Han van Oosterbos draagt kunst een warm hart toe. Foto: Liesbeth Spaansen
Han van Oosterbos draagt kunst een warm hart toe. Foto: Liesbeth Spaansen

Han van Oosterbos zoekt nieuwe bestuursleden

Algemeen

Wie neemt zijn taken over?

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/DELDEN – Tien jaar geleden verhuisde Han van Oosterbos (77) vanuit Utrecht naar Delden. “Ik kwam met mijn vrouw Theet, die oorspronkelijk uit Steenderen komt, in een nieuw gebied wonen en je wilt je nuttig maken. Ik ben liefhebber van kunst, maar vind het ook ongelooflijk belangrijk om mentaal gezond te blijven. Kunst is een toevoeging aan iemands zin van leven. Daarom is kunst belangrijk om actief beleid op te voeren.”

Begin 2012 sloot Han van Oosterbos aan bij Stichting Kunst & Cultuur Bronckhorst. “Dat heb ik een jaar of vijf gedaan. Daarna is de stichting gefuseerd met het WEB In Doetinchem. De reden hiervan was dat de stichting maar één activiteit organiseerde, namelijk de Kunst10daagse Bronckhorst, wat jaren later een Kunst4daagse werd. Die is ontstaan uit het idee dat de vijf gemeenten gingen fuseren tot één grote gemeente Bronckhorst. We wilden door routes de oude gemeenten aan elkaar verbinden.” 

De fietsroutes van de Kunst4daagse zijn echt uniek. “Het is mooi dat kunst en een schitterende omgeving samen gaan. Nu is de Kunst4daagse twee keer niet geweest vanwege corona. We hadden beide keren al meer dan 100 inschrijvingen.”

Han is in de afgelopen jaren, als bestuurslid van het WEB, betrokken geweest bij de kunstwandelroute in Hummelo, kunst in de kerk in Doetinchem, 20 op Rei in Doetinchem, kunst bij het kasteel en de kunstwandelroute bij Hackfort in Vorden samen met Natuurmonumenten. Het WEB richt zich in toenemende mate op de Achterhoek. Een groter gebied, maar daarbij hebben zij - nadat hun oude locatie plaats moest maken voor woningbouw, problemen met het vinden van een eigen betaalbare locatie. Gelukkig kon De Kruisberg worden betrokken, waar startende ondernemers en kunstenaars goedkoop tijdelijk ruimte kunnen huren. “Op de begane grond van de flat, de oude jeugdgevangenis, organiseert het WEB van april tot november exposities met werk van eigen kunstenaars en andere kunstenaars. Het is een prachtige locatie in bezit van het Rijk, maar wordt op termijn verkocht. Het zijn dus eigenlijk een soort anti kraak contracten.”

Er is ook een samenwerking geweest met Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS) in Vorden. “Die heeft dezelfde problemen; ze hebben een uitgebreide collectie én houden tentoonstellingen, maar de ruimte is niet voldoende.”

Leven lang bestuurder
Han van Oosterbos is een leven lang bestuurder geweest, vooral actief op het gebied van kunst en de gezondheidszorg. “Ik heb in veel besturen en raden van toezicht gezeten. Ik kan moeilijk nee zeggen, zeker als het maatschappelijk relevant is.” Hij is voorzitter van Humanitas district Oost (Gelderland en Overijssel). “Humanitas ondersteunt mensen die tijdelijk even wat hulp kunnen gebruiken, bijvoorbeeld met het op orde krijgen van hun financiën, bij de opvoeding van opgroeiende kinderen, bij verdriet en eenzaamheid.”

Het is niet dat de gemeente Bronckhorst tegen kunst is, zij heeft zelfs elke drie maanden een andere expositie in het gemeentehuis. “Maar het cultuurbeleid is niet structureel in Bronckhorst. Er is wel geld voor kleine projecten en dat is prima hoor. Om het MAS een goede expositieruimte te geven, moet de gemeente bereid zijn bij te springen. Het kan dan ook uitgroeien tot een toeristische trekpleister. Het zou mooi zijn als de Achterhoek Board ook een afzonderlijk thema cultuur zou hebben waar je beleid op kunt maken. Er gebeurt veel op het gebied van cultuur in de Achterhoek. Denk aan het WEB, Breekijzer in Ulft en kleine musea zoals Staal in Almen, het stadsmuseum in Doetinchem en het MAS in Vorden. Het zou leuk zijn om met een centrum/museum voor regionale kunst, de Achterhoek ook cultureel meer in de markt te zetten.”

Nieuwe bestuursleden gezocht
Na vijf jaar bij Stichting Kunst & Cultuur en vijf jaar bij het WEB gaat Han nu stoppen. “Je komt onwillekeurig in een routine terecht en kunst en routine gaan niet samen. Dus ik doe een oproep aan mensen om zich te melden. De werkgroep Kunst4daagse Bronckhorst bestaat al twintig jaar en er is een draaiboek, dus dat loopt goed. We zoeken iemand die de vergadering van vijf of zes mensen voorzit en erop let dat afspraken worden gedaan. Bij voorkeur iemand uit de kunstsector of iemand die kunst een warm hart toedraagt”, biedt Han zijn functie aan. “Voor het WEB moet een nieuwe penningmeester komen. Dat wordt lastiger. We zoeken iemand die de grote lijnen in de gaten houdt, want er is professionele administrateur die de boekingen en facturatie verzorgd.”

Mensen die de voorzittersrol of het penningmeesterschap van Han van Oosterbos willen overnemen kunnen zich bij hem aanmelden. Bel 06-53188605.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord