<p>Richard en Gert-Jan Vliem en Gerrit Uilenreef met hun gouden medailles en Baskische b&eacute;ret. Foto: PR</p>

Richard en Gert-Jan Vliem en Gerrit Uilenreef met hun gouden medailles en Baskische béret. Foto: PR

Vordense touwtrekkers goed voor vier medailles op WK touwtrekken

Een gouden en drie zilveren medailles

Door Jan Hendriksen

BORCULO/VORDEN – Ze stonden maar liefst vier maal in de finale tijdens de wereldkampioenschappen touwtrekken dat van donderdag 16 tot en met zondag 19 september in Getxo (Baskenland) plaatsvond. De mannen van de Borculose touwtrekvereniging (TTV) Heure, waarvan de touwtrekkers Gerrit Uilenreef, Gert-Jan en Richard Vliem deel uitmaakten. Uiteindelijk goed voor één gouden en drie zilveren medailles. Een uniek internationaal resultaat.

De gouden medaille behaalde TTV Heure met het clubteam in de open 640 kilogram klasse en de drie zilveren medailles werden respectievelijk in de open 680 kilogram klasse voor clubteams en met het nationaal team bij de landenwedstrijden in zowel de 640 als 680 kilogram klasse bij elkaar getrokken. “Natuurlijk hadden we graag vaker dan eenmaal op het hoogste podium willen staan. Maar ik ben ontzettend trots op de mannen. Met een maar smalst mogelijk denkbare selectie van negen mannen hebben we aan dit kampioenschap deelgenomen in deze vier klassen. Elke dag stonden dezelfde mannen aan het touw. Petje af voor Gerrit Uilenreef, Jan Bartels, Wim Podt, Gerbert Schutte, Gerwin Bijenhof, Richard Vliem, Vincent Wagemans, Rolf Hoff en reserve Gert-Jan Vliem. Ze hebben een maximaal resultaat behaald”, zo verklaart coach Anton van den Berg uit Ruurlo, zondagavond vanuit het hotel voordat hij samen met de ploeg voor de laatste maal een gezamenlijk warme maaltijd gaat nuttigen. Samen met assistent coach (verzorger) Martin Stofbergen en verzorger Ardy Goorden en Joke Beltman was Van den Berg verantwoordelijk voor de medailleregen. 

Tijdens het kampioenschap vertoefden de touwtrekkers, in verband met de nog heersende coronamaatregelen, in Baskenland in een zogenaamde ‘bubbel’. Dat bracht de nodige consequenties met zich mee. Zo vertoefde elk team in een afzonderlijk hotel. “Ondanks dat er minder onderlinge contacten waren tussen de deelnemers en er strakke protocollen op het wedstrijdterrein waren hebben we toch een prachtig toernooi gehad”, zo verklaarde Vordenaar Gerrit Uilenreef (51).  

Wilhelmus
Samen met zijn clubgenoten, vader Gert-Jan (57) en zoon Richard (21) Vliem van TTV Vorden, was Uilenreef door Anton van den Berg geselecteerd om het Borculose clubteam te versterken en vormden de negen mannen tevens het landenteam van Oranje in de 640 en 680 kilogram klasse.

Uilenreef vond het jammer dat hij samen met zijn teamgenoten niet het Wilhelmus heeft mee kunnen meezingen tijdens de gouden huldiging voor clubteams in de 640 kg klasse. Want die werd tijdens de huldiging niet ten gehore gebracht.

Baret
TTV Heure, dat een grote schare internationale titels achter haar naam heeft staan, behaalde nog nooit goud in de 640 kilogram open klasse. “En dat is nu eindelijk gelukt. En dat nog wel tegen de eeuwige rivaal TTV Engelberg uit Zwitserland. Prachtig, we hebben ze eindelijk een keer verslagen”, zo verklaren zowel Anton van den Berg als Gerrit Uilenreef die trots zijn op de zwarte originele Baskische béret die alleen de winnaars tijdens de huldiging kregen uitgereikt.

Een béret die bij hoge uitzondering wordt uitgereikt aan personen die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Het woord ‘béret’ is de Franse aanduiding voor baskenmuts.

Tekort
Het team van Heure kwam in de drie verloren finales telkens net iets kracht te kort. Uilenreef: “Dat was balen. Maar ondanks dat hebben we een prachtig resultaten behaald. Daar mogen we trots op zijn. Op naar het volgende wereldkampioenschap dat volgend jaar dicht bij huis plaatsvindt.”

Touwtrekvereniging Onze Kracht Is Achter (OKIA) uit Holten is dan namens de internationale Tug of War en de NTB gastheer voor het kampioenschap.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden