<p>Het winnende WK team van touwtrekvereniging Heure uit Borculo. Foto: PR.&nbsp;</p>

Het winnende WK team van touwtrekvereniging Heure uit Borculo. Foto: PR. 

TTV Heure goed voor vier medailles op WK touwtrekken Een gouden en drie zilveren medailles

BORCULO – Ze stonden maar liefst vier maal in de finale tijdens de wereldkampioenschappen touwtrekken dat van donderdag 16 tot en met zondag 19 september in Getxo (Baskenland) plaatsvond. De mannen van de Borculose touwtrekvereniging (TTV) Heure. Uiteindelijk goed voor één gouden en drie zilveren medailles. Een uniek internationaal resultaat ondanks de afwezigheid van enkele thuisblijvende touwtrekteams in verband met corona.

Door Jan Hendriksen

De gouden medaille behaalde TTV Heure met het clubteam in de open 640 kilogram klasse en de drie zilveren medailles werden respectievelijk in de open 680 kilogram klasse voor clubteams en met het nationaal team bij de landenwedstrijden in zowel de 640 als 680 kilogram klasse bij elkaar getrokken. “Natuurlijk hadden we graag vaker dan eenmaal op het hoogste podium willen staan. Maar ik ben ontzettend trots op de mannen. Met een maar smalst mogelijk denkbare selectie van negen mannen hebben we aan dit kampioenschap deelgenomen in deze vier klassen. Elke dag stonden de zelfde mannen aan het touw. Petje af voor Gerrit Uilenreef, Jan Bartels, Wim Podt, Gerbert Schutte, Gerwin Bijenhof, Richard Vliem, Vincent Wagemans, Rolf Hoff en reserve Gert-Jan Vliem. Ze hebben een maximaal resultaat behaald”, zo benadrukt coach Anton van den Berg uit Ruurlo zondagavond vanuit het hotel voordat hij samen met de ploeg voor de laatste maal een gezamenlijk warme maaltijd gaat nuttigen. Samen met assistent coach (verzorger) Martin Stofbergen en verzorgers Ardy Goorden en Joke Beltman was Van den Berg verantwoordelijk voor de medaille regen. Tijdens het kampioenschap vertoefden de touwtrekkers in verband met de nog heersende coronamaatregelen in Baskenland in een zogenaamde ‘bubbel’. Dat bracht de nodige consequenties met zich mee. Zo verbleef elk team in een afzonderlijk hotel. “Ondanks dat er minder onderlinge contacten waren tussen de deelnemers en er strakke protocollen op het wedstrijdterrein waren hebben we toch een prachtig toernooi gehad”, vond Vordenaar Gerrit Uilenreef (51). 

Wilhelmus
Samen met zijn clubgenoten, vader Gert-Jan (57) en zoon Richard (21) Vliem van TTV Vorden was Uilenreef door Anton van den Berg geselecteerd om het Borculose clubteam te versterken en vormden de negen mannen tevens het landenteam van Oranje in de 640 en 680 kilogram klasse. Uilenreef vond jammer dat hij samen met zijn teamgenoten niet het Wilhelmus heeft mee kunnen meezingen tijdens de gouden huldiging voor clubteams in de 640 kg- klasse. Want die werd tijdens de huldiging niet ten gehore gebracht.

Baret
TTV Heure dat een grote schare internationale titels achter haar naam heeft staan behaalde nog nooit goud in de 640 kilogram open klasse. “En dat is nu eindelijk gelukt. En dat nog wel tegen de eeuwige rivaal TTV Engelberg uit Zwitserland. Prachtig, we hebben ze eindelijk een keer verslagen”, jubelt Anton van den Berg die net als Gerrit Uilenreef trots is op de zwarte originele Baskische béret, die alleen de winnaars tijdens de huldiging kregen uitgereikt. Een béret die bij hoge uitzondering wordt uitgereikt aan personen die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Het woord ‘béret’ is de Franse aanduiding voor baskenmuts, een Baskische baret.

Het team van Heure kwam in de drie verloren finales telkens net iets kracht te kort. Uilenreef: “Dat was balen. Maar ondanks dat hebben we prachtige resultaten behaald. Daar mogen we trots op zijn. Op naar het volgende wereldkampioenschap dat volgend jaar dicht bij huis plaatsvindt.” Touwtrekvereniging Onze Kracht Is Achter (OKIA) uit Holten is dan namens de internationale Tug of War en de NTB gastheer voor het kampioenschap. 

Vrouwen
Aan het WK touwtrekken namen ook twee vrouwen deel die lid zijn van TTV Heure. Alies van de Weide uit Dedemsvaart nam met touwtrekvereniging Gelderswoude uit Zuid-Holland deel in de open 540 kg clubklasse en in dezelfde gewichtsklasse bij het nationaal team waar ze brons won. Gisela Kooremans uit het Boord-Branbantse Schijf kwam in de 500 kg clubklasse eveneens voor Gelderswoude uit en tevens in de 500 kg voor landenteams waar ze ook brons won. Verder verleende vorige week ook de Ruurlose bondsscheidsrechter Harrie Hermans namens de NTB zijn medewerking aan het wereldkampioenschap.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden