Gerbert Abbink in de studio. Foto: Mirjam Rensink

Gerbert Abbink in de studio. Foto: Mirjam Rensink

Gerbert Abbink gaf dialect een podium bij Radio Ideaal

Algemeen

ZELHEM - Gerbert Abbink heeft zijn laatste uitzending van ‘Dialect, muziek en proat’;  gemaakt. Twaalf jaar lang zat hij achter de microfoon bij Radio Ideaal en zorgde hij dat het dialect een podium kreeg. Samen met Jan Saalmink maakte hij uitzendingen vol muziek, verhalen en gedichten. Er wordt achter de schermen al druk gewerkt aan een doorstart van het programma met een nieuwe presentator.

Door Mirjam Rensink

“Het mooiste vind ik het contact met artiesten uit het hele land. Ik houd natuurlijk van het Achterhoeks maar ook van het Drentse dialect en van het Fries. Ik ga regelmatig op bezoek in Friesland en geniet dan altijd van de taal en de cultuur daar”, aldus Abbink.
Dini Jansen is voor Gerbert dé belangrijkste Achterhoekse artiest. “Dini begon in 1955 al met het zingen in dialect. Ze vormde een duo met Wim Scholten, Dini en Wim. Ze waren net 18 toen ze ontdekt werden door Johnny Hoes, een bekende muziekproducent. Er werden meteen twee singles uitgebracht, een Nederlandstalige en eentje in het dialect. Ze hebben vier jaar opgetreden en zijn toen gestopt. Gelukkig hebben ze in de jaren zeventig de draad weer opgepakt. Ze hebben heel veel elpee’s gemaakt. Later werd Dini ook nog leidster van twee smartlapkoren. Zij hebben het zingen in het dialect echt op de kaart gezet. Helaas is Dini inmiddels overleden”, verzucht Gerbert.

‘De Olde Schole’
Maar ook voor hedendaagse artiesten heeft Abbink veel bewondering. “Hans Westerveld. Prachtig. Wat hij heeft gemaakt met Spöl en nu weer met Bonne Route. Ik houd van het nummer De Olde Schole.” Als Abbink eenmaal op zijn praatstoel zit vliegen de namen van artiesten je om de oren. “Harry Welling ook zo’n prachtige zanger en mooie verhalenverteller. En Ben Lukassen. Ik let vooral op de teksten, dat maakt een nummer voor mij. En of het dan op een bestaande melodie wordt gezongen of op iets nieuws dat maakt mij niet uit.”
Abbink is al zijn hele leven bezig met het Achterhoeks dialect. “Ik schrijf zelf ook altijd verhalen in het dialect. Mijn missie was om het Achterhoeks op de radio te laten klinken. Je merkt dat mensen nog steeds van het dialect houden. We kregen altijd veel reacties van luisteraars op onze limericks, verhalen en muziek. En nu we stoppen horen we ook dat luisteraars het jammer vinden. Gelukkig zijn ze bij Radio Ideaal wel druk op zoek naar een opvolger.”

Anekdotes
Ondertussen stroomt de studio vol tijdens de laatste uitzending. Vrienden en familie van Abbink en Saalmink komen, het bestuur van Radio Ideaal is aanwezig en af en toen wippen er trouwe fans binnen. Er is koffie, gebak, mooie woorden en er zijn veel anekdotes van de mannen. “Het mooiste waren altijd de live optredens”, zegt Abbink. “Vooral vroeger in de kleine studio. Dan zat ik met mijn dikke buik tegen het mengpaneel gedrukt. De technicus hing half over mij heen en de artiesten stonden dan te zingen. Machtig.”
Abbink en Saalmink gaan het missen. Maar het is goed zo. Ze gaan zich beiden met andere dingen bezighouden. “Ik ga me ook niet meer bemoeien met mijn opvolging”, zegt Abbink. “Ik stop er echt mee. Maar ik blijf genieten van het dialect en van artiesten.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant