Gé de Jong is de nieuwe voorzitter van Stichting zwem- en recreatiebad in de Dennen. Foto: Johan Bolink
Gé de Jong is de nieuwe voorzitter van Stichting zwem- en recreatiebad in de Dennen. Foto: Johan Bolink

‘Het zwembad kan bestaan als het in de toekomst samenwerkt met meerdere verenigingen’

Algemeen

Gé de Jong nieuwe voorzitter In de Dennen

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Er komt veel kijken bij het draaiend houden van zwembad In de Dennen. Naast de vaste medewerkers, bedrijfsleider Frank Loda, zwemonderwijzers Ernst Jan Somsen en Synda Tempelman bestaat het team uit diverse vrijwilligers en flexwerkers. Het bestuur van Stichting Zwem- en recreatiebad In de Dennen bestaat sinds 1 april weer uit vijf personen, maar is nog naarstig op zoek naar vrijwilligers met een technische achtergrond en met kennis van ICT om de bedrijfsvoering te versterken. Sinds kort is Gé de Jong de nieuwe voorzitter. In deze editie van Contact Bronckhorst Noord maken we nader kennis met de nieuwe voorzitter en bespreken we de huidige en toekomstige situatie van het zwem- en recreatiebad die op 1 mei weer haar poorten opent voor een nieuw zwemseizoen.

Wie is Gé de Jong en wat doet hij in het dagelijks leven? “Met mijn gezin woon ik achttien jaar in het mooie Vorden. Na een lange loopbaan binnen de overheid ben ik gestopt met werken. Naast mijn werkzaamheden voor het zwembad train ik twee teams bij de volleybalvereniging Dash en ben ik lid van de Stuurgroep Lokaal Sportakkoord binnen de gemeente Bronckhorst.”

Welke affiniteit had je met het zwembad voordat je recent voorzitter van de stichting werd? “Als gezin waren wij en vooral de kinderen altijd in het zwembad te vinden. De doorslag gaf bij mij de urgentie van het toen te kleine bestuur voor het behoud en de ontwikkeling van het zwembad en het gevoel bij mijzelf dat ik mogelijk wat kon toevoegen. De gedachte het zwembad voor Vorden te moeten verliezen is onverdraaglijk. Dat mag nooit gebeuren!”

Wat maakt In de Dennen zo uniek in de regio? “Ik denk dat de uitstraling door haar ligging en de professionele aanpak op diverse terreinen doorslaggevend zijn. Het zwembad is niet voor niets tweemaal onderscheiden. En er is niet één component dat het succes maakt, het is het samenspel van de vrijwilligers met vaste en flexkrachten die het onderhoud van het recreatiepark, de activiteiten en de techniek onder leiding van de bedrijfsleider vormgeven. Alle credits voor hen. En natuurlijk de ondersteuning van de plaatselijke en regionale ondernemers. En er zijn spontane initiatieven die ons steunen zoals de Heavensride die 24 juni 2022 hun opbrengst voor het zwembad hebben bestemd. Hun motto is ‘Het zwembad is voor veel mensen in Vorden iets vanzelfsprekends, maar dat is het niet.’ Een waardevol statement.”

Zijn er op dit moment voldoende vrijwilligers en flexwerkers om het bad dit jaar op die tijden te openen die jullie voor ogen hebben? “Voor het seizoen 2022 ziet dat er redelijk uit. We prijzen ons gelukkig dat veel vrijwilligers en flexwerkers dit jaar weer actief voor ons zijn. En we kunnen nog steeds vrijwilligers, jong en oud, gebruiken voor het begeleiden van activiteiten, de horeca en toezicht aan het bad.”

Hoe  financieel gezond is In de Dennen? “Het zwembad is een bedrijf dat altijd waakzaam moet zijn op haar financiën. Er is erg veel techniek binnen onze bedrijfsvoering en dat maakt kwetsbaar. Daarnaast moet het onderhoud van de gehele accommodatie dagelijks op orde zijn. Gebeurtenissen zoals Covid plus een slechte zomer grijpen erg diep in onze reserves. En dan krijgen we ineens te maken met de verhoogde energieprijzen…. Laten we hopen op een warme zomer.”

Vorden draagt al vele jaren (financieel) het zwembad een warm hart toe. Hoe kunnen jullie die verbondenheid nog meer vergroten? “Heel belangrijk vind ik de verbinding van het zwem- en recreatiebad met de Vordenaar, de toeristen en de regio. De pandemie heeft die verbinding verstoord en daar zijn we nu flink mee aan de slag. Er zijn weer activiteiten op het zwembad en we merken dat de ondernemers uit Vorden en regio ons daarbij willen ondersteunen. Dat geeft de bredere waarde van het zwembad in Bronckhorst en Zutphen weer en we hopen dat terug te zien in onze abonnementen en losse kaartverkoop.”

Hoe ziet de toekomst naar jou idee van In de Dennen er uit? “Het zwembad kan bestaan als het in de toekomst samenwerkt met meerdere verenigingen en initiatieven die tot doel hebben vele doelgroepen uit Vorden en haar omgeving te laten sporten en bewegen. Het hele jaar rond.”

Heb je nog een specifieke persoonlijke visie? “Voor mij is belangrijk dat de bezoeker zich in het zwembad veilig moet voelen en kan genieten van een divers aanbod van zwem-, sport- of beweegactiviteiten die bij de wens of mogelijkheden aansluit. Om dit te realiseren staan inmiddels verduurzaming, innovaties en verbreding van sportactiviteiten naast zwemactiviteiten op de bestuursagenda. En dat vooral met het behoud van het huidige karakter en de uitstraling die ons zwembad zo uniek maakt.”

Sinds kort is Gé de Jong de nieuwe voorzitter van Stichting zwem- en recreatiebad in de Dennen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord