Eerste en tweede plaats voor Ilja Caljouw bij IRRC races. Foto: Henk Teerink
Eerste en tweede plaats voor Ilja Caljouw bij IRRC races. Foto: Henk Teerink

Performance Racing Achterhoek schittert in Frohburg

HENGELO – In het weekend van zaterdag 18 en zondag 19 september werd er in het Duitse Frohburg de laatste International Road Racing Championship (IRRC) van dit seizoen gereden. Na Chimay (België), Horice (Tsjechië) en Hengelo Gld. was dit het vierde weekend waar om de kampioenschapspunten gestreden werd. Het Performance Racing Achterhoek (PRA) team was een week eerder al afgereisd om alles klaar te maken voor hun rijders Ilja Caljouw, Jorn Hamberg en Virgil-Amber Bloemhard. Naast dit drietal reed ook superbikerijder Joey den Besten mee met zijn Geenen Suzuki. Daarnaast kwam Den Besten ook nog eens uit op een Kawasaki in de Pro Superstock 1000. Hamove lid Olaf Romijn stond na enkele jaren afwezigheid ook weer eens aan de start in de Supersport categorie.

De kwalificatie werden op zaterdag de 18de verreden. Helaas waren de omstandigheden niet ideaal voor de teams en coureurs. In de ochtend was het droog en kon er goed gereden worden maar ’s middags regende het veelal. De tweede serie kwalificaties vielen letterlijk in het water. De tijden van de eerste training konden niet worden verbeterd en het merendeel van de deelnemers kwam dan ook niet meer in actie op zaterdagmiddag.

In de IRRC supersport hadden Ilja Caljouw en Jorn Hamberg iets voordeel. Ze profiteerden namelijk van een extra training van de Open 600 klasse. Zo konden de twee mannen al wat ritme opbouwen. Tussen deze twee klassen had het team ervoor gezorgd dat de problemen die de coureurs aangaven waren opgelost.
Ilja Caljouw klokte in de beginfase direct een snelle tijd en was op de eerste plek terug te vinden. Jorn Hamberg wist niet veel later ook de top drie binnen te komen en bouwde zijn ritme goed op. Dit zorgde ervoor dat hij de tijd van zijn teamgenoot wist te overtreffen en naar plek één kwam. Hierdoor was het Ilja Caljouw die terugverwezen werd naar plek twee. Hiermee stonden de P.R.A. rijders er goed voor. De Tsjech Petr Naiman pakte de derde tijd en Olaf Romijn deed het keurig met een twintigste plaats.
Virgil Amber Bloemhard en Joey den Besten kenden een druk programma tijdens hun kwalificatiedag. Voorafgaand aan het IRRC superbike, stonden er twee vrije trainingen voor de Pro Stock 1000 gepland. Dit was een mooie gelegenheid om al de nodige meters te maken. De IRRC superbike training werd tijdens de eerste training tweemaal onderbroken met code rood. Daardoor kwamen de rijders niet in een goed ritme. Bloemhard reed zich uiteindelijk naar een zevende plaats net voor Den Besten die tevreden moest zijn met plaats acht. Snelste was de Zwitser Lucas Mauer voor de Duitse rijders Didier Grams en David Datzer. Mauer kwam echter wel ten val in deze training en moest ter observatie naar het ziekenhuis.

Op zondag waren de temperaturen bij de eerste races om het IRRC kampioenschap aan de frisse kant maar het was gelukkig wel droog. De Fransman Pierre Yves Bian won de eerste race in de IRRC Supersport op zondagmorgen en wist daarmee de titel te behalen. Succes was er voor het PRA team. Ilja Caljouw eindigde als tweede voor Jorn Hamberg. Bian, de nieuwe supersportkampioen moest wegens versnellingsbak problemen de strijd staken in race twee. De winst in race twee ging na Caljouw gevolgd door teamgenoot Hamberg. De Duitser Thomas Walter eindigde met ruim zes seconden achterstand als derde. Olaf Romijn eindigde beide races achter in het veld. Mauer die zaterdag ten val was gekomen melde zich af voor de races en daarmee verspeelde hij ook het kampioenschap. Grams was nu de grote titelfavoriet en dat maakte hij ook helemaal want hij was heer en meester in de eerste race en won de wedstrijd met ruim tien seconden. Daarmee mocht hij zich kronen als IRRC Superbike kampioen. PRA-rijder Bloemhard had een mooi duel met de Belg Laurent Hoffmann. Beide mannen gingen bijna tegelijk over de finish maar het was Bloemhard die Hoffmann het nakijken gaf en tweede werd. Den Besten werd vijfde maar liet weten niet de snelheid te hebben met de mannen voor hem. De kersverse kampioen Grams liet zien dat hij de titel verdiende want hij won met overmacht ook race twee. De rollen werden omgedraaid door Bloemhard en Hoffmann. Hoffmann bleef in deze race Bloemhard voor, al was het verschil weer bijna niet te zien. Den Besten werd achtste en had niet het makkelijkste weekend. Performance Racing heeft nog nooit zo goed gescoord met al deze podium plaatsen. Alle drie de rijders stonden op het podium en daarmee werden er in een weekend zes podiumplaatsen gescoord. De meegereisde supporters uit de regio kregen waar voor hun geld met top prestaties van hun helden in Frohburg.

In Barcelona was het een slecht weekend voor Hamove rijder Victor Steeman. De uit Lathum afkomstige rijder uitkomend in het WK Supersport 300 wist in beide races niet aan de finish te komen. Tijdens de eerste race viel hij uit door technische problemen met de motor. In race twee kwam hij ten val door een medecoureur. Succes was er voor Jeffrey Buis die mede ondersteund wordt door de feestfabriek uit Hengelo Gld. Hij won de eerste race na een zinderend gevecht. In race twee werd hij zevende. Beide mannen komen aankomend weekend weer in actie op het Spaanse circuit van Jerez.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden