Afbeelding

De drie belangrijkste zorgtrends van 2021!

Partnerbijdrage

De koers van technologiegedreven verandering is dit jaar omgeleid vanwege de impact van de coronaviruspandemie. Hoewel de grootste aanjagers van verandering nog steeds kunstmatige intelligentie (AI), het internet of things (IoT) en andere gebieden van de vierde industriële revolutie zijn, werd hun impact op andere manieren gevoeld dan we aan het begin van het jaar misschien hadden verwacht. Nergens is dit meer waar dan in de zorg, wat je ook zult merken als je gebruik moet maken van je zorgverzekering 2022. In dit artikel kun je meer lezen over de drie belangrijkste zorgtrends van dit jaar. 

Genomics en genbewerking leiden tot verdere doorbraken
Genbewerking stelt ons in staat om specifieke eigenschappen te beïnvloeden die worden geërfd door nieuwe levende cellen, wanneer nieuwe eiwitten worden gemaakt door de deling van bestaande cellen. Deze eigenschappen, ook wel fenotypes genoemd, bepalen de levensduur van de cel, het vermogen om te overleven tegen letsel of ziekte en vele andere factoren. Door deze fenotypes te manipuleren door middel van technieken zoals CRISPR-Cas9, hebben wetenschappers al veel vooruitgang geboekt bij de behandeling van dodelijke ziekten, waaronder Duchenne-spierdystrofie, hartaandoeningen en kanker. Dankzij doorbraken op dit gebied zullen we waarschijnlijk een versnelde ontwikkeling zien van vormen van behandeling die bekend staan als ‘precisiegeneeskunde’, waarbij geneesmiddelen kunnen worden aangepast aan het genetische profiel van individuele patiënten, waardoor ze effectiever en minder waarschijnlijk worden. om ongewenste bijwerkingen te veroorzaken.

Virtuele zorg en geneeskunde op afstand
Als het mogelijk is om thuis dezelfde zorg te krijgen als bij een bezoek aan een dokterspraktijk of polikliniek, dan is het toch logisch om dat te doen? Vooral voor kleine en routinematige afspraken is het aantal virtuele bezoeken tijdens de pandemie omhooggeschoten en wordt door experts voorspeld dat het tegen het einde van 2020 een miljard zal bereiken. Er wordt ook gedacht dat in 2021 een derde van de virtuele zorgafspraken gerelateerd zal zijn aan mentale gezondheidsproblemen. Naast het verminderen van het risico op verspreiding van besmetting met het coronavirus, stelt geneeskunde op afstand medische professionals in staat om meer patiëntconsulten in hun drukke schema’s te persen. Daarom wordt verwacht dat virtuele zorg de komende tijd alleen maar meer gebruikt zal worden.

AI, IoT en Smart Cities
“Slimme steden” is een term die wordt gebruikt om het concept te beschrijven van het bouwen van digitale connectiviteit en geautomatiseerde datagestuurde besluitvorming in de structuur van het stadsleven, inclusief het plannen van openbaarvervoernetwerken, afvalinzameling, energiedistributie en milieugezondheidsinitiatieven. AI en IoT zijn van fundamenteel belang voor veel initiatieven op dit gebied, terwijl het ook al gebruikt kan worden bij zorgverzekeringen vergelijken. Tijdens de pandemie van het coronavirus is de focus van slimme stadsinnovatie verschoven naar het plannen en beheren van de manier waarop steeds meer mensen steeds dichter bij elkaar zullen wonen. Dit is met name een uitdaging in ontwikkelingslanden waar de stedelijke bevolking blijft groeien, de Verenigde Naties voorspelt bijvoorbeeld dat 68 procent van de wereldbevolking in 2050 in stedelijke gebieden zal wonen. AI en IoT kunnen hier dus bij helpen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Overstappen.nl Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant