Een van de hobby’s van Evert Blaauw is motorrijden. Foto: Liesbeth Spaansen
Een van de hobby’s van Evert Blaauw is motorrijden. Foto: Liesbeth Spaansen

Evert Blaauw lijsttrekker Gemeentebelangen Bronckhorst

Algemeen

‘Mooi om de projecten te blijven volgen’

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST - De ledenvergadering van Gemeentebelangen Bronckhorst heeft Evert Blaauw tot lijsttrekker benoemd. “We gaan die uitdaging met volle energie aan. Ik vind het mooi om de projecten die we in deze periode in de steigers hebben gezet te volgen en hoe die tot een uitvoer zullen worden gebracht.”

Zijn eerste termijn als wethouder wonen, sport en sociaal domein namens Gemeentebelangen Bronckhorst zit er bijna op. “Ik zit nog vol energie en heb er zin in om de komende periode in te gaan en de versnelling die we in gang hebben gezet door te zetten met een goede lijst van kandidaten, vanuit de hele gemeente.”

Op plek 2 staat een jonge kandidaat, Mette Westerink (21) uit Steenderen. Ze studeert Politicologie en Rechtsgeleerdheid in Nijmegen. “Mette past heel goed. Een fris gezicht, met andere ideeën ook. Dan kun je elkaar de spiegel voorhouden. Luisteren naar anderen is belangrijk, daar kan ik van leren en bijsturen. Ik vind het leuk dat jong en oud gezamenlijk optrekken.” Evert Blaauw hoopt dat de inwoners de ingeslagen weg waarbij het slot van de deur is voor woningbouw en de door zijn partij ingeslagen weg voor de energietransitie, kleinschalig en lokaal, positief beoordelen en daarvoor Gemeentebelangen Bronckhorst belonen.

Terugblik
Na de totstandkoming van de Woonvisie in 2019 is gestart met woningbouw. “Er wordt nu gekeken naar mogelijkheden aan de randen van dorpen, kernen en buurtschappen. Doel is vooral goedkope woningen bouwen voor starters en tijdelijke flexwoningen voor inwoners, terugkeerders of andere woningzoekenden.”

Een lokaal en regionaal Sportakkoord en een Sportagenda werd gerealiseerd en geld gereserveerd voor kleine of grote initiatieven vanuit de samenleving, naast het verduurzamen van sporthallen in eigendom van de gemeente Bronckhorst. Het sportcomplex in Keijenborg is geaccordeerd. De wethouder is zich bewust dat het verenigingsleven, ook door corona, al twee jaar onder druk staat. “We willen de besturen gaan ondersteunen.”

Er zijn sociale teams geformeerd, de collectieve zorgpolis is afgestoten, een vertrouwenspersoon is aangesteld én er is binnen het sociaal domein een nieuw inkoopbeleid gestart voor het aanbieden van (jeugd)zorg. “De gezondheid van de cliënt en wat deze daarvoor nodig heeft, staat voorop. We kijken naar wat een cliënt nog wél zelf kan en zetten daar de ondersteuning op in.”

Kennismaken
Evert Blaauw (67) is geboren en getogen in Heelsum, woonde tien jaar in Didam en woont sinds 1986 in Zelhem. “Ik ben gemeenteambtenaar geweest in verschillende gemeenten, werkte bij de provincie en ging daarna het bedrijfsleven in. Ik ben bijna veertig jaar getrouwd geweest met mijn eerste echtgenote, kreeg twee dochters en vijf kleinkinderen. In 2016 overleed mijn vrouw aan ALS. Ik ben 2017 hertrouwd, en heb er twee bonuskinderen bij.” Hij kreeg een lintje omdat hij zolang raadslid was. “Dat kun je alleen doen als je weet dat het thuisfront je steunt. Dus eigenlijk is het lintje niet voor mij, maar voor mijn twee dames.”

Twaalf jaar geleden richtte Evert Blaauw de partij Gemeentebelangen Bronckhorst (GBB) op, waar hij met plezier energie in steekt. Hobby’s heeft de wethouder ook. “Motorrijden, wandelen en we hebben onze pub, een teckel.”

Verkiezingen
Evert Blaauw is sinds de oprichting lijsttrekker van de GBB. De partij bouwde op van één zetel via vier zetels naar zes en is sinds 2018 de grootste coalitiepartij en leverde met Evert Blaauw als wethouder een coalitie op, op basis van gelijkwaardigheid. De verkiezingen zijn op 16 maart 2022.

Door corona is het voeren van campagne wel lastig. “Als lijsttrekker wil je midden in de samenleving staan, je wil de boer op, fysiek contact hebben ook met grotere groepen, mensen opzoeken, het debat en het gesprek aangaan. Je wil gehoord worden, maar je wil ook horen.”


www.gbbronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord