Bij het Lindesfeest van volgend jaar is er net als in 2016 weer een verlichtingsroute in en rond de buurschap. Foto: PR
Bij het Lindesfeest van volgend jaar is er net als in 2016 weer een verlichtingsroute in en rond de buurschap. Foto: PR

Lindesfeest moet ook 155ste verjaardag laten schieten

Algemeen

Totale jubileumprogramma wordt doorgeplaatst naar volgend jaar

Door Jan Hendriksen

LINDE - “De coronacrisis en de daarbij behorende maatregelen hebben ons doen besluiten om te stoppen met de voorbereidingen. We moeten helaas aangeven dat ook de 155ste editie van het Lindesfeest niet kan doorgaan. Er is bewust gekozen om geen alternatief programma samen te stellen. We vinden dat we daarmee niet die gezelligheid kunnen creëren voor jong en oud waar het Lindesfeest zo om bekend staat Begin september gaan we kijken naar de mogelijkheden om later alsnog wat te kunnen organiseren”, aldus voorzitter Erik Ruiterkamp van de Vereniging Volksfeest Linde.

Vorige week donderdag werd via de facebookpagina van de Vereniging Volksfeest Linde kenbaar gemaakt dat het totale feestprogramma van 2021 wordt doorgeplaatst naar 2022. Het is voor het tweede achtereenvolgend jaar dat het vaandel van de Vereniging Volksfeest Linde niet tevoorschijn wordt gehaald op de vierde zaterdag van september. Het vaandel wordt namelijk steevast gezwaaid tijdens het Lindesfeest.
Het jaar 1866, het startpunt van de traditie, was voor de bevolking van Linde een belangrijk jaar. Toen werd namelijk het vaandel ingewijd om luister bij te zetten aan de jaarlijks terugkerende kermis. Het wordt sindsdien gezwaaid voor de koningsparen, eventuele genodigden en een ieder die het feest komt bezoeken.
De kermis in Linde zelf is overigens al veel ouder dan het vaandel. Vroeger waren er in de voormalige gemeente Vorden namelijk twee kermissen. Eén in het dorp en één in de buurtschap Linde. Die van Linde vond meestal plaats in augustus wanneer de roggeoogst was binnengehaald. Het Lindesfeest is dan ook een soort oogstfeest. Vooraf werd er ook een mis opgedragen in de kapel op de Kapellebult.

‘Linde in het licht’
Het Lindesfeest aan de Lindeseweg tegenover de Lindesche molen vindt volgend jaar van vrijdagavond 16 september tot en met zondag 25 september plaats. Als extra element zal er volgend jaar op vrijdagavond 16 en zaterdagavond 17 september weer een de verlichtingsroute ‘Linde in het licht’ worden georganiseerd. Tal van Lindenaren en Vordenaren herinneren zich de eerste editie van de verlichtingsroute nog die in 2016 plaatsvond. “In onze ogen was dit een groot succes en daarom willen we deze verlichtingsroute nogmaals organiseren”, aldus Erik Ruiterkamp. Voor degenen die niet bekend zijn met dit fenomeen: De verlichtingsroute ‘Linde in het licht’ is een route van ongeveer 25 kilometer door de buurtschap Linde. De uitgezette tocht kan per auto, maar ook per fiets worden gemaakt en vindt in de avond plaats. Deelnemers kunnen genieten van prachtig uitgelichte woningen, objecten en taferelen.

Programma
Het verdere programma van het Lindesfeest 2022 bestaat uit een ouderenmiddag (zaterdag 17 september), een toneelavond (vrijdag 23 september), het vogelschieten en vogelgooien (zaterdagmiddag 24 september), een feestavond (zaterdag 24 september) en de volks- en kinderspelen (zondagmiddag 25 september). Als voorproefje vindt er zondagmiddag 24 juli 2022 vanaf de Lindesche Molen een fietstocht plaats.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord