Natasja Klein Nulent en Jos Kablau proberen elke zaterdag op de molen te zijn in het bijzijn van hun twee ‘molenhonden’: de labradoodles Juno en Nozem op hun armen. Foto :Jan Hendriksen.
Natasja Klein Nulent en Jos Kablau proberen elke zaterdag op de molen te zijn in het bijzijn van hun twee ‘molenhonden’: de labradoodles Juno en Nozem op hun armen. Foto :Jan Hendriksen.

Recordpoging Gilde van Vrijwillige Molenaars

Algemeen

Inbreng van Lindesche en Hackfortsche windmolen en Hackforter watermolen

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Drie van de vier molens die Vorden rijk is hebben zaterdag bijgedragen aan de succesvolle wereldrecordpoging van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Tussen elf en twaalf uur draaiden de wieken van de Lindesche en Hackfortsche windmolen en de schoepen van de Hackforter watermolen namelijk volop. De recordpoging om zoveel mogelijk molens in de wereld gelijktijdig te laten draaien vond plaats in het kader van het Jaar van de Molenaar. Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaar namelijk het vijftigjarig jubileum en heeft daarom 2022 uitgeroepen tot ‘Jaar van de Molenaar’.

“We laten op dit moment zoveel mogelijks molens in Nederland tegelijk draaien. Het gilde wil met deze recordpoging, waaraan ook diverse molens in het buitenland deelnemen, het belang van het ambacht van molenaar onderstrepen. Als er geen molenaars zouden zijn, dan zou je ook geen molens kunnen zien draaien. Het gilde wil de interesse voor het ambacht van molenaar vergroten en met deze recordpoging ook jongere molenaars aantrekken die in de toekomst een opleiding gaan volgen om molenaar te worden. Dus dat is het punt”, zo leggen de twee gediplomeerde molenaars van de Lindesche molen Natasja Klein Nulent (50) uit Lochem en Jos Kablau (65) uit Zutphen de recordpoging uit als we op deze winderige zaterdagmorgen een kijkje nemen bij de molen Ons Belang in Linde. Want dat is de officiële naam van de uit 1890 daterende molen die in beheer is van Stichting de Lindesche molen en over een prachtig en uniek (molen)theater beschikt. Klein Nulent en Kablau proberen elke zaterdag op de molen te zijn in het bijzijn van hun twee ‘molenhonden’: de labradoodles Juno en Nozem.

Van de 1.200 molens die in Nederland staan draaiden er zaterdag 836, en daarvan waren 29 buitenlandse molens. Het Gilde van Vrijwillige Molenaar waarvan Klein Nulent en Kablau al vele jaren lid zijn richt zich onder meer op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden. Het gilde telt 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden in opleiding zijn, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1.200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. “Maar de groep gediplomeerde molenaars vergrijst. En dat geldt ook voor deze molen. Er moet nieuwe jonge aanwas komen anders kunnen we in de toekomst de molen niet meer laten draaien. En dat baart ons op termijn zorgen”, zo verklaart Natasja Klein Nulent als voorzitter Henk Ruiterkamp van Stichting de Lindesche molen een kijkje komt nemen. Hij laat de molen doordeweeks of zondag ook regelmatig draaien om de molen in ‘conditie’ te houden.

Speciaal voor de recordpoging zijn de wieken ‘versierd’ met vier nationale vlaggen. Klein Nulent: “Over die versieringen wordt verschillend gedacht binnen het gilde. Niet iedere molenaar is daar gecharmeerd van. Maar om de aandacht van het publiek te trekken zijn vandaag de vlaggen opgehangen.” En het moet gezegd worden. Dat legt het tweetal geen windeieren. De talloze wandelaars die in de korte periode dat we een kijkje nemen bij de molen, en die Vorden aandoen in het kader van het Pieterpad die langs de molen loopt, hebben bovenmatige belangstelling voor de draaiende molen. “En daar doen we het voor”, zo verklaart Kablau met een lachend gezicht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord