Een foto van een eerder project van Bronckhorst Wind Symphony onder leiding van Joop Boerstoel met soliste Irma ten Brinke.. Foto: Willem Schoo


Een foto van een eerder project van Bronckhorst Wind Symphony onder leiding van Joop Boerstoel met soliste Irma ten Brinke.. Foto: Willem Schoo

‘Na-CORO-na concerten’ in centrum van Vorden

Algemeen

Op zondag 19 september meezingfeest voor jong en oud

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Meezingconcerten die laagdrempelig zijn voor jong en oud en volop ruimte bieden voor emotie met een lach en een traan. Dat moeten de twee belevingsconcerten worden die op zondag 19 september in het centrum van Vorden met als titel ‘Na-CORO-na’ gegeven worden.

Kortom een andere opzet dan je normaliter misschien zou wensen en willen voor een concert, maar ook met een geheel ander doel: hereniging is het motto. Een ongedwongen en zonder opsmuk gratis toegankelijke feestelijke dag voor jong en oud. Middels centrale geluidsversterking zal de gehele Dorpsstraat (en aanpalende horeca) mee kunnen genieten van dit festijn waarvoor een speciaal podium voor de Tuunte zal verrijzen.

Musica Contea
De twee ‘Belevingsconcerten’ worden georganiseerd door Stichting Musica Contea in nauwe samenwerking met Vordenaar Wim Polman en zijn vaste team van vrijwilligers. Daarnaast zal de Vordense horeca bestaande uit De Rotonde, De Herberg, Het Meestershuis en Hotel Bakker een deel van de organisatie op zich gaan nemen, daar waar het hun eigen terrein betreft. Uiteraard zullen EHBO en eventuele andere (professionele) diensten benaderd worden voor het zorgvuldig laten verlopen van deze activiteit. Dit in nauwe samenwerking met de gemeente Bronckhorst.
“Na bijna anderhalf jaar in een grote crisis te hebben doorgebracht - voor heel veel mensen hun eerste ‘echte’ crisis die grote delen van het openbare en persoonlijke leven langere tijd stillegde - willen we met dit concert ons weer richten op de toekomst. Naast het feit dat heel veel niet kon in verband met de diverse lockdowns hebben heel veel gezinnen, families en relaties ook te maken gehad met leed. Ernstige ziekte, soms leidend tot een overlijden of met heel lang en traag herstel. Gelukkig zijn ook veel mensen gespaard of er met relatief geringe schade van afgekomen. Naast persoonlijk, menselijk leed was er ook veel economisch en sociaal-maatschappelijk leed. Met dit concert willen we stilstaan bij alle emoties die deze tijd teweeg heeft gebracht”, aldus de initiatiefnemers Wim Polman en Joop en Symone Boerstoel.

Vordense muzikanten
De twee keer twee uur durende ‘Na-CORO-na concerten’ zullen verzorgd worden door de Bronckhorst Wind Symphony, een orkest onder leiding van Vordenaar Joop Boerstoel en door de band Duo Double uit Keijenborg. Diverse leden van Harmonie Vorden zullen de kern vormen van de Bronckhorst Wind Symphony, aangevuld met muzikanten uit de gemeente Bronckhorst. Diverse musici, (professionals en amateurs) zullen solistisch optreden zoals onder meer Irma ten Brinke, Marieke Visser en Cleo Vlogman. Symone Boerstoel: “Aangezien de muzikanten meer dan een jaar niet hebben kunnen repeteren en er pas sinds een paar weken weer in grotere groepen gemusiceerd mag worden is ervoor gekozen om ook een allround band aan het programma toe te voegen. Hiervoor is een vraag uitgezet bij de band Duo Double. Zij zullen in een ‘XL -formatie’ optreden met onder meer Vordenaar Timmy van Lingen die enkele nummers met het orkest zal zingen.”

Factor
Joop Boerstoel: ”Het gaat dit keer dus bewust niet om het nieuwste, het modernste of het meest innovatieve idee. Zuiver en alleen omdat dit nu op dit moment nog even niet de juiste tijd en plaats is. Deze keer is muziek vooral in te zetten als dé verbindende, verwerkende en helende factor. Het concert bestaat naast licht klassiek uit repertoire uit musicals, films, volks-, dans- en popmuziek. Aangezien het een meezing-concertevenement moet worden zullen we ter zijner tijd een QR-code laten maken. Via die QR-code kun je dan de songteksten van de nummers van het orkest en de solisten downloaden, in volgorde van het programma en de juiste versie. Titels? Nou vooruit, een paar dan. Abba Medley, Vilja Lied en Door de wind (beide bekend van onder andere. het televisieprogramma Beste Zangers en Do-Re-Mi (uit de musical Sound of Music).”

Geen kaarten
Voor de twee ‘Na-CORO-na concerten’ worden geen kaartjes verkocht. De entree is gratis waarbij een vrije gift mogelijk is om de onkosten te dekken. Entree vragen past niet in de visie van beleving, saamhorigheid, vieren en herdenken. Ook worden de ondernemers persoonlijk dit keer niet om sponsoring gevraagd. “Zij hebben ook zware tijden achter de rug. Wel is er een beroep gedaan op diverse fondsen en (particuliere) organisaties waaronder het Ondernemersfonds Vorden, Kringloopwinkel De Werf, alsmede het VSB-fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Bronckhorst die dit initiatief zullen ondersteunen. Een paar aanvragen hebben initiatieven als deze niet in hun taakomschrijving staan en konden derhalve geen bijdrage toekennen, maar toonden er alleen waardering voor. Daarom zitten we toch nog met een gat in de begroting dat we hopelijk gaan dichten zodat we iedereen volgens de Fair Practice Code kunnen honoreren”, zegt Wim Polman.
Hij kijkt reikhalzend uit naar de twee Na-CORO-na concerten die zondag 19 september respectievelijk om 15.00 en 19.00 uur beginnen. Elk muziekblok wordt gevuld met een uur door het Bronckhorst Wind Symphony orkest en een uur door de band Duo Double Het concert ‘s avonds heeft dezelfde opzet als ‘s middags met dien verstande dat het orkest en de band ‘s avonds een half uur samen spelen.

Afgesloten
Er staan geen stoelen bij het podium tegenover de Tuunte. Iedereen kan op de openbare banken of op een zelf meegebrachte kruk of stoel gaan zitten of op de terrassen van de horeca. In de vergunning is gevraagd of deze tijdens de concerten uitgebreid mogen worden. Bij de Rotonde, de Herberg, Het Meestershuis en Hotel Bakker komen extra luidsprekers te staan. Wel wordt de Dorpsstraat op zondag 19 september voor autoverkeer afgesloten.
Wim Polman tot slot: “Wij hopen natuurlijk op heel mooi weer en een hoge publieke opkomst. Er worden voor alle duidelijkheid geen afzettingen geplaatst voor het concert en er zijn geen controles van coronatesten. Het concert draagt immers de titel ‘Na-CORO-na’. Dat zegt genoeg.”
“Of het concert definitief doorgaat ligt geheel aan de persconferentie van medio augustus of een bekendmaking eerder dat de 1.50 meter afstand is vervallen. En de titel …. Van het woord corona hebben we zo langzamerhand de mond vol, maar we kunnen er ook niet omheen. We willen alle bezoekers zoveel mogelijk uitnodigen mee te zingen. Soms op tekst, maar als men die niet weet gewoon op ‘Na Na Naaa….’. Het Italiaanse woord voor ‘koor’ is ‘coro’ en zo kom je tot een naam die de lading volledig dekt.”

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant