Namens Energie Coöperatie Vorden zijn penningmeester Marc Vervoort, bestuurslid/ projectleider Henk Groenendal en Michel van der Burg, vrijwilliger/projectondersteuning, nauw betrokken bij het project Zonnepark Het Hoge. Foto: Martien Pater.
Namens Energie Coöperatie Vorden zijn penningmeester Marc Vervoort, bestuurslid/ projectleider Henk Groenendal en Michel van der Burg, vrijwilliger/projectondersteuning, nauw betrokken bij het project Zonnepark Het Hoge. Foto: Martien Pater.

‘Energiebesparingstips minstens even belangrijk als zonnepark’ op informatieavond in Vorden

Algemeen

VORDEN - De informatieavond op dinsdag 5 april over Zonnepark Het Hoge in Kulturhus Vorden belooft een zeer interessante bijeenkomst te worden. Bezoekers kunnen naast alle relevante informatie over het op het terrein van de voormalige rioolwaterzuivering te realiseren zonnepark óók veel tips over energiebesparing in huis verwachten.

Door Rudi Hofman

‘’Het gaat om praktische tips over eenvoudig toe te passen maatregelen die ervoor zorgen dat je energierekening flink omlaag gaat. Denk bijvoorbeeld aan radiatorventilatoren en folie”, zegt voorzitter Martien Pater van Energie Coöperatie Vorden in een toelichting op een onlangs in Contact verschenen bericht over de informatiebijeenkomst. Hij voert het woord samen met bestuurslid Robert Schreve.

Schreve en Pater hebben hoge verwachtingen van de informatieavond. Hiervoor geldt volgens beiden, dat het thema energiebesparing minstens zo belangrijk is als Zonnepark Het Hoge. Over het park zegt Schreve dat er tot op heden 80 coöperatieleden zijn die samen 330 panelen hebben gekocht. Meedoen kan vanaf 300 euro. Dit levert ieder investerend lid jaarlijks 3 procent rente op. Het ingelegde bedrag krijgt hij of zij in 15 jaar terugbetaald. 

Meer panelen
Aanvankelijk waren in dit project 552 panelen gepland, maar er blijkt ruimte voor een uitbreiding tot 630 exemplaren. Als die naar verwachting in de zomer allemaal operationeel zijn, moeten zij qua groene stroom het equivalent van het energiegebruik van 90 huishoudens gaan opleveren.

Het programma van de informatiebijeenkomst bestaat uit drie onderdelen. In het eerste deel gaan penningmeester van de energiecoöperatie Mark Vervoort en projectleider Henk Groenedal respectievelijk in op alle financiële en technische aspecten met betrekking tot het zonnepark. Iedereen in de zaal krijgt volop de gelegenheid vragen te stellen en te discussiëren - dit geldt ook voor de andere onderdelen.

Expert
Na de pauze is het de beurt aan Ineke de Visser, expert op het gebied van energiebesparing. Zij woont sinds kort in Vorden en adviseert beroepsmatig zowel particulieren als bedrijven die hun bedrijf of woning willen verduurzamen. 

In het laatste deel van de informatieavond kunnen de aanwezigen vragen stellen aan een driehoofdig panel bestaande uit Ineke de Visser, Frank van Setten, adviseur openbaar vervoer en Ton Swagten. Swagten en zijn vrouw hebben boerderij Arfman in de Veldwijk helemaal van het gas gehaald. Het oorspronkelijke pand fungeerde ooit als zaagschuur van Kasteel Den Bramel.

Aanmelden
De inloop van de openbare informatiebijeenkomst is volgende week dinsdag vanaf 19.30 uur en het officiële programma begint om 20.00 uur. Om een goede inschatting van het aantal bezoekers te kunnen maken, vraagt Energie Coöperatie Vorden belangstellenden zich vooraf aan te melden via: info@energiecooperatievorden.nl

Iedereen die geïnteresseerd is in Zonnepark Het Hoge en in energiebesparingsmogelijkheden is van harte welkom. Op de avond zelf is het mogelijk je in te schrijven als lid van Energie Coöperatie Vorden en je aan te melden als deelnemer aan het zonneparkproject. Meer informatie hierover is te vinden op: energiecooperatievorden.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord