Dinsdagavond waren Vordenaar Louis Overmans (r) en zijn dochter Patricia (l) in de mobiele studio  te gast bij presentator Waldy van Geenen. Foto: Jan Hendriksen

Dinsdagavond waren Vordenaar Louis Overmans (r) en zijn dochter Patricia (l) in de mobiele studio  te gast bij presentator Waldy van Geenen. Foto: Jan Hendriksen

Vijf dagen Vorden op de radio

Algemeen

Ontkerkelijking centraal in rechtstreekse uitzendingen vanuit mobiele studio

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Vijf dagen lang heeft Vorden zich via de radio aan Nederland kunnen laten horen. Vanuit de opvallende gele mobiele studio bij de Christus Koningkerk werden de hele week uitzendingen gemaakt voor het NPO Radio 1-programma ‘5 Dagen’. Centraal thema was de grote ontkerkelijking in de Achterhoek, een streek die juist bekend staat vanwege de sterke sociale cohesie.

De plek van de mobiele uitzendstudio was niet zo maar gekozen. Het kerkgebouw aan het Jebbink is een van de tien kerken die de regionale parochie HH Twaalf Apostelen op termijn gaat sluiten. Er blijven in deze parochie uiteindelijk slechts drie kerkgebouwen over. Het aantal kerkleden neemt af, de kosten nemen toe, het is niet meer vol te houden. 

Maandag
Op de eerste uitzendavond, maandag, kwam pastoor Harry Schreve vertellen over zijn kerkgemeente, de band tussen de leden van de rooms-katholieke parochie en de gemeenschapszin in de regio. Op de vraag of God uit de Achterhoek verdwenen is, antwoordde pastoor Harry volmondig: “Nee!”.
In het programma is ook aandacht voor een plaatselijk hoofdpijndossier. Verslaggever Joris Kreugel ging in op de komst van grote en hoge windturbines in de dorpen in de gemeente Bronckhorst. Het verzet van omwonenden is groot, maar de politiek wil er koste wat het kost mee doorgaan.
Nog een vast onderdeel is ‘5 Dagen Helpt’. Het radioprogramma dat dagelijks tussen 20.00 en 20.30 uur werd uitgezonden steunde afgelopen week Bram en Anouk Sprey, die drie maanden geleden woongemeenschap Hoeve Sprey zijn gestart. Hier wonen acht jongeren met een verstandelijke beperking. Wat zij nodig bleken te hebben waren vrijwillige chauffeurs die de jongeren een paar keer per week naar sport- of muziekles brengen en hulp met het aanleggen van een moestuin, moestuinbakken en een hok voor het varken en de kippen. 

Dinsdag
Op dinsdagavond waren Vordenaar Louis Overmans en zijn dochter Patricia aanwezig in de mobiele studio. Louis Overmars kerkt al 46 jaar in de parochie in Vorden. Hij zag alle ontwikkelingen voorbij komen, van het concilie in de jaren zestig tot de nieuwe strengheid daarna. Ooit overwoog hij het klooster in te gaan, maar zijn eigenwijsheid maakte dat hij toch voor een burgerbestaan koos. Dochter Patricia, die altijd goede gesprekken met haar vader over het geloof voerde, gaat niet meer naar de kerk. Zij vertelde over deze keuze. In het hoofdpijndossier ging verslaggever Joris Kreugel deze dag op zoek naar het hinderende geluid van windturbines. Dit omdat er binnenkort gigantische windturbines in de gemeente Bronckhorst zullen verrijzen.

Woensdag
Als al die kerken leeg komen te staan, worden ze dan nog wel tegen de ondergang beschermd? Daarover kwam woensdagavond hoofdgast Henk Hoogeveen vertellen bij presentatrice/eindredacteur Petra Possel die de vaste presentator Waldy van Geenen die avond verving. Hoogeveen is regio-adviseur Achterhoek bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en doet aanbevelingen hoe om te gaan met religieus erfgoed. Hij vertelde dat er in 2030 maar liefst 1730 kerkobjecten zullen vrijkomen in Nederland. Alleen al in de Achterhoek staan nu 72 katholieke kerken, waarvan er naar verwachting slechts enkele overblijven voor de kerkvieringen. “Een mooie maatschappelijke bestemming is natuurlijk het beste, maar dat kan niet altijd?”
Het hoofdpijndossier werd aangevuld met een buurtbewoner die klaagde over de windturbines die zullen verrijzen in de gemeente Bronckhorst. Hij noemde het een achterbaks spel van mensen die alleen op geld belust zijn en helemaal niet bezig zijn met goede, duurzame bedoelingen.

Donderdag
Op donderdagavond stapten twee Syrische kerkgangers de uitzendbus binnen: Osama en Janatte Abdul. Ze hebben elkaar ontmoet in de kerk toen ze allebei in een AZC zaten en kerken nu samen in Lochem. Met pijn in het hart moeten ze aanzien dat de kerken in Nederland steeds verder leeglopen. Zelf doen ze er alles aan om mensen juist de kerk weer binnen te krijgen. In ‘5 Dagen Helpt’ kreeg woongemeenschap Hoeve Sprey in Vorden een partij hout van het kasteel en landgoed de Wildenborch om kippen- en varkenshokken van te bouwen.

Vrijdag
Op de laatste avond van de 5 Dagen-week kwam alles samen. In de bus praatte Waldy van Geenen met Mirjam Arends, geboren in Vierakker die na haar studie in Wageningen weer teruggekeerde naar de Achterhoek. Eveneens te gast was dominee Ruben den Hertog van de Protestantse Kerk in Vorden over kerkgang, ontkerkelijking en sociale cohesie. De dominee zoekt die zowel in en rond de kerk, voor Mirjam is de kerk inmiddels niets meer dan een gebouw, ze zoekt de betekenis daarbuiten.
Verslaggever Joris Kreugel kreeg na een week gesprekken met actievoerders tegen de komst van hoge windturbines in de gemeente Bronckhorst wethouder Paul Hofman van de gemeente voor zijn microfoon. Hofman vertelde waarom het belangrijk is dat de turbines er toch komen. En de actie voor Hoeve Sprey werd succesvol afgesloten. Er meldden zich twee vrijwillige chauffeurs, dus op een mobiel varkenshok na zijn alle wensen van het echtpaar Anouk en Bram Sprey vervuld.


nporadio1.nl/programmas/5-dagen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant