In de film 'Ode aan Vorden' wordt onder leiding van Gery Groot Zwaafting een boeiende reis gemaakt door Vorden en omgeving. Foto: PR
In de film 'Ode aan Vorden' wordt onder leiding van Gery Groot Zwaafting een boeiende reis gemaakt door Vorden en omgeving. Foto: PR

Nog even wachten op ‘Ode aan Vorden’

Algemeen

VORDEN - De vertoning van de dorpsdocumentaire ‘Ode aan Vorden’ die zaterdag 30 en zondag 31 januari in het Kulturhuus in Vorden was gepland gaan in verband met de coronamaatregelen niet door. Er zijn nog geen nieuwe datums geprikt, maar deze worden zo snel mogelijk bekendgemaakt.

Door Jan Hendriksen

De kaarten die voor de voorstellingen van 30 en 31 januari zijn gekocht of gereserveerd kunnen worden meegenomen naar een later tijdstip. Wie op de nieuwe datums verhinderd zou zijn kan de kaarten inleveren en krijgt zijn geld terug.
Op donderdag 27 januari is het alweer vijf jaar geleden dat de documentaire ‘Ode aan Vorden’ in première ging. De film werd destijds door vele Vordenaren gewaardeerd en omarmd. Maar liefst negen avonden en middagen waren indertijd de stoelen in de grote zaal van het Kulturhus bezet.
De makers hadden afgesproken om de docu niet vaker dan eens per vijf jaar te vertonen. Ondanks de vele verzoeken die de afgelopen jaren binnenkwamen om de film nogmaals te mogen zien, hebben zij zich aan die afspraak gehouden. ‘Ode aan Vorden’ werd ook niet uitgebracht op dvd. Er werd gekozen voor ‘het samen beleven’. Dat samen kijken naar de documentaire op een scherm van zes meter gaf een bijzonder gevoel.

Boeiende reis
De film begint met de rijke geschiedenis van Vorden. In tweemaal 45 minuten wordt een boeiende reis gemaakt, allereerst door de buurtschappen met het vele natuurschoon dat in fraaie beelden wordt getoond. En is er een tocht langs en soms zelfs tot in de kastelen die Vorden rijk is. Verder wordt het bonte culturele leven van Vorden met zijn tientallen verenigingen en clubs in beeld gebracht. Met een keur aan flitsen van evenementen en diverse verhalen, verteld door vrijwilligers van het eerste uur, ontdekt men hoeveel er in zo’n klein dorp kan gebeuren. Mensen die in de breedste zin van het woord Vorden op de kaart hebben gezet.

Sporen
“De wereld waarin we nu leven is het product van menselijk handelen. Dat laat sporen na. We hopen dat ook dit document sporen nalaat voor de komende generaties. Het is mooi om de documentaire na vijf jaar weer eens terug te zien. Dan zie je wie er destijds allemaal aan de activiteiten hebben deelgenomen, hoe ze er toen uitzagen en hoe de Vordense gemeenschap en buurtschappen zich manifesteerden. Op deze manier geef je het document ook een cultureel-historische waarde”, zo verklaart Fons Rouwhorst van de Filmcrew Vorden, in 2017 initiatiefnemer van de ‘Ode’ .
Voor verdere informatie: tel. 0613430366 of het e-mailadres odeaanvorden@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord