In de grazige wei met de Black Angus-koeien. Van links naar rechts Henk Ruessink, Dick Vlogman, Roy Vlogman en Dirk Ruessink. Foto: Sander Grootendorst

In de grazige wei met de Black Angus-koeien. Van links naar rechts Henk Ruessink, Dick Vlogman, Roy Vlogman en Dirk Ruessink. Foto: Sander Grootendorst

Keurslagerij Vlogman in zee met agrariërs Ruessink

Algemeen

‘Biologisch en lokaal, dat is onze filosofie’

Door Sander Grootendorst

VORDEN - De Vordense keurslager Vlogman is een samenwerkingsverband aangegaan met de agrariërs Ruessink uit de buurtschap Linde. “Biologisch en lokaal, dat is onze filosofie.”

Een groepje Black Angus-koeien loopt rond bij boerderij De Roodheuvel aan de Lieferinkweg in Linde. Een fraai beeld. Maar onder aanvoering van Dirk en Henk Ruessink, die het bedrijf runnen, gaan we twee kilometer verderop een ander groepje bekijken. Die koeien grazen op een grote weide, bezaaid met paardenbloemen, in het lentegroene Achterhoekse landschap.

“Van mensen uit het westen die bij ons in de winkel komen, horen we dat ze hun ogen uitkijken, zo prachtig vinden ze het hier. Je staat er soms niet meer bij stil. Maar ik zou nooit meer weg willen.”

Dat zegt slager Dick Vlogman, geboren en getogen in Vorden. Ook zoon Roy is van de partij. De veehouders en de slagers zijn een samenwerking aangegaan. Het idee erachter is al een beetje vervat in de woorden van Roy: “Het lokale staat bij ons voorop. Waarom het vlees en het voer van ver weg halen als het ook uit de omgeving kan?”

De koeien komen zachtaardig aangelopen, nieuwsgierig naar de bezoekers. “Het zijn handzame dieren,” zegt Dirk Ruessink. Henk vult aan: “Ze passen heel mooi in onze filosofie, in wat wij verstaan onder biologische veehouderij.” Dirk: “Ze eten uitsluitend gras. Van de weide, en ook hooi. Daar doen ze het hartstikke goed mee. We maaien op natuurterreinen van het Geldersch Landschap en Staatsbosbeheer. Allemaal binnen een straal van vijftien kilometer. Er komt geen maïs of zo aan te pas.” Roy: “Klanten willen steeds vaker weten waar het vlees vandaan komt. Geweldig dat ik kan zeggen: uit Linde. O, zei een klant laatst: Daar fiets ik even naartoe, ik wil die dieren wel eens zien.” Bij zonnig weer kunnen ze dan meteen een ijsje komen nuttigen. Die worden hier ook geproduceerd.

Na de fotosessie gaat Dick weer snel terug naar de slagerij. De andere drie praten op de picknickbank bij de boerderij verder over het ontstaan van de samenwerking. Roy: “Wanneer was hier ook weer die barbecue, jongens? Vorig jaar zomer toch? We liepen een rondje om het bedrijf. Toen kwamen we op het idee: hoe mooi zou het zijn het als het vlees dat bij Henk en Dirk vandaan komt bij ons op de toonbank ligt. In oktober zijn we op dat idee doorgegaan.” Henk en Dirk hadden er pas een nieuw koeienras bij: na de Blonde Aquitaine en de Jersey nu ook de Black Angus. Roy: “Daar hadden wij wel oren naar. “In de slagerswereld is de Black Angus echt hot. Dat ze biologisch worden gehouden, is voor ons belangrijk.”

Slagerij Vlogman heeft zelf niet het officiële predikaat ‘biologisch’. “Het is voor ons niet toereikend om de bedrijfsvoering daarop volledig aan te passen. Natuurlijk kunnen we klanten wel wijzen op vlees van biologisch gehouden dieren. Veel klanten zijn daar bewust mee bezig. Ook vertellen we over de verbinding die we als dorpswinkel met de omgeving hebben, we benadrukken het lokale. Met prijsvechters gaan we niet in zee. Continuïteit en kwaliteit staat voorop.”

De koeien worden geslacht bij slagerij Van de Pol in Laren. “Dus ook lokaal, en kleinschalig. Geen stress voor de dieren. Hoe meer stress, hoe slechter de vleeskwaliteit. We brengen ze er zelf op de kar naartoe.”, zeggen Henk en Dirk.

In januari is het samenwerkingsverband ingegaan. Henk: “Iedereen staat erachter en draagt een steentje bij. Ook mijn moeder Ria, mijn partner Mireille en Dirks partner Robin.” Samenvattend zegt Henk tot slot: “Mooi dat we ons op deze manier positief kunnen onderscheiden, zowel de slager als de veehouder.”

De koeien in aantocht. ‘Ze doen het hier hartstikke goed. Foto: Sander Grootendorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant