Onder het toeziend oog van wethouder Evert Blaauw pompt Laurens Drogendijk, oprichter van Band op Spanning, de banden van de gemeentelijke elektrische auto op. Foto: Sander Grootendorst
Onder het toeziend oog van wethouder Evert Blaauw pompt Laurens Drogendijk, oprichter van Band op Spanning, de banden van de gemeentelijke elektrische auto op. Foto: Sander Grootendorst

Slimme bandenpomp Vorden officieel in gebruik

Algemeen

VORDEN - De banden van de elektrische auto van de gemeente Bronckhorst zijn weer op spanning. Laurens Drogendijk, oprichter van de organisatie Band op Spanning, pompte op het parkeerterrein bij de Aldi in Vorden maandagmiddag 7 maart hoogstpersoonlijk de vier banden op. Daarmee is de hier begin december geplaatste zogenoemde ‘slimme bandenpomp’ officieel in gebruik genomen.

Door Sander Grootendorst

Wethouder Evert Blaauw had de auto voor de gelegenheid even geleend. Ook Jan van der Meer, lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland, was van de partij. Zowel provincie als gemeente omarmen het initiatief van Drogendijk, omdat het CO2-uitstoot bespaart en de veiligheid op de weg bevordert. Er komt minder fijnstof in de lucht én… het levert autobestuurders een flinke kostenbesparing op. 

Van der Meer voegde er nog een argument aan toe: “Nu gaat er minder geld naar Poetin. Alle beetjes helpen.” Volgens Drogendijk kunnen die beetjes bij elkaar behoorlijk oplopen. “Als alle auto’s met de juiste bandenspanning zouden rijden, scheelt dat landelijk twee procent in de brandstofkosten.”

Zover is het nog niet, maar de slimme pompen nemen de laatste jaren wel snel in aantal toe. Bronckhorst heeft er nu twee; de andere staat in Zelhem. De provincie streeft ernaar dat in elke gemeente minstens één pomp wordt geplaatst. “Dat levert jaarlijks een vermindering op van ruim 25.000 ton CO2-uitstoot in Gelderland.”

Autobestuurders kunnen bij de pomp op een scherm aflezen wat de bandenspanning zou moeten zijn – het intoetsen van het kenteken is voldoende – en vervolgens ook exact hoeveel er wordt bespaard. “Je bent per jaar gemiddeld honderd euro goedkoper uit.” Je hoeft ook niet zo snel meer je banden te laten vervangen, want de slijtage neemt af.

Volgens de provincie rijdt ruim zestig procent van alle automobilisten met een te lage bandenspanning. Weliswaar kun je op diverse plaatsen, bijvoorbeeld bij tankstations, je banden oppompen, maar dat blijkt vaak fout te gaan. Drogendijk: “Veertig procent van de mensen verlaat het tankstation zelfs met een lagere bandenspanning dan ze hadden. Dat komt omdat ze geen rekening houden met het feit dat de banden door het rijden warm worden. De slimme pomp rekent dat allemaal voor je uit.” De pomp werkt geheel op zonne-energie van het eigen zonnepaneel, fossiele brandstof komt ook hier niet aan te pas.

De provincie en Band op Spanning (die de pomp heeft ontwikkeld) dragen een deel van de kosten bij, voor de deelnemende gemeenten zoals Bronckhorst, resteert 2.500 euro per pomp. Automobilisten kunnen de pomp vijf jaar lang gratis gebruiken. De pompen wordt geplaatst op veel bezochte parkeerplaatsen bij bouwmarkten, supermarkten en sportvelden.

De bandenspanning van de gemeenteauto blijkt nogal aan de lage kant, enigszins tot teleurstelling van wethouder Blaauw. “Bij onze eigen wagenpark moet dat natuurlijk op orde zijn.” Het scheelt de gemeente – en daarmee de inwoners – in de portemonnee. 69,71 euro, geeft het beeldscherm aan. “En dan hebben we de allernieuwste benzineprijzen nog niet eens ingeprogrammeerd”, zegt Drogendijk.

Sinds begin december is de slimme pomp in Vorden 480 keer gebruikt. Ook dat is op het scherm af te lezen. De betreffende automobilisten waren daardoor gezamenlijk 16.800 euro minder kwijt aan brandstof. Dat is 35 euro per auto. Tel uit je winst! 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant