<p>Onder het motto &#39;Samen Sterk&#39;, zoals het clubhuis van TTV Vorden heet, nemen Richard Vliem, Gerrit Uilenreef en Gert Jan Vliem (v.l.n.r.) eind deze week deel aan het WK touwtrekken in Baskenland. Foto: Jan Hendriksen</p>

Onder het motto 'Samen Sterk', zoals het clubhuis van TTV Vorden heet, nemen Richard Vliem, Gerrit Uilenreef en Gert Jan Vliem (v.l.n.r.) eind deze week deel aan het WK touwtrekken in Baskenland. Foto: Jan Hendriksen

TTV Vorden met drie leden vertegenwoordigd op WK touwtrekken

VORDEN – “We gaan tijdens het kampioenschap in een zogenaamde ‘bubbel’. Dat zal de nodige consequenties met zich meebrengen. Zo zullen we als team/land bijvoorbeeld in een eigen hotel vertoeven. Het zal ongetwijfeld niet die beleving geven die we normaliter ervaren. Maar sportief vonden we het toch een uitdaging om ons aan te melden voor dit kampioenschap. Niet zomaar een kampioenschap, nee een wereldkampioenschap. En dat is het hoogste sportieve podium waarop we ons kunnen meten met andere landen/teams.”, zo laten Gerrit Uilenreef, Gert Jan Vliem en Richard Vliem weten. 

Door Jan Hendriksen

Gerrit Uilenreef (51) uit Vorden en Gert Jan Vliem (57) en Richard Vliem (21) uit Zelhem nemen als leden van Touwtrekvereniging Vorden (TTV), onder de naam van zustervereniging Heure uit Borculo, deel aan het wereldkampioenschap touwtrekken dat van woensdag 15 tot en met zondag 19 september in Getxo (Baskenland) plaatsvindt. Het Baskenland is een van de zeventien autonome regio’s van Spanje en ligt aan de Atlantische Oceaan in het noorden van Spanje. Vanwege corona wordt tijdens het kampioenschap zowel de mobiliteit als het sociale verkeer van de touwtrekkers zoveel mogelijk beperkt. “En dat zal best de nodige impact hebben”, zo verwacht het drietal, dat de laatste maanden in aanloop naar dit kampioenschap extra trainingen heeft gevolgd onder leiding van bondstrainer Anton van den Berg uit Ruurlo en hun eigen clubtrainer Martin Stofbergen op de clublocaties van TTV Vorden en TTV Heure. 

Het WK betekent voor Uilenreef en vader en zoon Vliem na anderhalf jaar weer de eerste officiële wedstrijden. “Vorig jaar hebben we vanwege corona het gehele seizoen niet aan het touw gestaan. Enkele weken geleden waren er een tweetal trainingswedstrijden in Eibergen en heeft er een NK plaatsgevonden. Maar aan al die wedstrijden hebben we als TTV Vorden niet deelgenomen. We hadden een te smalle selectie en we hadden te weinig trainingsarbeid verricht om goed beslagen ten ijs te komen”, zo verklaart Gert-Jan Vliem die als voorzitter en gastspeler van TTV Vorden deze week de nestor van het clubteam van TTV Heure is. Zoon Richard is met 21 jaar de benjamin van het team. 

Definitief
De drie zullen in zowel de 640 als de 680 kilogram klasse naar alle waarschijnlijkheid als basisspelers aan het touw staan met het club/landenteam van Heure. “Maar de samenstelling van het team wordt vaak vlak voor wedstrijden pas definitief. Mede omdat het gezamenlijk gewicht van de achttallen niet boven het maximale totale gewicht mag komen”, zo verklaart Uilenreef, die twee jaar geleden in Zuid Afrika tijdens het WK tweemaal goud (open 720 kg klasse en 680 kg klasse landenteam) en tweemaal brons (mix klasse clubs en mix klasse landenteams) won.

Leeftijdsgenoten
De verwachtingen voor dit WK? “We hebben relatief weinig getraind. En dat is wel essentieel voor een sport, dus het is afwachten”, zo vertelt Richard Vliem, die overigens weinig leeftijdsgenoten heeft in de touwtreksport. “Ik ben een van de weinige jeugdleden van TTV Vorden die doorgestroomd is. We hadden enkele jaren geleden een actieve en succesvolle jeugdafdeling bij TTV Vorden. Maar helaas is die er momenteel niet meer.”

Facebook
Het drietal is in de nacht van maandag op dinsdag afgereisd naar het Baskenland. Woensdag vinden de wegingen plaats en donderdag de eerste wedstrijden. Middels een link op de Facebookpagina van de Nederlandse Touwtrekkers Bond zijn de wedstrijden via de website van Tug Of War te volgen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden