meulenbroek veel ervaring opgedaan. “Vroeger zat het VVV in een houten gebouwtje achter het Meestershuis. Ik heb toen een aantal jaren in het bestuur gezeten.” Ook actief geweest als voorzitter van Stichting Zutphen: Doen!, initiatiefnemer om World Press Photo naar Zutphen te halen. “Dat heb ik vijf jaar met plezier gedaan. Het was een succesvol evenement.” Daarnaast heeft hij zijn sporen verdiend bij Omroep Gelderland en verschillende reclamebureaus.

Toen de sollicitatie voorbij kwam voor een nieuwe voorzitter van het VVV in Vorden, was hij direct geïnteresseerd. “Ik heb met alle bestuursleden gesproken en zij waren enthousiast. Ik vind het leuk om te gaan doen.”

Peter Meulenbroek wordt meteen voorzitter. “Maar ik moet eerst nog werken aan de ‘kennismakingslijst’; in gesprek gaan met mensen van de gemeente, de toeristische platforms, landgoed- en kasteeleigenaren. Ik wil graag investeren in een goede relatie met alle partijen. Het is wel fijn dat ik een aantal mensen ken uit het verleden. Dat maakt het gesprek wel makkelijker.”

Hij denkt dat het toerisme Vorden een belangrijke impuls geeft. “Ik probeer me een voorstelling te maken van één jaar lang géén toeristen in Vorden. Het zal dan een saai dorp zijn. Toeristen gastvrij ontvangen, daar wil ik mijn bijdrage aan leveren. Ik weet hoe het voelt om als toerist in een regio te zijn. Ik heb met de camper overal rondgetoerd en weet wat het is om gast te voelen.”

Resultaatgericht
Vorden is een belangrijke toeristische plek en daar zijn al goede ideeën voor. “Ik ga aan het werk om alle plannen die er liggen te concretiseren, resultaatgericht als ik ben”, lacht Peter. “Als verbinder wil ik samen met de andere bestuursleden een gemeenschappelijk doel realiseren.” Grieto: “Bijvoorbeeld het plan om het VVV Vorden om te buigen van gastvrij punt naar een inspiratiepunt. Informeren en inspireren. Initiatieven op een mooie aanschouwelijke manier brengen.”

Grieto en Peter zijn creatief en enthousiast. Ze denken in oplossingen. Beiden zijn van mening dat de samenwerking met de ondernemers in Vorden van belang is voor de toeristische sector. Zij zien het als hun taak om de groei van het toerisme in goede banen te leiden. “Iedereen profiteert ook van het toerisme, kledingwinkels, supermarkten, noem maar op.”

Daarnaast gaan zij de gemeentelijke beleidsvisie promoten: ‘Tot Slot in Bronckhorst’. “Daar moeten we goede afspraken over maken. Vooral bij de kastelen en landgoedeigenaren vereist het denkwerk en overleg om het privé van de bewoners te blijven respecteren”, weten Peter en Grieto. “Ook het contact met de platforms in Hengelo, Zelhem, Steenderen en Drempt-Hummelo-Keppel is super belangrijk. De gemeente Bronckhorst heeft fantastische toeristische visitekaartjes. Denk bijvoorbeeld aan de stad Bronkhorst en het klompenproject in Keijenborg.”

Vrijwilligers
Een wens van Peter Meulenbroek is om te kijken of de openingstijden van de winkel te verruimen zijn. “De winkel wordt gedraaid door vrijwilligers. Het VVV-kantoor kan niet bestaan zonder deze belangrijke mensen.”

Het bestuur ziet het ook als haar taak om leuke attracties en arrangementen te organiseren voor het toerisme, zodat bezoekers jaarlijks terug willen komen! Zo is er het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS) om te belichten. “Zij hebben een flinke collectie om te laten zien”, weet Grieto.

“Het is erg belangrijk om eventueel een opvolger te vinden voor Mañana Mañana”, moet Peter van het hart. “Het is buitengewoon spijtig dat het dit jaar niet hier in Vorden is. Komen ze terug, dan zijn ze van harte welkom, maar anders is een ander initiatief welkom waar mensen jaarlijks voor naar Vorden komen.”


www.vorden.nl/VVV-Vorden

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden