<p>Open-tuinweek bij Erve Eelmerink. Foto: Henny Vlogman</p>

Open-tuinweek bij Erve Eelmerink. Foto: Henny Vlogman

Open-Tuinweek bij Erve Eelmerink in Vorden

VORDEN - Afgelopen jaren konden tuinliefhebbers één keer per maand de tuin aan het Eelmerink bezoeken. Omdat de kleuren van de planten in het namiddaglicht nog mooier tot uiting komen stellen Gerrit en Henny Vlogman nu in de week van 20 juli tot en met 24 juli hun tuin iedere dag open voor kijkers, van 16.00 uur tot 21.00 uur.

“In 1996 kochten wij het achterhuis van ’t Eelmerink”, vertellen Gerrit en Henny. “Na de sloop van het achterhuis en de schuurtjes en de bouw van ons nieuwe huis (dat dus aan het honderd jaar oude voorhuis vaststaat) begonnen wij met de aanleg van de tuin. Uitgangspunt was te werken met zichtlijnen vanuit de erker richting weiland. Grindpaden scheiden de vakken en rondom is een beukenheg geplant. Aan de voorkant, de kant met de zichtlijnen, is de tuin hetzelfde gebleven. De oorspronkelijke beplanting is in 25 jaar aangepast omdat je wel eens wat anders wilt. Elk jaar gaat er wel een stuk op de schop. Dit voorjaar is er een vuurplaatsje aangelegd omringd door lavastenen en lage beplanting.”

Juttepeer
“In de afgelopen jaren hebben we wel regelmatig iets veranderd aan het verdere erf. Zo hebben we, nu al weer vier jaar geleden, van een bijna ondoordringbare strook (opslag van bramen, kornoelje, kardinaalshoed enz.) langs de wei een (bos)tuin gemaakt. D.w.z. dat onder de bomen die zijn blijven staan heesters zijn aangeplant. Boomgaardje, moestuin en het eerste stuk bostuin, achter de schuur, zijn in 2019 gerenoveerd en tot één geheel gemaakt. Tussen het huis en het kleine poeltje staat een, volgens een fruitbomenkenner, meer dan honderd jaar oude juttepeer. Een walnotenboom zorgt voor schaduw op het grasveld.”
“Rondom de poel stonden planten, maar in het voorjaar van 2020 zijn de planten geïntegreerd in de siertuin. De vrijgekomen grond is ingezaaid met gras, dat geeft het geheel een rustiger aanblik en is meer praktisch in het onderhoud. Binnen de siertuin staan een dubbeltjesboom en een sneeuwklokjesboom. Buiten de tuin zijn drie krentenbomen. Aansluitend aan de parkeerplaats is een strook met onder meer twee kastanjebomen.”
Gerrit en Henny Vlogman heten kijkers welkom in hun tuin aan het Eelmerink 2a, tel 0575-552542 of 06-20572180 Geen entree, maar een vrije gift voor nieuwe beplanting is welkom.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden