<p>Het 75-jarige bestaan van D.G.A. werd vorig jaar in kleine kring gevierd. Foto: PR<br><br></p>

Het 75-jarige bestaan van D.G.A. werd vorig jaar in kleine kring gevierd. Foto: PR

75(+1) jaar Scouting Vorden met reünie in september

VORDEN - De viering van de 75ste verjaardag van de Vordense Scouting groep David G. Alford bleef in oktober vorig jaar beperkt tot de eigen groep. Feestelijk, met een heerlijk stukje gebak. Er waren natuurlijk meer festiviteiten bedacht, maar die moesten even worden uitgesteld. Die draad wordt nu weer opgepakt, met op zaterdag 25 september een reünie voor (oud)-leden.

De vereniging startte in het jaar 1945. Scouting David G. Alford werd opgericht door de heer Wim Spanhaak, die vóór de oorlog al lid was van de padvinderij maar dat gedurende die vijf jaar stil heeft moeten houden. Spanhaak heeft in de Achterhoek veel goede dingen gedaan in het verzet. Zo hielp hij in 1944 een neergestorte Amerikaanse piloot, David Alford, onderduiken. Spanhaak hield daar een dagboek over bij, waarvan onlangs op de website van de vereniging een uittreksel is gepubliceerd.
Via een ontsnappingsroute kwam Alford uiteindelijk terug bij het Amerikaanse leger, waarna hij weer veilig naar zijn huis in Texas kon terugkeren. Na de oorlog in 1945 richtte Spanhaak in Vorden een scoutinggroep op die hij, als eerbetoon, vernoemde naar deze Amerikaanse piloot: David Gaston Alford. Enkele jaren daarna (1952) mocht de groep, in een uithoek van het landgoed De Kieftskamp, een clubhuis bouwen.

Alford erelid van de groep
In 1975 wist Spanhaak via de Amerikaanse ambassade D.G. Alford op te sporen. Toen hij in 1978 op bezoek kwam in Vorden, werd hij als erelid geïnstalleerd bij de groep. Later raakte de groep tijdelijk het contact met D.G. Alford kwijt. Toen dat via e-mail hersteld kon worden bleef de kolonel in zijn laatste levensjaren op de hoogte van het wel en wee van ‘zijn groep’. Op 20 mei 2002 overleed hij op 85-jarige leeftijd.

Nieuw gebouw
In 2003/2004 werd er onder leiding van een bouwcommissie een nieuwe blokhut gebouwd. Op 28 mei 2005 werd dit nieuwe gebouw geopend door de jongste welp van dat moment, Jesse Weenk, en de oudste medewerker, de heer G.Harmsen. Daaraan voorafgaand werd de naam van het gebouw onthuld door de weduwe van hopman Spanhaak, mevr. Spanhaak-Smit. Het clubhuis ging ‘Huis ten Bosch’ heten.

Reünie
Op zaterdag 25 september is dan eindelijk de uitgestelde reünie voor (oud)-leden. Het belooft een dag te worden met allerlei activiteiten waaronder het meedraaien met de huidige speltakken, bijpraten met (oud)leden en samen genieten van een barbecue rondom Huis ten Bosch. Er zijn inmiddels ruim zestig aanmeldingen ontvangen. Tot 31 juli a.s. staat de inschrijving via onderstaande website nog open. Na inschrijving ontvangen de deelnemers meer informatie.


https://www.dga-vorden.nl/reunie

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden