Foto: PR

Lezing over de noodzaak van een testament en leven­stestament in Lochem

LOCHEM - Er bestaan veel misverstanden over de verdeling van een nalatenschap wanneer één van de twee partners overlijdt. De meeste vijftigplussers denken dat de afwik­keling van een erfenis in Nederland prima bij wet geregeld is. Maar niets is minder waar, stelt erfrechtspecialist Marco Driesprong van Erfrechtplan. Volgens hem kan een goed tes­tament veel familieleed én geld besparen. 

‘Wie dan leeft, wie dan zorgt’, wordt weleens gezegd. Toch kan het leven van een achterblijvende partner na een over­lijden, los van alle verdriet en rouw, door het ontbreken van een testament op een regelrecht drama uitlopen. Door wets­wijzigingen in de afgelopen decennia, is het vaak onduidelijk hoe het erfrecht nu wettelijk is geregeld. “Met een testament weet men vooraf al precies waar ze aan toe zijn wanneer een dierbare wegvalt”, zegt Marco Driesprong. 

“Bij verhalen over testamenten en erfenissen wordt vaak ge­dacht dat het iets is voor vermogende mensen”, gaat Marco Driesprong verder. “Binnen de generatie vijftigplussers heeft misschien niet iedereen een kapitaal op de bank opgebouwd. Een groot deel heeft wel een eigen huis dat (bijna) hypotheek­vrij is. Ook dat is vermogen waarover erfbelasting verschuldigd kan zijn.” 

In de wet is inmiddels geregeld dat bij het overlijden, de over­blijvende ouder en de kinderen samen erven. De langstleven­de is eigenaar van alle eigendommen en de kinderen zijn wel­iswaar erfgenaam maar krijgen nog niets in handen. Ze krijgen een soort tegoedbon op de overblijvende ouder. 

Aan de hand van een simpel rekensommetje legt Marco Driesprong uit dat bij het ontbreken van een testament, het overlijden van een partner tot een financieel drama voor de achterblijvers kan leiden. “De nog levende partner heeft wel­iswaar een grote vrijstelling van erfbelasting, maar deze ouder moet de erfbelasting over de erfdelen van de kinderen al wel direct afrekenen. Zo’n acht maanden na het overlijden van een partner ligt de blauwe envelop op de deurmat. Als de erfenis voor het merendeel bestaat uit het huis, hoe ga je dan die erf­belasting betalen?” 

Marco Driesprong kent meerdere voorbeelden van mensen die hierdoor in financiële problemen zijn gekomen. “Onnodig familieleed, dergelijke schrijnende situaties zijn te voorkomen door het opstellen van een testament. Maar je moet het wel even doen.” 

Vreemd genoeg is het maken van een afspraak bij een nota­ris voor veel mensen nog een erg grote stap. Dat ziet Marco Driesprong ook. “Mensen vrezen vaak dat het handenvol geld kost of dat de materie erg ingewikkeld is. En nadenken of pra­ten over een testament is ook niet de leukste bezigheid die je kunt bedenken, dus schuiven ze het opstellen van een testa­ment voor zich uit. Soms té ver.” 

Erfrechtplan heeft in samenwerking met een groot aantal no­tariskantoren een laagdrempelige service ontwikkeld, waarbij op heel persoonlijke wijze een testament kan worden opge­steld. Bovendien blijven de totale kosten inzichtelijk en relatief laag. “Onze erfrechtspecialist komt bij de mensen thuis om de wensen en verzoeken op te tekenen en vertaalt dit naar een concept-testament in begrijpelijke taal. 

De erfrechtspecialist gaat samen met de klant naar de notaris om het definitieve testament te laten bezegelen. We verlagen niet alleen de drempel naar de notaris, we ontzorgen ook. ” 

Naast een testament kan ook een levenstestament familiedra­ma’s voorkomen, legt Marco Driesprong uit. “ 

“Stel, één van de twee partners wordt wilsonbekwaam, dan is het niet vanzelfsprekend dat de ander zonder meer kan be­schikken en beslissen over de (gezamenlijke) eigendommen. Het is daarom verstandig om bij leven samen een volmacht vast te laten leggen in een levenstestament. Is dat niet het geval, dan zal het er in de praktijk op uitdraaien dat de part­ner van iemand die bijvoorbeeld door ziekte wilsonbekwaam is geworden ineens voor alledaagse zaken bij de rechter om toestemming moet vragen.”

De kosten van een testament wegen niet op tegenover de lasten die anders voor rekening van nabestaanden en part­ners komen”, zegt Marco Driesprong tot slot. “Laat staan het onvoorziene leed dat er mee gemoeid kan zijn. Dat wens je niemand toe.”

Lezing op locatie

Dinsdag 12 oktober om 15:00 uur geeft Marco Driesprong een lezing over de noodzaak van een testament en leven­stestament. U kunt deze lezing kosteloos bijwonen door u in te schrijven op www.erfrechtplan.nl of te bellen naar 085 - 8000 100

Bij binnenkomst wordt naar een coronabewijs gevraagd. Dit kan een vaccinatie-, herstelbewijs of een negatief testresultaat van een PCR- of antigeensneltest zijn. Ook dient u zich te legi­timeren zodat we de echtheid van het Coronabewijs kunnen controleren.

Blijft u liever thuis? Geef u dan op voor onze online lezingen. Deze worden dagelijks gehouden op verschillende tijdstippen. U bepaalt zelf wanneer u de lezing volgt via uw eigen compu­ter, tablet of smartphone.

Locatie: Fletcher Hotel Paasberg Paasberg 2 7241 JR Lochem

Datum: dinsdag 12 oktober 2021

Aanvang: 15:00 uur

Inschrijven kan via: www.erfrechtplan.nl      

Tel. 085 – 8000 100

Dit artikel wordt u aangeboden door Erfrechtplan. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden