Helma Snelooper (l.) en Nel van der Meulen kijken ernaar uit om op de Klevenhorst kunst, poëzie en muziek te ervaren. Foto: Liesbeth Spaansen
Helma Snelooper (l.) en Nel van der Meulen kijken ernaar uit om op de Klevenhorst kunst, poëzie en muziek te ervaren. Foto: Liesbeth Spaansen

Workshops, poëzie en muziek op de Kunstklinkplek op de Klevenhorst

Algemeen

Tussen Pasen en Pinksteren

Door Liesbeth Spaansen

HUMMELO – Nu na twee jaar de Kunstwandelroute in Hummelo weer kan worden gehouden, is ook voor de Kunstklinkplek een mooi programma samengesteld. Op de Kunstwandelroute dwalen poëziefluisteraars rond, die de wandelaars naar het kunstklinkmeubel bij Uitspanning De Klevenhorst aan de Van Heeckerenweg 13 leiden waar iedere zondag tussen Pasen en Pinksteren en extra voorstellingen op Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag tussen 14.00 en 16.00 uur dichters en muzikanten optreden.

Zes weken lang werken het dichterscollectief de Omsmeders, Harm Veeneman van de Klevenhorst, Amphion Lang Leve Kunst en Naoberschap en theatermaakster en schrijfster Helma Snelooper samen aan een mooi programma vol poëzie en creatieve workshops. “Jan Opdam noemde me destijds directrice van het kleinste openluchttheater in Hummelo”, lacht Helma. “Jan haalde de Omsmeders vanuit het Poëzie Centrum Nederland uit Bredevoort naar de Hummelose Kunstwandelroute.” Medeorganisatoren zijn onder andere Hans Mellendijk, Marijke Schellekens en Dries Olthof.

Kunstklinkplek
Het kunstklinkmeubel, gemaakt door beeldend kunstenaar Rolf Wolters, heeft eerdere jaren op andere plekken van de Kunstwandelroute gestaan. Het kunstklinkmeubel nodigt ook luisteraars of wandelaars uit om iets muzikaals of poëtisch te gaan doen. “Nu staat het meubel voor het eerste jaar op boerderij de Klevenhorst”, vertelt Nel van der Meulen uit Hummelo. Zij was medeorganisator van Kunst door de Brievenbus via Amphion Lang Leve Kunst en Naoberschap in 2021. “Vanwege corona hebben we dat aangeboden aan iedereen vanaf 55 jaar die actief met kunst bezig wilde zijn. De werken die toen zijn gemaakt, werden geëxposeerd in de wei bij de Klevenhorst.

Helma zocht en vond dichters en muzikanten in haar netwerk die al jarenlang vol enthousiasme meedoen met de Kunstklinkplek, om optredens te verzorgen. Net zo enthousiast deden ze ook weer mee met het festival van Amphion. Harm regelde Gery Groot Zwaaftink en zo ontstonden vier feestdagen. “Harm Veeneman van de Klevenhorst nodigde ons daarna uit om dit nog eens te doen. Omdat Helma wist dat het kunstklinkmeubel naar een andere locatie moest gaan, kwamen de lijnen samen. Harm bood de plek aan, maar ook het terras om met een drankje te kunnen genieten.“

De eerste vier weken zijn de deelnemende dichters Maarten Buser, Wim van Til, Bert Scheuter, Louis Radstaak, Hans Mellendijk, Joop Boersma, Helma Snelooper, Anna Wiersma, Pieter Bas Kempe, Annemarie Damveld en Ineke Berentschot. Optredens worden verzorgd door Simplify, Janneke Jolink zang en gitaar, Edine Hiddink zang, Julia von der Fuhr zang en ukelele, Stéphanie van Tuinen zang, Gerda Reijnders trekharmonica en André van Gessel zang en gitaar.

Activiteiten
Om aan het Kunstklinkprogramma mee te doen zijn uitgebreide mogelijkheden. “Lang Leve Kunst en Naoberschap biedt op de Klevenhorst workshops aan”, vertelt Nel enthousiast. Kennismaken met handspinnen (19 april) en verven (26 april) met Petra Uphoff bijvoorbeeld, waarbij wol van schapen uit Wehl en Hummelo en alpaca’s uit Hummelo wordt verwerkt en planten uit de buurt om te verven. Met Nel van der Meulen gaan deelnemers een opbouwbaar bos maken waarbij onder leiding van Helma Snelooper gedichten worden gemaakt (25 april en 2 mei). Het weven van een landschap op een weefraampje neemt Nel voor haar rekening (3 mei) en schilderen met vilt wordt gegeven door Ingrid Veenendaal uit Hoog-Keppel (11 mei).

Deelname is gratis, aanmelden via langlevekunst@amphion.nl o.v.v. naam, telefoonnummer en de workshop(s) waaraan je wilt deelnemen.


www.amphion.nl/samenleving/langlevekunst

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord