Stephan Fransen, Harmjan Warringa, Ben Hammink, Kees Gieteling en Frank de Groot (v.h.n.l.) op het rek van de Hackfortsche Windmolen. Foto: Liesbeth Spaansen
Stephan Fransen, Harmjan Warringa, Ben Hammink, Kees Gieteling en Frank de Groot (v.h.n.l.) op het rek van de Hackfortsche Windmolen. Foto: Liesbeth Spaansen

Molenaars Hackfortsche Windmolen bruisen van energie

Cultuur

VORDEN – De molenaars van de Hackfortsche Windmolen aan Het Hoge 66 in Vorden kijken terug op het jaar dat achter ze ligt, en presenteren vol energie de plannen voor het aankomende jaar. Stephan Fransen, Kees Gieteling, Harmjan Warringa, Frank de Groot, Ben Hammink en molenaars in opleiding Gerrit Koopman en Peter Wassink vertellen er graag over.

Door Liesbeth Spaansen

Hackfortsche Windmolen
Met een bouwaanvraag daterend uit 1850 heeft de Hackfortsche Windmolen, een ronde stenen stellingmolen, een lange geschiedenis. Baron van Hackfort tot Westerholt bouwde de molen in 1851 aan de toenmalige Baakseweg. Pas veel later werden daar huizen gebouwd. Jarenlang werd er gemalen en reden paard en wagen door de molen om te laden en lossen. Tot in 1920 de molen in verval raakte. De machinale maalderij die in 1925 werd gebouwd deed jaren dienst, tot in de Tweede Wereldoorlog, toen werd de brandstof schaars. De baron besloot de windmolen te restaureren om weer jaren verder te malen. Er is een foto gevonden uit 1943 waarop te zien is hoe de bovenas geplaatst wordt. Helaas kwam door de veevoederfabrieken een eind aan het werk van de molen.

In 1960 kwam de molen in bezit van de toenmalige gemeente Vorden en werden wederom diverse restauraties gedaan. Frans Limbeek huurde de molen van de eigenaar en was de eerste molenaar die de molen weer beroepsmatig draaide. Hij verdiende zijn brood door het malen voor alle bakkers in de ruime omgeving van Vorden. Sinds 1999 is de molen in bezit van de Stichting Vordense Molens.

Terugblik 2022
Molenaar Henk Louw nam na dertig jaar afscheid van de Hackfortsche Windmolen. Hij begon in 1992 met de molenaarsopleiding, slaagde in 1994 en ging meteen in Vorden aan de slag. Nadat Frans de molen had verlaten, werden de werkzaamheden later overgenomen door de eerste vrijwillige molenaar Henk Louw. “Henk is nu onze emeritus molenaar. Hij heeft al die jaren heel veel voor de molen betekend”, vertelt de huidige hoofdmolenaar Stephan Fransen. Henk Louw gaf hem dit stokje door bij zijn afscheid. “Naast alle molenaarswerkzaamheden die je kunt bedenken, werd er een kantoor getimmerd en hielp hij met de bouw van de keuken, om maar wat te noemen.” Henk en zijn vrouw Leontien bedachten en realiseerden ook het Molenspel, een speurtocht door de molen heen, met allerlei vragen en opdrachten. “We hebben dit spel weer helemaal opgefrist. In de loop der jaren waren de benodigde attributen zoals meelzakken en meetlinten aan vervanging toe.”

Goede herinneringen zijn er ook aan de concerten die in de molen werden georganiseerd en de toneelavond. “Een bezoekersrecord hebben we gehad met de fietstocht door de molen in oktober. Toen kwamen 300 fietsers tijdens de Oktoberfest Avondrit van Vordense Rijwiel Toer Club (VRTC) door de molen heen”, vertelt Harmjan enthousiast. De Hackforsche Windmolen was deelnemer van de Nationale Molendagen in mei, de Monumentendagen in september en de Gelderse Molendag in november. Via de Rabo Club Support Actie mocht de stichting een cheque ontvangen. Het jaar werd afgesloten met bijna 294.000 omwentelingen op de teller en sfeerverlichting in de wieken.

Kijken naar 2023
Het jaar begon goed met een mooie bedrag van Stichting Veilingcommissie Vorden De Werf. “We gaan een scherm aanschaffen voor op de muur. Dan kunnen we films vertonen over de molen en daar uitleg bij geven.” De molenaars zijn enthousiast als er groepen komen voor een rondleiding, of dat nu motorrijders zijn of bewoners van De Wondere Wereld. Het molenaarsteam probeert verder nog meer activiteiten in en rond de molen te organiseren. “We ontvangen in de zomer veel toeristen, maar we willen er ook graag zijn voor Vordenaren. Er moet leven komen, bedrijvigheid! We zijn vitaal.” Zo is er de ongeveer vijf kilometer lange ‘Wind & Water Wandeltocht, molens en kastelen langs de Baakse Beek’. “Het mooiste om te doen als molenaar is om te malen en dit te laten zien aan bezoekers”, zijn de molenaars het allemaal eens. “Maar we missen nu rond de 600 kilo per maand die eerder van de Velhorst kwam om te worden gemalen. Daarom kunnen (hobby)boeren die hun tarwe, mais, rogge, gerst of lupine gemalen, of boontjes gebroken willen hebben zich bij ons melden. We hebben voor Boerderij De Patrijs lupine en tarwe gemalen als test.” Met het meel van de lupine is al ontdekt dat je er prima mee kunt bakken. “Prachtig luchtig product”, is de conclusie.

Rondleidingen
De molen is op woensdag van 10.00 tot 15.00 uur geopend, zaterdags van 10.00 tot 16.00 uur. Dan is ook de winkel open, voor meelproducten, maar ook ansichtkaarten “Als buiten deze uren de molen draait, ben je ook welkom om een kijkje te komen nemen. Alle bezoekers krijgen een rondleiding door de molen”, besluit het zestal.


www.hackfortschewindmolen.nl

Facebook ‘Hackfortsche Windmolen - Stichting Vrienden’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant