<p>De 40+ kanjers van de Vordense Auto- en Motor- Club De Graafschaprijders: zittend v.l.n.r.: Rikie Buunk en Dini Oosterink. Staand v.l.n.r.: Joop Wuestenenk, Jan Broekhof, Bennie Braakhekke, Jan Oosterink en Gerrit van Veldhuizen. Foto: Jan Hendriksen</p>

De 40+ kanjers van de Vordense Auto- en Motor- Club De Graafschaprijders: zittend v.l.n.r.: Rikie Buunk en Dini Oosterink. Staand v.l.n.r.: Joop Wuestenenk, Jan Broekhof, Bennie Braakhekke, Jan Oosterink en Gerrit van Veldhuizen. Foto: Jan Hendriksen

VAMC De Graafschaprijders heeft veel en trouwe vrijwilligers

VORDEN - De helft van de verenigingen in ons land heeft momenteel een vrijwilligerstekort. Bij een kwart van de clubs is dat zelfs zo erg dat het voortbestaan in gevaar is. Maar er zijn altijd uitzonderingen. Een ervan is de Vordense Auto- en Motor- Club (VAMC) De Graafschaprijders. Die vereniging telt tientallen vrijwilligers, van wie sommigen al meer dan vier decennia lang actief zijn voor hun club.

Door Jan Hendriksen

Terecht dat vrijwilligers ‘het cement’ van de samenleving worden genoemd en de VAMC mag zich gelukkig prijzen in hun vaak langlopende trouw. Een zevental van die langdurige vrijwilligers treffen we in het sfeervolle clubhuis ‘t Kontactpunt aan de Eikenlaan ‘op’ de Kranenburg: Bennie Braakhekke (78), Rikie Buunk (74), Gerrit van Veldhuizen (69), Jan (76) en Dini (75) Oosterink uit Vorden, Jan Broekhof (75) uit Lochem en Joop Wuestenenk (69) uit Zelhem. Ze hebben stuk voor stuk een ongekend lange staat van dienst voor de vereniging, ieder op zijn eigen ‘specialiteit’. 

Bennie Braakhekke, Jan Oosterink, Joop Wuestenenk en Jan Broekhof waren in het verleden zeer actief als motorcrosser of endurorijder maar ook als vrijwilliger op vele fronten. In willekeurige volgorde waren ze actief als bestuurslid, commissielid, trainer en natuurlijk voor de Oost - Gelderlandrit die al meer dan vijftig jaar op het jaarprogramma van De Graafschaprijders prijkt. Op sportief vlak was het viertal bijzonder succesvol in de eindjaren zestig en de jaren zeventig van de vorige eeuw. Successen op landelijk en zelfs op internationaal gebied toen de beleving en de regelgeving rond de motorsport van een geheel andere orde was dan anno 2021. 

Geen motorrijbewijs
Prachtige anekdotes rollen over tafel. Zo komt Joop Wuestenenk tijdens de samenkomst er pas achter dat Jan Oosterink nog geen motorrijbewijs had toen hij in 1968 deelnam aan enduro’s, iets wat tegenwoordig ondenkbaar is. “In die tijd gingen er supportersbussen vanuit Vorden naar de crosswedstrijden”, zo weet Bennie Braakhekke te vertellen die onder het nummer H6 eind jaren zestig als zijspancrosser succesvol was. En dan vergeten we nog de (legendarische) feestavonden en de talloze jubileumactiviteiten waarvoor naast het eerder genoemde viertal ook Gerrit van Veldhuizen, Rikie Buunk en Dini Oosterink klaarstonden.

Soep en broodjes
De twee dames in het gezelschap waren in de afgelopen ruim veertig jaar steevast goed voor ‘de catering’ tijdens menig cross- en gezelligheidsactiviteit van De Graafschaprijders. Een vrijwilligersfunctie waar Buunk en Oosterink overigens kortgeleden een punt achter hebben gezet. “Duizenden broodjes hebben we gesmeerd en honderden liters soep gemaakt. Het is mooi geweest. Het was tijd om het stokje door te geven”, aldus Rikie en Dinie die met genoegen terugkijken op de ruim vier decennia waarin ze zich inzetten voor de vereniging.

Gelukkig staan er voor hun al opvolgers klaar. Datzelfde geldt voor Jan Oosterink die jarenlang als uitzetter betrokken was bij de Vordense enduro (Oost-Gelderlandrit), een van de grootste evenementen binnen De Graafschaprijders. Ook dat stokje is inmiddels overgedragen.

Toppers
En daar zijn voorzitter Johannes van Kempen en Jurgen van Dort die de public relations voor De Graafschaprijders verzorgt maar wat blij mee.

“Het moet gezegd worden: we hadden nog meer van onze 40+ kanjers aan het woord kunnen laten. Want we hebben nog veel meer van die toppers binnen de vereniging zoals bijvoorbeeld Herman Groot Nuelend. Maar we hadden een bescheiden gezelschap samengesteld om erover te vertellen zonder anderen tekort te doen. Handen op elkaar voor al onze vrijwilligers van oud naar jong die toch maar iedere keer klaar staan voor onze mooie club. Want zonder hen geen De Graafschaprijders.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden