St. Joriskerk aan de Rijksweg te Voor-Drempt. Foto: PR

St. Joriskerk aan de Rijksweg te Voor-Drempt. Foto: PR

Tien wandtapijten in oude St. Joriskerk

Algemeen

DREMPT - Aan de Rijksweg, van Doesburg naar Doetinchem staat de meer dan 1000 jaar oude St. Joriskerk. De St. Joriskerk was gewijd aan Sint Joris, de heilige Georgius. In 1067 wordt de kerk reeds genoemd. Voordien heeft er een, vermoedelijk houten, kapel gestaan. De verbrandingsresten zijn op de fundering van ijzeroer gevonden.

Aan de romaanse toren uit de elfde eeuw is een schip gebouwd in Gotische stijl. Het bakstenen koor is een eeuw jonger. De beeldjes in de zuidmuur van de toren zijn beschadigd bij de ‘herbouw’ van 1868, volgens overlevering zijn het Karel de Grote en zijn vrouw.
Ter verbetering van de akoestiek zijn in 1964 tien wandtapijten aangebracht. Naar ontwerp van Gunhild Kristensen door de Dremptse bevolking in huisvlijt geknoopt, twee bij drie meter.
In de kerk is verder beeldhouwwerk van Eduard van Kuilenburg, gemaakt in 1954. In de zuidelijke kapel vindt men de symbolen voor de vier evangelisten; in de noordelijke kapel vier doopsymbolen. In de zijgangen, gaande van toren naar koor eerst links en rechts de zeven hoofdzonden en vervolgens de zeven werken van barmhartigheid. Boven de kansel staat een duiveltje, boven het doopvont een engeltje. Daartussen in acht beeldjes de twaalf artikelen van het geloof.
Tijdens de Open Monumentendagen geopend van 11.00 tot 16.00 uur.


stjoriskerkdrempt.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant