Buurschap Medler raakt na 137 jaar 't Wapen van 't Medler kwijt.  Foto: Jan Hendriksen.

Buurschap Medler raakt na 137 jaar 't Wapen van 't Medler kwijt.  Foto: Jan Hendriksen.

Medler raakt zijn ‘Wapen’ kwijt

Algemeen

Peter ten Have sluit deuren café-restaurant: ‘Het is goed zo’

Door Jan Hendriksen

VORDEN/MEDLER - Medler raakt ‘t Wapen kwijt. De nieuwe eigenaar is een particulier die de horecagelegenheid in de buurtschap geen doorstart laat maken. “Het was geen gemakkelijke beslissing en ik had het zo niet gewild”, zegt uitbater Peter ten Have. “Maar eens moet je de knoop doorhakken naar de toekomst toe.”

‘Ik ben hiervoor niet over één nacht ijs gegaan’

“Ik ben hiervoor niet over één nacht ijs gegaan”, vertelt Ten Have aan de stamtafel in het inmiddels ontmantelde café-restaurant. “De coronacrisis heeft in de afgelopen periode een wissel getrokken op de bedrijfsvoering. En nu had ik de kans om het pand te verkopen.” Het pand van ‘t Wapen van Medler komt per 1 december in handen van een particulier die het restaurant niet voort gaat zetten. En dat doet iets met de 59-jarige Ten Have. “Ik had gehoopt dat zich een koper zou aandienen die wel een doorstart had willen maken. Maar helaas, dat mag niet zo zijn.”

En daarmee komt in buurtschap Medler een eind aan een bijna 140-jarige rijke horecageschiedenis van de familie Eijkelkamp. Peter ten Have kwam in 1991 in de ‘zaak’ van zijn schoonouders Antoon en Tonny Eijkelkamp en vriendin Ellis Eijkelkamp. Peter: “Voordat ik op ‘t Medler kwam was ik kok bij Hotel Hof van Gelre in Lochem. Daar had ik de nodige ervaring opgedaan en die ik bij ‘t Wapen van ‘t Medler in de praktijk kon brengen.” In 1998 volgde een flinke verbouwing met de uitbreiding van het restaurantgedeelte met een serre. Ook werd toen de sanitaire voorziening vernieuwd en in de loop van de tijd kreeg de zaal ook een flinke facelift. De exploitatie liep voortvarend.

Alleen
Na het overlijden van zijn vrouw Ellis in 2013 kwam Peter er alleen voor te staan. “En dat was vooral in het begin geen gemakkelijke periode. Ook toen heb ik overwogen om de stoppen. Maar met hulp van familie en personeel ben ik doorgegaan. De laatste jaren hadden we best veel klandizie. Maar echt financiële ruimte om te investeren was er niet. En natuurlijk heeft de coronacrisis ook veel impact gehad. Dat heeft de beslissing om de zaak te verkopen wel versneld”, zo verklaart Peter.

Ondanks dat hij het een moeilijke beslissing vond om het horecapand te verkopen bewaart Ten Have dierbare herinneringen aan de periode dat hij het café-restaurant exploiteerde. Aan bijvoorbeeld de vaste gasten, de families die er hun huwelijksfeesten gaven en aan de verenigingen (Stichting Oranjefeest Medlertol, Wildenborchs Paardenfond) en groepen (Jachthoorngroep Medler) die van het horecapand gebruikt maakten. “Onlangs kwam een Groningse familie, die al bijna dertig jaar kampeert in Ruurlo en dan steevast kwam eten, nog even langs. En dat heeft me ontzettend goed gedaan. De waardering was groot. Het is goed zo”, zegt Peter met een brok in de keel.

Leefbaarheid
Voor onder meer Stichting Oranjefeest Medlertol was ‘t Wapen van ‘t Medler de vaste uitvalsbasis. Tal van bestuurs- en commissievergaderingen vonden er plaats. Sinds 2016 werd ook het eigenlijke Oranjefeest weer in de zaal van ’t Wapen van het Medler gevierd. In de jaren zestig en zeventig stond de feesttent jaarlijks op de parkeerplaats voordat het feest naar de bedrijfshal van de coöperatieve landbouwwerktuigenvereniging Medo verhuisde. Het Nieuwjaarsbal dat in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw door Oranjefeest Medlertol werden georganiseerd en de jaarlijkse verwerpingsavond in de winter waren wel steeds in de zaal. Ook de oriëntatiewandelingen en de fietstochten hadden steevast de start en finish bij ‘t Wapen van ’t Medler, zodat er altijd met een borrel afgesloten kon worden.
Door de beëindiging van ‘t Wapen van ’t Medler als horecaonderneming zal Stichting Oranjefeest Medertol op zoek moeten naar een nieuwe ‘feestlocatie’ voor het feest dat jaarlijks begin juli plaatsvindt. Voorzitter André Knoef van de stichting laat in een reactie weten dat hij zich samen met de bestuurs- en commissieleden gaat beraden over een nieuwe feest locatie. “Het is ontzettend jammer dat ‘t Wapen van ‘t Medler definitief verdwijnt als uitvalsbasis. Het verdwijnen van een horecagelegenheid komt de leefbaarheid van een kleine woonkern nooit ten goede, hoewel ik alle begrip heb voor Peter’s keuze”, aldus Knoef.

Horeca inboedelverkoop
Op zaterdag 23 oktober vindt er vanaf 14.00 tot 18.00 uur een inboedelverkoop plaats waar de inventaris en horecagoederen te koop worden aangeboden.

Rijke historie
Café-restaurant ‘t Wapen van ‘t Medler kent een rijke geschiedenis. In 1884 verleende de gemeente Vorden namelijk de familie Eijkelkamp vergunning om een ‘borrel’ te schenken. Vanaf die tijd is de naam Eijkelkamp altijd verbonden geweest aan de horecaonderneming. In het begin van de vorige eeuw runde de familie Eijkelkamp naast het café ook een kleinschalige kruidenierswinkel, smederij en een boerderij. Het pand aan de Ruurloseweg onderging in de twintigste eeuw diverse gedaanteverwisselingen. Zo werd in 1930 het café uitgebreid zodat er ook bruiloften konden worden gehouden. In 1968 werd het café verbouwd. Vanaf die tijd was er ook een restaurant met onder meer de overbekende pannenkoeken. In 1998 was de laatste verbouwing, het restaurant werd uitgebreid met een serre.

In het begin van de vorige eeuw runde de familie Eijkelkamp naast het café ook een kleinschalige kruidenierswinkel, smederij en een boerderij. Foto: Fotoarchief Oud Vorden

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant