Wethouder Willem Buunk, Magdalena Haverkamp, Marcel Slomp en Michael Bink onthullen het nieuwe bord van Chocolaterie Magdalena dat in het oude Stationsgebouw van Vorden wordt gerealiseerd. Foto: Liesbeth Spaansen
Wethouder Willem Buunk, Magdalena Haverkamp, Marcel Slomp en Michael Bink onthullen het nieuwe bord van Chocolaterie Magdalena dat in het oude Stationsgebouw van Vorden wordt gerealiseerd. Foto: Liesbeth Spaansen

Overdracht naar Chocolaterie Magdalena is zeker

Algemeen

Nog even, dan ruikt het stationsgebouw van Vorden naar chocolade

Door Liesbeth Spaansen

VORDEN – Met het vervangen van het bord ‘te koop/te huur Unieke locatie’ voor een afbeelding met ‘In 2022 komt hier Chocolaterie Magdalena’ op vrijdag 7 januari, wordt duidelijk dat alle plannen voor het voormalige Stationsgebouw in Vorden definitief doorgaan.

De nieuwe eigenaren van het stationsgebouw, Magdalena Haverkamp en Michael Bink hebben na het plaatsen van het bord al direct een begin gemaakt met het behoud van het gebouw: de dakgoten zijn met een hoogwerker schoongemaakt. “Dat was op advies van Bert Schotman, die gaf aan dat het steeds meer begint te lekken. Het was handig om dit meteen even schoon te maken”, vertelt Magdalena. Schotman Restauraties in Vorden, die de restauratie gaat verrichten, wees Magdalena en Michael hierop. “Als er echt vocht in die muren trekt en het gaat straks vriezen, dan schijnen de muren echt dusdanig poreus te worden, dat je er minder mee kan, dan je ermee zou willen. Wat we kunnen voorkomen, doen we!”

Marcel Slomp van Stichting Poort van Bronckhorst moet helaas bevestigen dat de dakgoten van dit markante pand de afgelopen jaren niet zijn schoongehouden. “Het gebouw staat al vele jaren leeg en dat is zo jammer. Je wil gewoon dat daar wat inkomt. We zijn bezig geweest met een aantal andere partijen en daarmee stokte het toch.” De complexe en stroperige procedures van vergunningen en bestemmingswijzigingen duurden de meesten te lang. “We zijn daarom heel blij met de chocolaterie.” Zij hebben op alle fronten laten zien van geduld en de lange adem te zijn.

Michael Bink is op zijn beurt blij met de medewerking van Stichting Poort van Bronckhorst met Marcel Slomp en ook voorzitter Frank van Setten, om de belangen te behartigen van het voormalig stationsgebouw in Vorden, het enige treinstation van de gemeente en daarom Poort van Bronckhorst. “We hebben er veel aan gehad, het is de aanjager van ons project.” De stichting had als doelstelling de opdracht om te kijken of het markante gebouw weer gerestaureerd en leefbaar gemaakt kon worden. “Zodra de overdracht is geweest, wordt de stichting opgeheven, het werk zit er dan op”, lacht Marcel. Wethouder van economie en monumenten Willem Buunk vindt dat mooi. “Het is klaar, lintje erom!” Op naar de openingsceremonie…

Twee jaar geleden werd de chocolaterie, die nu twee vestigingen heeft, namelijk in het stadje Bronkhorst en in Vierakker, benaderd. “Wij hadden het Ludgerusgebouw in Vierakker overgenomen inclusief het horecadeel, waarvan wij wisten dat we dat op den duur zouden overdragen. Dat had overigens niks met corona te maken. Stephanie Besselink, die bij ons gewerkt heeft, wilde dat stokje overnemen. Zij komt uit de buurt en heeft in Vierakker gewoond. En heeft het Ludgerusgebouw omgedoopt tot Grand Café Bij Ludger. Dus 1 en 1 was veel, zeg maar. In die tijd was er ook contact met de mensen van Stichting Poort van Bronckhorst. Zij wisten van de zoektocht van de chocolaterie naar meer ruimte en vroegen of dit niet iets voor ons was. Ons verhaal sloot mooi aan bij hun doelstellingen; behoud van het karakteristieke pand en weer terugbrengen in oude sfeer, in oude luister zoals men ook wel zegt.”

De wethouder weet dat de stichting veel ideeën heeft weten te bedenken, een eindeloze stroom aan zoekrichtingen was het gevolg en veel partijen zijn benaderd geweest. Van een fysiotherapeut tot en met een bierbrouwer. “Het is een bijzonder type stationsgebouw dat nog restaurabel is. Er zijn veel stationsgebouwen verdwenen en dat is voor de mensen van Stichting Poort van Bronckhorst een motief geweest om dit te willen behouden, het is een aangewezen gemeentelijk monument.”

De doelstelling van Magdalena en Michael is om dit gebouw weer in oude luister te herstellen. “Om het te laten floreren, te laten glimmen zoals het was. Dat is waar het om gaat”, is Michael enthousiast. “Wij gaan er vervolgens onze professie, ons bedrijf verder ontwikkelen. Groeien ook, het wordt groter, nog meer chocola en meer beleving. Daarvoor vertroetelen we het al een beetje. Dat moet ook, anders valt er weinig meer te restaureren straks.”

Voor het stationsgebouw zijn deze gepassioneerde nieuwe eigenaren de redding. “We zijn net op tijd denk ik wel”, bevestigt de wethouder. “Dat was ook mijn grote zorg. De reden dat wij er als gemeente zoveel moeite voor doen, is ook omdat er al lang aan wordt gewerkt en initiatieven niet lukten. Met het verglijden van de tijd gaat het gewoon echt niet goed met het pand. Er zijn veel voorbeelden van erfgoed in onze gemeente, niet-aangewezen monumenten meestal, soms zelfs aangewezen monumenten die zijn verdwenen.”

Het is duidelijk dat voor het stationsgebouw nú ingrijpen belangrijk is. “We hebben gezocht naar een manier vanuit onze aanpak, onze rol als gemeente om het initiatief te ontplooien. Het is een ongebruikelijk project en een ongebruikelijk besluit, maar als we dat niet doen, dan zou het echt te laat zijn.”

De wethouder is bewust van deze uitzonderlijke en ongebruikelijk stap om een financieel overzichtelijke bijdrage te doen als gemeente, door een pand te kopen en dit weer door te verkopen. “Het past bij het restauratieproject. Deze constructie heeft gewoon te maken met wat nodig is om de subsidie binnen te halen van de provincie.” De Raad had de keuze om het pand op deze manier wel of niet te behouden. “Daar mag je tegen zijn, daar heeft een partij voor gekozen, maar dat kan. Een ruime meerderheid was voor.”

De handtekeningen voor de aankoop van het pand door de gemeente zijn intussen gezet. De doorverkoop aan de chocolaterie is in de afrondende fase. Dat zal zo snel mogelijk worden gerealiseerd, maar dat gaat lukken, is de wethouder positief.

De chocolaterie is een mooie bestemming voor het pand, vindt wethouder Buunk. “Een mooi bedrijf, met ambities die goed passen in het toeristisch profiel van de gemeente. Eigenlijk zijn we een echte ‘foodgemeente’, we hebben een grote voedselproductie, zowel de grootschalige bedrijven als de mooie kleinschalige met topkwaliteit gerichte bedrijven. Daar hebben we een hele mooie reeks van, daar past de chocolaterie heel goed tussen”, besluit hij. “Maar voor mij staat bovenaan: de restauratie van het pand!”

Het stationsgebouw bestaat uit meerdere ruimten, waar op de begane grond Chocolaterie Magdalena zal worden gerealiseerd. “De entree krijgt glazen wanden, zodat onze werkruimte zichtbaar wordt. Die wordt afgeschermd, vanwege de temperatuur. Daarnaast komt een nieuwe opening naar het oude seinhuis”, wijst Magdalena. De plafonds zullen weer zichtbaar worden. In de oude wachtkamer komt de winkel annex koffiehuis. “Daar komen gezellige zitjes om van een kopje koffie met chocolade te genieten. We hadden in Vierakker horeca, maar dat willen we niet meer, dat is al genoeg in Vorden. We willen ons richten op chocolade.” Er komt ook een demonstratie- en workshopruimte.

In het Vordense stationsgebouw is een bedrijfswoning op de eerste en tweede verdieping. Magdalena en Michael gaan ook dat opknappen. “We gaan hier wonen en worden Vordenaren.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant