<p>Aan de 34ste editie van de Achtkastelenloop namen door corona minder deelnemers deel. Foto: Jan Hendriksen..&nbsp;</p>

Aan de 34ste editie van de Achtkastelenloop namen door corona minder deelnemers deel. Foto: Jan Hendriksen.. 

Vordense Achtkastelenloop na lange tijd weer startpunt voor talloze hardlopers

Jan Rood neemt als wedstrijdleider afscheid van Hanzesport

Door Jan Hendriksen

VORDEN – “We realiseren ons dat de service niet is wat jullie van ons gewend zijn, waarvoor onze excuses. Volgend jaar hopen we weer een normale Achtkastelenloop te kunnen organiseren. Ondanks alle beperkingen vanwege de coronamaatregelen wensen we jullie alvast toch een fijne loop toe en veel succes.” Met deze woorden verwelkomde speaker Petra van den Berg zondagmiddag iets over twaalf uur de deelnemers aan de 34ste editie van de Achtkastelenloop van de Zutphense atletiekvereniging Hanzesport nabij de Vordense sporthal ‘t Jebbink. Maar niet nadat eerst wedstrijdleider Jan Rood door Van den Berg in het zonnetje was gezet. De 75-jarige Rood uit Bathmen nam zondag na zestien jaar namelijk afscheid als wedstrijdleider. Hij wordt binnen Hanzesport opgevolgd door diezelfde Petra van den Berg.

Als alle ruim zeshonderd deelnemers door John van der Voort van hoofdsponsor Coop Vorden, onder toeziend oog van starter Gerrit Vos, zijn ‘weggeschoten’ heeft Rood alle tijd om even terug te blikken op de zestien edities van de Achtkastelenloop die hij telkens in goede banen heeft geleid. “Natuurlijk is deze editie niet te vergelijken met alle andere edities. Het aantal deelnemers is veel geringer dan voorgaande jaren. Men kon zich dit keer alleen middels voorinschrijving aanmelden. We zitten wat deelnemers betreft dan ook op de helft van het normale aantal. Daarnaast hebben we voor deze editie de afstand over de halve marathon laten vervallen. Vandaag hebben we alleen de tien en dertig kilometer”, zo verklaart Rood terwijl hij links en rechts bedankt wordt voor zijn jarenlange inzet. 

De grootste verandering die Rood in die zestien jaar meemaakte als wedstrijdleider, naast de Achtkastelenloop, de Cityloop in Zutphen en De Grote Veldloop in Vorden, is de elektronische tijdwaarneming. “In de begin jaren hadden we een batterij aan vrijwilligers die handmatig de tijden van de deelnemers noteerden. En dat was een tijdrovende klus. De namen met de rugnummers en de looptijden werden allemaal keurig op schrift vastgelegd. Nu hebben we enkele uren na de finish de tijden online staan op www.uitslagen.nl. Met dank aan Gerbert Vossers van GEVO-PST.” 

Ook het deelnemersveld aan de Achtkastelenloop zag Jan Rood in die zestien jaar gestaag groeien. “In 2005 hadden we zevenhonderd deelnemers. Vorig jaar, een week voordat Nederland door corona op slot ging, namen meer dan veertienhonderd deelnemers aan de 33ste editie deel.” Dus alleen maar hoogtepunten? “Nee”, antwoord Jan met een brok in de keel. “Het meest trieste voorval is het overlijden van een van de deelnemers tijdens de loop, ter hoogte van de Wiersserbroekweg, een jaar of tien geleden. Dat blijft me nog als de dag van gisteren bij. Ik was er niet persoonlijk bij, maar het maakte wel veel indruk op mij.”

Applaus
Terwijl de eerste deelnemers over de tien kilometer door Rood bij de finish worden opgevangen, vraagt Petra van den Berg aan de toeschouwers of men de deelnemers met iets meer applaus kan ontvangen. “Ik vind het een beetje stil hier.” En als Janneke de Bruin (42) uit Apeldoorn als eerste vrouw over de finish komt is dat niet aan dovemansoren gevraagd. Ze komt onder luid applaus over de eindstreep gevolgd door Sandra Wassink uit het Winterswijkse buurtschap Meddo. Vorig jaar liep Wassink als laatste wedstrijd voor de corona-uitbraak de Achtkastelenloop. “En dit is mijn eerste wedstrijd weer na anderhalf jaar”, zo laat ze weten. Wassink liep de dertig kilometer als voorbereiding op haar vierde marathon die op 11 oktober voor haar in het Amerikaanse Bosten op de agenda staat. Amsterdam, Rotterdam en Berlijn prijken al op haar erelijst.

Ook diverse leden van Loopgroep De Zandloper, van oprichter en trainer Henk Mengers die diverse trainingsgroepen in de Achterhoek onder zijn hoede heeft, nemen aan de Achtkastelenloop deel als voorbereiding op een halve of hele marathon. Onder hen Bianca Postel uit Ruurlo die met een aantal hardloopvriendinnen op 31 oktober aan de halve marathon in Doetinchem wil deelnemen. Ze liep zondag met zeventien leden van De Zandloper de tien kilometer. Het motto van trainer Henk Mengers van loopgroep De Zandloper is dat iedereen kan hardlopen en dat hij iedere deelnemer wil laten kennismaken met de gezelligheid en de ontspanning van het lopen in een loopgroep. Dat gold zondag voor het overgrote deel van de deelnemers. En dat deed Jan Rood zichtbaar goed toen de laatste vrouwelijke deelnemer over de dertig kilometer na meer dan 3,42 uur over de finish kwam. “Het is mooi geweest”, zo waren de laatste woorden van Rood.


Voor alle uitslagen: zie www.uitslagen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden