<p>Frank Nieman, Danny de Boer en Danny van der Sluis. Foto Henk Teerink</p>

Frank Nieman, Danny de Boer en Danny van der Sluis. Foto Henk Teerink

Danny van der Sluis pakt Dutch Superbike titel

Spannende en dramatische ontknoping bij laatste races in Assen

ASSEN - Danny van der Sluis heeft na een sensationele ontknoping zijn derde IDC Dutch Superbike titel op rij gescoord. Ricardo Brink kwam in beide races ten val, waardoor hij zijn leidende positie in de kampioensstrijd verloor. Danny de Boer sloot na een ijzersterke afscheidswedstrijd zijn carrière met een podiumplaats af.

De laatste ronde van het Dutch Superbike seizoen 2021 stond in het teken van afscheid nemende rijders en de ontknoping in de titelstrijd. Frank Nieman en Nick Vlaar kondigden eerder deze week aan te zullen stoppen met racen. Daarnaast reed Danny de Boer zijn langverwachte afscheidswedstrijd, die vanwege de coronapandemie lang werd uitgesteld. Hij deed dat na een succesvolle carrière, op een BMW van het RR Socia Racing als teamgenoot van zijn vriend Ricardo Brink. Die had zelf andere dingen aan zijn hoofd, want hij ging tot dat moment aan de leiding in het kampioenschap met een voorsprong van 22 punten op zijn enig overgebleven concurrent Danny van der Sluis. Tijdens de seizoensfinale op het TT Circuit Assen stonden er dubbele races op het programma, waardoor er nog 50 punten te verdelen waren.

Onderuit
Tijdens de eerste race was de baan droog. De Boer pakte kopstart, maar werd door zijn teamgenoot Brink in de eerste sector al gepasseerd. Maar die eerste ronde eindigde voor Brink zeer ongelukkig, doordat hij in de derde sector onderuit ging. Ook Nieman had een zeer goede start. Hij wist in de eerste ronde de leiding over te nemen, maar De Boer kon volgen. Ook aansluiting vond Van der Sluis, die de kans had om ineens veel punten in te lopen. Aan het einde van de vierde ronde maakte Nieman een klein foutje, waar de Boer en Van der Sluis hem voorbij konden gaan. Van der Sluis nam halverwege de race de leiding over, maar Nieman en De Boer konden volgen. In de slotfase pakte Nieman de leiding terug om deze niet meer af te staan. Van der Sluis wist net De Boer voor te blijven, waarmee hij twintig punten in wist te lopen op Brink. De Boer zorgde voor een sensationeel podium in zijn afscheidswedstrijd en besloot daarop om in de tweede race niet van start te gaan. Ruim achter hem werd Bekker vierde. Van der Valk won de strijd om de vijfde plaats van Nick Vlaar. De regionale rijders Thijs Peeters, Toine Gierkink en Bas Leneman finishten als achtste, tiende en twaalfde.

Twee punten
De strijd om de titel werd daarmee enorm spannend, want Brink begon met een voorsprong van nog slechts twee punten op Van der Sluis aan de laatste race van het seizoen. Brinks eigen motor was flink beschadigd en daarom ging hij op de BMW van zijn teamgenoot De Boer van start. Het werd een enorm spannende strijd, want na de openingsronde kwamen Brink, Nieman en Van der Sluis kort achter elkaar door. Voor de titel was het vrij simpel: wie van de twee als eerste zou finishen was kampioen. Nieman knokte voor zijn tweede zege van de dag.
Gedurende de race waren in de top-drie constant positiewisselingen. Gedurende de race was het al aan het druppelen maar dat werd steeds erger, wat de spanning alleen maar groter maakte. De beslissing viel in de voorlaatste ronde toen Van der Sluis net de leiding had overgenomen. Eerst ging Nieman onderuit in de Ruskenhoek tijdens zijn laatste race uit zijn carrière. In de GT-bocht probeerde Brink Van der Sluis voorbij te gaan, maar hij schoof daarbij onderuit op steeds natter wordende asfalt. In de laatste ronde begon het steeds harder te regenen, maar Van der Sluis kon alleen naar de zege rijden. Dit betekende zijn derde Dutch Superbike titel op rij. Bekker finishte als tweede net voor Van der Valk. Peeters vierde, Gierkink als achtste en Leneman als twaalfde sloten het seizoen goed af met mooie resultaten.

Supersport
Jeroen Hilster won beide Dutch Supersport races tijdens de seizoensfinale van het International Dutch Championship in Assen. Er waren podiumplaatsen voor Milan Merckelbagh en Finn de Bruin. De kampioen was vooraf al bekend in de vorm van Jaimie van Sikkelerus, die zelf niet van de partij was vanwege een raceweekend in het British Supersport kampioenschap. De andere racewinnaars waren dit jaar: Glenn van Straalen, Sander Kroeze en Jeroen Hilster. Van deze rijders was enkel Hilster van de partij tijdens de seizoensfinale in Assen.
In de Pro Class 600 was er weinig succes voor de regionale rijders. Hessel Lubbers had een goede kwalificatie gehad maar maakte in de eerste race een schuivertje. Daardoor was zijn motor zodanig beschadigd dat hij ook niet meer aan de start kwam in race twee. Erik Ritzer afkomstig uit Velswijk scoorde een drieëntwintigste en vijftiende plaats. Voor Erik was dit een leerjaar en hij had ook de nodige pech in het begin van het seizoen. Toch maakt hij progressie en Ritzer hoopt volgend jaar te kunnen strijden voor een klassering rond de vijftiende en twintigste plaats.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden