Op het IRRC-podium staan Grams, Datzer en Den Besten. Foto: Damon Teerink

Op het IRRC-podium staan Grams, Datzer en Den Besten. Foto: Damon Teerink

Duitsers Grams en Datzer winnen beiden eenSuperbike-race, Fransman Bian heerst in Supersport

Algemeen

17 races op de Varsselring

Door Damon Teerink

HENGELO - Onder zomerse tempraturen is de 53ste editie van de Road Races op de Varsselring in Hengelo Gld. ten einde gekomen. Het was een bijzonder jaargang met vooraf complexe maatregelen en onzekerheden. Dat mocht de pret niet drukken voor de Hengelose auto- en motorvereniging. Met man en macht is veel werk verricht en dat wierp zijn vruchten af. Ondanks de bezoekersaantallen van 750 mensen per dag was er een gezellige en aangename sfeer tijdens de enerverende wegraces op het stratencircuit van de Varsselring. De Hamove is al met al goed te spreken over het verloop van het evenement. De weersomstandigheden waren uitstekend tijdens de internationale wegraces 2021 in Hengelo. Zaterdag werden de trainingen en kwalificaties verreden met daarnaast drie wedstrijden. Op zondag stonden er maar liefst veertien races op het programma.

Winnaars in de IRRC op de Varsselring
Het IRRC ofwel Internationale Road Race Championship had de hoofdrol tijdens de wegraces in Hengelo. De man op Pole Position was Duitser Didier Grams. De eerste race lag langere tijd stil vanwege enkele crashes en een oliespoor. Na de herstart was het Grams die de sprintrace van vijf ronden wist te winnen na een mooi gevecht met David Datzer. In race twee werden de rollen omgedraaid, het was landgenoot Datzer die de overwinning wist te veroveren. Hij zette Grams terug naar de tweede plaats. Beide heren wisten er een spannende nek aan nek wedstijd van te maken. Daarbij wisten Joey den Besten en Lukas Maurer een derde plek te behalen in race 1 en 2.
Fransman Pierre-Yves Bian was heer en meester in de IRRC Supersport. Hij wist beide wedstrijden op zijn naam te zetten. Met zijn snelle Kawasaki was hij de Performance Racing coureur Ilja Caljouw tweemaal te snel af. In race 1 was het de Tsjech Petr Najman die als derde over de finishstreep kwam, Xavier Denis mocht na afloop van race 2 plek drie op het podium betreden. Jorn Hamberg wist op zondag twee keer een vierde plaats te behalen in het sterke IRRC Supersportveld.

Performance Racing Achterhoek behaalde met Supersportrijders Ilja Caljouw en Jorn Hamberg twee keer een eerste plaats

Spannende wedstrijden in de BeNeLux Trophy
Ook in de BeNeLux Trophy was het volop genieten. Didier Grams wist de eerste wedstrijd op zijn naam te schrijven. Wederom voor David Datzer en BMW-coureur Yan Ancia. Tijdens de tweede wedstrijd was het Davy Thoonen die de overwinning wist te pakken. Een bijzonder knappe prestatie van de Nederlander, nadat hij al ruim vier jaar niet meer aan de start stond van een motorracewedstrijd. Yan Ancia werd tweede en haalde daarmee belangrijke punten voor het kampioenschap binnen. Kampioenschapsleider Sander Claessen werd derde. In de Supersport was er succes voor Performance Racing Achterhoek. Ilja Caljauw wist de eerste race op zaterdagmiddag te winnen voor teamgenoot Jorn Harmberg na een prachtige strijd. Op zondag middag was er wederom succes voor het Achterhoekse team, nadat de wedstrijd werd onderbroken door een rode vlag. Dit maal ging de winst naar Jorn Hamberg en de tweede plaats was ervoor Ilja Caljouw. Twee maal een derde plaats was er voor Randy Hees. Veel Nederlands succes in de BeNeLux Trophy Supersportklasse.

Podiumplaatsen voor Hamove-rijders
Er waren ook diverse podiumplaatsen voor Hamove-rijders. Het Performance Racing team vocht met zijn Supersportrijders Ilja Caljouw en Jorn Hamberg voor de winst in de BeNeLux Trophy en behaalden beide keren een eerste plaats. De Superbikecoureur van Performance Racing Achterhoek Virgil-Amber Bloemhard reed zijn Kawasaki-machine tweemaal naar een zesde plek in het IRRC Superbike. De leden van de Hamove waren ook actief in de 2-Stroke klasse. Marcel Ritzer en Jarco Grotenhuis genoten van hun optreden tijdens de 53ste editie van de wegraces.

ONK-BK Zijspannen
Achtvoudig wereldkampioen Tim Reeves stond ook aan de start in Hengelo samen met bakkenist Kevin Rousseau. Zij stonden aan de start met een 600cc machine, ter voorbereiding op Isle Of Man wedstrijden voor volgend jaar. Dit in tegenstelling tot de rest van het veld. Zij reden met een 1000cc zijspan hun races. De winst ging beide races naar Hilbert Talens en Frank Claeys. Beide wedstrijden wisten ze op overtuigende wijze te winnen. In de Camathias Cup was het ook spannend om hoogst haalbare plaats. In zowel race 1 als race 2 hadden Hendrik Jonker en Patricia Visscher een prachtig duel met Tim Reeves en Ilse de Haas. Toch was het Reeves samen met De Haas die het andere duo tweemaal te snel af waren op de Varsselring.

Belgian Twin Trophy zat vol spektakel
De Belgian Twin Trophy stond dit jaargang wederom aan de start. De klasse werd in 2019 voor het eerst verreden en mocht wederom hun opwachting maken. Met een indrukwekkend startveld met maar liefst dertig deelnemers, leverde dit uiteraard mooie wedstrijden op. In deze klasse was de Italiaan Andrea Majola oppermachtig en wist hij beide wedstijden op zijn naam te schrijven. Het podium werd aangevuld met het tweetal Aprilia’s van het Belgische duo Sander Claessen en Denny Lannoo. In de NK Classics-IHRO ging de winst naar Marc Beltman en Bart Crauwels. Patrick Vanmaekelbergh won de 2-stroke wedstrijd.

De Hamove wil haar vrijwilligers bedanken voor hun inzet voor het evenement en alle toeschouwers bedanken voor hun komst naar de Varsselring, zonder hen was het absoluut niet mogelijk geweest!


www.hamove.nl

Meer foto’s op pagina 10 en op achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant