V.l.n.r.: fotograaf Rob Schmitz, Carmen Rondeel van Bruna Vorden en tekstschrijver Peter Besselink. Foto: Rob Schmitz
V.l.n.r.: fotograaf Rob Schmitz, Carmen Rondeel van Bruna Vorden en tekstschrijver Peter Besselink. Foto: Rob Schmitz

Peter Besselink en Rob Schmitz maken boek over Vorden

‘Trots op Vorden’ schetst mooi portret van het dorp

VORDEN – Carmen Rondeel van de Bruna vroeg al jaren aan journalist en tekstschrijver Peter Besselink wanneer hij nou weer eens een boek ging maken over Vorden. Het kwam er telkens niet van. Maar uitstel is geen afstel: zaterdag 6 november ligt het boek ‘Trots op Vorden’ in de winkel. Met twaalf persoonlijke portretten van bekende Vordenaren, aangevuld met andere verhalen en prachtige (natuur)fotografie van Rob Schmitz. 

‘De twaalf Vordenaren die ik  geïnterviewd heb, vertellen niet alleen over zichzelf maar ook het dorp’

“In het boek ga ik een beetje op zoek naar mijn roots”, vertelt Peter Besselink. “Ik woon inmiddels in Toldijk, maar ook door mijn voorzitterschap van de VOV ben ik nog nauw verbonden met het dorp. De twaalf Vordenaren die ik geïnterviewd heb, vertellen niet alleen over zichzelf maar ook het dorp. Met Joanne Lam heb ik het bijvoorbeeld over haar tijd als jong meisje op school Het Hoge, maar ook over de twintig jaar die ze daar les heeft gegeven. In hoeverre is het dorp veranderd? En ook de blikseminslag op de Algemene Begraafplaats, waarbij haar vader om het leven kwam, komt ter sprake. In hoeverre heeft ze daarbij steun gehad aan het dorp? Andere Vordenaren die in het boek staan zijn bijvoorbeeld Marc van der Linden van VV Vorden en Rinus Ilbrink van Oud Vorden. Met de laatste heb ik een wandeling door het dorp gemaakt en vertelt hij over de rijke geschiedenis van diverse oude panden.”

Peter vindt het lastig om te kiezen welk verhaal hem het meest heeft verrast. “Misschien wel dat er in een korte tijd heel veel kan veranderen. In het gesprek met Hans Krabbenborg vertelde hij dat hij naar de Kranenburg naar school ging. En dat daar in de klas gewoon dialect werd gesproken en dat in de begintijd de meisjes en de jongens apart van elkaar speelden. Echt bizar! Hans en ik schelen slechts een kleine tien jaar. Maar in tien jaar tijd kan er dus wel veel veranderen. 

Verder kwam ik er in de voorbereiding op mijn gesprek met Liesbeth en Klaas Bakker achter dat het na de Tweede Wereldoorlog weinig had gescheeld of de ouders van Klaas waren nooit eigenaar geworden van het hotel.”Alle foto’s in het boek zijn gemaakt door de Vordense fotograaf Rob Schmitz 

Natuurfotografie
Alle foto’s in het boek zijn gemaakt door de Vordense fotograaf Rob Schmitz. Peter Besselink daarover: “In eerste instantie had ik Rob gevraagd om foto’s te maken van de twaalf geïnterviewden. Maar daarna kwam ik er achter dat hij ook beschikt over prachtige natuurfotografie. Allemaal gemaakt in de natuur en bossen in en rondom Vorden. Verder hebben we diverse oude foto’s van Oud Vorden mogen gebruiken. Ook dat geeft een mooi beeld van hoe het dorp in de loop van de tijd veranderd is.”

Wie er nog meer in het boek staan? Peter Besselink en Rob Schmitz – het is echt een gezamenlijk project – brengen onder andere een bezoek aan de Wildenborch en kasteel De Wiersse. En spreken de beide kasteelvrouwen. Ook burgemeester Marianne Besselink vertelt openhartig over haar relatie met het dorp Vorden en met wandelmeester Harry Jansen trekken ze de bossen in. Udo Hassefras van Natuurmonumenten, melkveehouder Andre Arfman en René Jak van het Meestershuis maken het twaalftal compleet.

Het boek ‘Trots op Vorden’ wordt uitgegeven door Bruna Vorden en ligt vanaf zaterdagmiddag 6 november in de winkel. Het boek (124 pagina’s) is vanaf nu ook al bij Bruna Vorden te reserveren; in de winkel, telefonisch of per email.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden