De Remigiuskerk in Hengelo is de hoofdlocatie van Open Monumentendag Bronckhorst in 2022. Tekening: Gijs Boelaars
De Remigiuskerk in Hengelo is de hoofdlocatie van Open Monumentendag Bronckhorst in 2022. Tekening: Gijs Boelaars

Doe duurzaam mee aan Open Monumentendag

Algemeen

BRONCKHORST - De 36ste editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september 2022. Dat lijkt nog ver weg, maar de vrijwilligers van de Stichting Open Monumentendag Bronckhorst (OMDB) zijn al druk bezig met de voorbereidingen. 

Afgelopen jaar openden 31 monumenten in de gemeente Bronckhorst hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is het streven dat aantal te overtreffen; de eerste nieuwe deelnemers hebben zich al aangemeld. Na enkele jaren naar tevredenheid het Hackfort als hoofdlocatie voor het Open Monumentenweekend te hebben gebruikt, is dit jaar die eer weggelegd voor de Remigiuskerk in Hengelo. Vorige maand stond de kerk al vol in de belangstelling vanwege de erkenning van de fresco’s in het koor als een van de vijftig belangrijkste kunstwerken aller tijden gemaakt in de provincie Gelderland. Ook de openingsavond op woensdag, 7 september zal in de Remigiuskerk plaatsvinden. OMDB zorgt voor een aansprekende invulling, dus zet die datum maar vast in de agenda.

Zwaai naar de bus
Transit Oost in Winterswijk stelt ook dit jaar weer een museumautobus ter beschikking om gasten van de Zonnebloem een mooie rondrit, bekend als de Pareltjesrit, langs de monumenten aan te bieden. “Zwaai naar de bus, dat wordt onze slogan voor de komende jaren”, vertelt bestuurslid Gijs Boelaars enthousiast.

Fietsen
Door OMDB zijn ook fietsroutes langs de monumenten in de gemeente ontwikkeld. De routes werken niet met knooppunten maar met routebeschrijvingen, het is dus ouderwets kaartlezen. “Maar als OMBD gaan we ook met de tijd mee”, klinkt er vanuit het OMDB-bestuur. “Via een monumentenkaart met GPS op de telefoon kunnen de verhalen over de monumenten op locatie gelezen worden. En dat is toch zeker meerwaarde!”. Voor diegenen die niet willen wachten tot september: de routes en de kaart staan op de website.

Duurzaam
Het landelijke thema is Duurzaamheid, een mooi thema. Monumenten zijn door hun leeftijd in feite al duurzaam, vele generaties hebben er immers gebruik van gemaakt en de uitdaging is om dit in de toekomst voort te zetten. “We stellen graag monumenten open die voldoen aan de huidige eisen voor duurzaamheid”, stelt Han van der Lans, voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Bronckhorst. “Daar kunnen we allemaal van leren. Dus woon je in een duurzaam monument en wil je geïnteresseerde bezoekers ontvangen? Meld je dan aan via onze website.”


openmonumenten dagbronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord