Martien Pater, voorzitter van Energie Coöperatie Vorden, is trots op het bereikte resultaat bij de oude rioolwaterzuivering. Foto: Rudi Hofman

Martien Pater, voorzitter van Energie Coöperatie Vorden, is trots op het bereikte resultaat bij de oude rioolwaterzuivering. Foto: Rudi Hofman

Vrijwilligers van Energie Coöperatie Vorden helpen met aanleg Zonnepark Het Hoge

Algemeen

VORDEN - Met de plaatsing van 630 panelen op het terrein van de voormalige rioolwaterzuivering is het eerste grootschalige project van Energie Coöperatie Vorden nagenoeg voltooid. Het is alleen nog wachten op de aansluiting van Zonnepark Het Hoge op de kabel van Waterschap Rijn en IJssel. Naar verwachting gebeurt dit voor 1 oktober waarna de productie van groene stroom kan beginnen.

Door Rudi Hofman

“Als je als lokale energiecoöperatie de mogelijkheid krijgt een zonnepark te realiseren en dat lukt in anderhalf jaar, dan heb je het gewoon goed gedaan. Bij zo’n project komt echt heel veel kijken. Voor je staat dan ook een blij man”, zegt Martien Pater, de voorzitter van Energie Coöperatie Vorden (ECV).

De Vordenaar is op dinsdag 13 september met twee andere ECV-vrijwilligers al vroeg aan het werk op het terrein bij het oude rioolgemaal aan Het Hoge. Zij halen de panelen van de wagen en overhandigen deze vervolgens aan twee Oekraïense werknemers van de Bouwkeur Groep, die onder toeziend oog van opzichter Gertie Pladdet de panelen op de juiste wijze installeren. 

Lokaal project
Voor Pladdet is het niet zozeer de grootte maar de locatie wat Zonnepark Het Hoge bijzonder maakt. Hij heeft, zo zegt hij, al aan parken van wel tweeduizend panelen gewerkt. “Het is mooi dat we dit lokale project mogen uitvoeren, we zitten met de Bouwkeur Groep immers in Vorden.”

De samenwerking met zijn Oekraïense collega’s verloopt volgens de opzichter prima. De 18-jarige Artem spreekt als enige Engels en hij is dolblij met zijn huidige baan. Artem is gevlucht voor het oorlogsgeweld in zijn moederland. Hij studeerde aan de Kharkiv (Charkov) National University of Radio Electronics. Momenteel verblijft hij in het asielzoekerscentrum in Schalkhaar. Te zijner tijd hoopt hij te kunnen terugkeren naar Oekraïne.

Trots
De inzet van vrijwilligers bij de aanleg van het zonnepark levert ECV een kostenbesparing op. Een van de vrijwilligers die de handen uit de mouwen steekt is Frans Huitink. Voor hem is duurzaamheid een belangrijke reden geweest om in te stappen. “Ik heb geïnvesteerd in drie panelen. Zelf zit ik aan de Mulderskamp in Vorden in een woonsituatie met een ongunstig dak. Dit geldt voor meer mensen in de straat en ik weet dat een aantal net als ik meedoet aan dit project. Ik vind dit mooi en het is ook iets waar we als Vordense gemeenschap best trots op mogen zijn.”

In totaal hebben bijna honderd burgers - van wie slechts een handjevol buiten Vorden woont - geld gestoken in de 630 panelen. Iedereen die het project mede financiert, is automatisch lid van de ECV. Betrokkenen lenen per paneel 300 euro aan de coöperatie en krijgen daarvoor een jaarlijks rendement van 3 procent. Daarnaast wordt de gedane investering in vijftien jaar terugbetaald. 

Officiële opening
Zonnepark Het Hoge werkt straks een hoeveelheid groene stroom op die gelijkstaat aan het energiegebruik van ongeveer honderd meerpersoonshuishoudens. Naar verwachting kan de officiële opening medio oktober plaatsvinden. Het terrein wordt 24 uur per dag met camera’s bewaakt. 

Volgens Martien Pater verdienen ECV-bestuursleden Marc Vervoort en Henk Groenendal en ook vrijwilliger Michel van der Burg een speciale vermelding: “Zij hebben als projectteam de kar getrokken.”

Vrijwilligers Peter Ganzevles en Frans Huitink verlenen hand- en spandiensten bij de aanleg van Zonnepark Het Hoge. Foto: Rudi Hofman
Vrijwilligers Frans Huitink en Peter Ganzevles verlenen hand- en spandiensten bij de aanleg van Zonnepark Het Hoge. Foto: Rudi Hofman
Alle 630 panelen van Zonnepark Het Hoge zijn inmiddels geplaatst.  Foto: Marc Vervoort
Alle 630 panelen van Zonnepark Het Hoge zijn inmiddels geplaatst.  Foto: Marc Vervoort

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant