Het team van Torleif Hartelman in 1997. Foto: Guus van Goethem
Het team van Torleif Hartelman in 1997. Foto: Guus van Goethem

Hengelo 25 jaar geleden

Algemeen

HENGELO - Aan de hand van krantenberichten blikken we terug op gebeurtenissen uit het verleden. Deze week gaan we 25 jaar terug in de tijd naar De Reclame van januari 1997, gedigitaliseerd door de Oudheidkundige Vereniging Hengelo Gld.

Door Willy Hermans

Reclame, 7 januari 1997 
Presentatie team Torleif Hartelman
Op een gezellige avond in café De Zwaan te Hengelo Gld. werd het racing-team Torleif Hartelman gepresenteerd. Berlinda Hartelman, de zeer aktieve P.R.-vrouw had de sponsors en andere belangstellenden uitgenodigd om bij de presentatie aanwezig te zijn en velen gaven gehoor aan die uitnodiging. Presentator Jos Damen ging op de van hem bekende wijze in op het afgelopen seizoen van Torleif Hartelman en vroeg hem naar de plannen voor 1997. Onder een zeil stond de motor voor het nieuwe seizoen verborgen en nadat het zeil verwijderd was kwam een prachtige gele Ducati748 SP te voorschijn; het nieuwe race-monster voor het seizoen 1997.

Jos Damen vroeg Torleif hoe hij tot het besluit was gekomen om met deze machine te gaan racen, want zo zei hij voor een tijdje geleden hoorde ik van plannen tot stoppen. Torleif antwoordde hierop: “Ik ben eens wat andere teams gaan bekijken en mede op advies van Gerrit Wolsink en Cees Langeveld van MQP-kleding, heb ik besloten een eigen team op te zetten.”

Vervolgens stelde Jos Damen de andere leden van het team voor. Als monteur komt Carl Mengerman, een Ducati-man in hart en nieren het team versterken. Carl weet alles over Ducati en hij is van grote waarde voor het team.

Verder bemannen Erik van Mourik en Peter Ocks het team, met op de achtergrond Berlinda Hartelman, die op vlotte wijze de P.R. behartigt en Torleifs ouders Bennie en Alie Hartelman. Een coureur en een team dat goed wil presteren, kan niet zonder sponsors, maar gelukkig velen steunen dit team. Gevraagd naar zijn plannen, gaf Torleif aan, vooral op zijn thuiscircuit Varssel-Ring te Hengelo Gld. te willen vlammen. Hamove organiseert daar op 26 en 27 april a.s. de int. wegraces.

Reclame, 14 januari 1997
Hengelose deelnemers aan de 15e Elfstedentocht halen de finish
De finish van de 15e Friese Elfstedentocht op de Bonkevaart in Leeuwarden was voor de deelnemers uit Hengelo Gld. geen brug te ver. Ieder had zich op zijn eigen manier voorbereid op deze zware tocht van 2(K) km en haalden bijna ongeschonden de eindstreep.

Alleen Jan Harmsen kreeg tussen Dokkum en Bartlehiem plotseling te maken met verblinding door fel licht. Hij zag niets meer, schaatste in de sneeuwrand en ging over de kop. Hij liep hierbij een gebroken neus op. Ondanks deze kwetsuur ging hij toch door en haalde hij Leeuwarden.

Allen spraken van een geweldige belevenis aan wat ze onderweg aan enthousiasme hebben meegemaakt en het beslist niet hadden willen missen. Zij haalden op tijd de finish en komen daardoor in aanmerking voor het felbegeerde Elfstedenkruisje.

Het waren de navolgende personen uit Hengelo Gld., voor zover wij weten, die de tocht binnen de tijd volbrachten: Gerrit Lenselink, 14,5 uur; Jan Harmsen, 13,5 uur; Everhard Lubbers, 11 uur; Jan Steert 12,55 uur; Dick Hiddink 10 uur; Henk Luesink 12 uur; dokter Koning, 10,5 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord