'Stratenmaker’ Jan Menkveld wil na tien jaar nog gewoon doorgaan. Foto: Luuk Stam
'Stratenmaker’ Jan Menkveld wil na tien jaar nog gewoon doorgaan. Foto: Luuk Stam

Jan werkt al tien jaar als zelfstandige tussen de straatstenen

Het bedrijf van Hengeloër Jan Menkveld bestaat tien jaar

Door Luuk Stam

HENGELO – Je zou hem als ‘stratenmaker’ kunnen betitelen, maar daarmee doe je Jan Menkveld (39) eigenlijk tekort. Hij is veel meer dan dat. De Hengeloër verzorgt naast het straatwerk ook grondwerk, rioolwerk en agrarische dienstverlening, denk aan de aanleg en onderhoud van boerenerven. Daarnaast heeft hij de voorbije jaren ook nog een handel in tweedehands bestratingsmateriaal opgezet.

Al zijn werk hangt aan de kapstok van zijn eigen onderneming, die net als hijzelf de naam Jan Menkveld draagt. Het bedrijf bestaat alweer tien jaar. Een sprong in het diepe was het in 2011. Op het hoogtepunt van de crisis trok Menkveld zijn stoute schoenen aan. Na jaren in loondienst te hebben gewerkt, ging hij verder als zelfstandige. “En tegenwoordig heeft iedereen een busje, maar een zzp’er was toen echt nog iets nieuws”, blikt hij terug. 

Desalniettemin was hij vastbesloten. Menkveld moest dan nog 30 worden, hij kon toen al leunen op heel wat ervaring. Via een stage tijdens zijn opleiding Land- en Watermanagement aan de Hogeschool Larenstein in Velp was hij terechtgekomen bij een aannemersbedrijf, waar hij acht jaar voor werkte. Eerst vier jaar buiten, vervolgens vier jaar op kantoor. Hij deed de calculatie, de werkvoorbereiding, de inkoop, het klantbezoek.

De Hengeloër had het naar zijn zin, maar had ook zijn bedenkingen. Wilde hij dit tot in lengte van jaren blijven doen? Was hij niet veel meer een buitenman? “Buiten heb je veel meer eer van je werk”, stelt hij. “Het is tastbaar. Op kantoor zie je aan het eind van de dag niet wat je gedaan hebt. En die hele cultuur van het mailtjes heen en weer sturen, daar was ik een beetje klaar mee. Het begon steeds meer te kriebelen om voor mezelf te beginnen.”

Zo geschiedde. Zijn eigen onderneming schoot uit de startblokken. In Hengelo breidde zijn netwerk snel uit doordat hij nauw betrokken was bij de renovatie van het sportcomplex van voetbalvereniging Pax. Hier realiseerde hij onder meer het logo in het straatwerk voor de ingang van de kantine. De klussen stroomden binnen. “Die eerste zomer ben ik iedere avond tot tien of elf uur overal aan de gang geweest om alles klaar te krijgen”, vertelt Menkveld. “Dat was haast te gek, maar in het begin pak je alles aan. Al doende leert men, maar het grootste dilemma van een zzp’er is de planning, dat blijft.”

In zijn werk denkt Menkveld graag met mensen mee. Een afstapje kan best mooi lijken, maar wat als je er straks met een kruiwagen door moet? En kan die lijn niet net wat anders zodat het gemakkelijker is om met een auto de oprit op te draaien? “Zo ontstaan de mooiste en meest praktische ontwerpen”, stelt Menkveld. 

Hoe Menkveld de komende tien jaar voor zijn bedrijf ziet? “Als ik fysiek gezond blijf, wil ik zeker zo door gaan”, vertelt hij. “Voor de meeste werkzaamheden gebruik ik de shovel, maar dit is natuurlijk niet het lichtste beroep. De sportschool? Nee, daar ben ik nog niet vaak geweest. Als je dit werk doet, is dat niet nodig.”


www.janmenkveld.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden