<p class="NieuwsKop4" pstyle="NieuwsKop 4">Tineke Hazeu-Van Veldhuizen, dochter van de vroegere veldwachter Lubbert van Veldhuizen, legde zondag als eerbetoon een poppy bij de graven van de twee parachutisten. Foto: PR </p>

Tineke Hazeu-Van Veldhuizen, dochter van de vroegere veldwachter Lubbert van Veldhuizen, legde zondag als eerbetoon een poppy bij de graven van de twee parachutisten. Foto: PR

In Vorden omgekomen geallieerde soldaten krijgen een gezicht

Benodigd bedrag (6000 euro) door crowdfunding bijeengebracht

VORDEN - Het is Freerk Boekelo, Robert Ellenkamp en Wout Dekkers gelukt: de twintig geallieerden, die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog en begraven liggen op de Algemene Begraafplaats in Vorden krijgen een gezicht. Begin dit jaar vatte het drietal het idee op om afbeeldingen toe te voegen aan de namen van de gesneuvelde militairen. Via crowdfunding is nu voldoende geld opgehaald om de twintig fotostandaarden te maken en een boek uit te brengen waarin de levens van de militairen worden beschreven.

Bij de viering van 77-jaar vrijheid op 2 april 2022 zullen de fotostandaarden aan het 4-5 mei comité worden overgedragen en bij de graven worden geplaatst. Nabestaanden worden uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Het eerste boek zal dan aan een van hen worden overhandigd.
Onder meer een gulle bijdrage van de Veilingcommissie Vorden zorgde ervoor dat het streefbedrag van 6000 euro werd gehaald. Dat geld is onder meer bedoeld voor de productie van de fotostandaarden en het boek. Het einddoel was gebaseerd op een begroting die begin dit jaar is opgesteld. Maar inmiddels zijn de grondstofprijzen voor het uitbrengen van het boek en het maken van de fotostandaarden gestegen. Met behulp van donaties en verkoop van de boeken hopen de initiatiefnemers dat ook deze extra kosten worden gedekt. Hiervoor kan men onderstaande website raadplegen.
Om de persoonlijke verhalen van de twintig geallieerden weer te kunnen geven zijn diverse instanties waaronder de historische verenigingen van de squadrons waartoe de vliegtuigen behoorden en familieleden benaderd. De nabestaanden werden gevonden door internet af te zoeken en redacties van lokale kranten in te schakelen. Uit de verhalen die nu opgetekend kunnen worden, blijkt dat de vaak jonge jongens nog volop in het leven stonden en allemaal hun eigen ambities hadden. Enkelen van hen waren al getrouwd waren en hadden kinderen. Maar er waren ook jongens bij die net van de opleiding kwamen en van wie het eigenlijk de bedoeling was dat zij aan de universiteit van Cambridge zouden gaan studeren.

Remembrance Day
Zoals in ons land op 4 mei de doden van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, vindt in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest waaronder Canada de dodenherdenking op 11 november plaats. Deze dag wordt Remembrance Day of ook wel Poppyday genoemd. De poppy is een klaproos die als symbool voor alle gevallenen uit Eerste en Tweede Wereldoorlog wordt gebruikt. De eerste zondag na de 11de november, dit jaar 14 november, wordt Remembrance Sunday genoemd. Ook op vele plaatsen in ons land worden op Remembrance Day de oorlogsslachtoffers van het Verenigd Koninkrijk en Canada herdacht.
Zo werden in Vorden als eerbetoon bij de graven van de twee parachutisten, Cambier en Russell poppy’s geplaatst. Dat gebeurde door Tineke Hazeu- van Veldhuizen, dochter van Lubbert van Veldhuizen, destijds veldwachter in Vorden. Hij werd na de capitulatie op 9 juni 1945 opgeroepen om als voormalig verzetsman en na de oorlog als Districts Inspecteur van de Politieke Opsporingsdienst aanwezig te zijn toen Anton Wiebe (een berucht SS’er en NSB’er) in de tuin van huize ‘t Selsham aangaf waar vijf mensen begraven lagen, geëxecuteerd op bevel van SD-Untersturmführer Ludwig Heinemann. Naast de twee parachutisten waren dat drie Jehovah’s getuigen, omgebracht omdat ze niet wilden meewerken aan een onderzoek. Van Veldhuizen was ook aanwezig bij de herbegrafenis op 31 oktober 1945 van beide Britten op de algemene begraafplaats.


www.omkijkpunt.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden