Foto: Nick Oostendorp

Column Eva Schuurman - Tussen

  Column

Ik heb een aantal jaren geleden onbedoeld online een tussenjas voor mijn jongste dochter gekocht. In mijn scherm zag ie er warm en gewatteerd uit maar aan de grootte van het pakketje was al te zien dat ie die verwachting nimmer waarmaken zou. Het bleek een opvouwbaar geval dat zich doormiddel van toegevoegde gebakken lucht opblies tot iets dat het nooit zijn kon. "Wat een leuke tussenjas", sprak een modebewuste schoolmoeder tijdens het herfstig ophalen van mijn kroost. En ik dacht slechts: "Shit, hier kan ze dus echt de winter niet mee door." 

We hebben het nog even uitgezongen met dikke truien onder de dunne jas, maar toen de nachtvorst eenmaal inzette kon ik haar met goed fatsoen niet meer klappertandend de deur uit laten gaan. Het kind is daarnaast niet behept met een natuurlijk laagje vet, dus dat hielp ook al niet mee. We zijn heel ouderwets echt gaan shoppen en konden zodoende in real life de dikte van verschillende stoffen op juiste waarde schatten. 

Vorig jaar kocht ik trouwens voor mezelf per ongeluk een winterjas die niet al te warm bleek, ik weiger het nog steeds een tussenjas te noemen. Het is - vind ik - geen tussenjas als je hem niet laat opvolgen door een winterjas. Ja, liever nog beweeg ik mij met bronchitis door de kou dan dat ik toegeef dat het een tussenjas is. Het is overigens ook geen regenjas bleek tijdens een herfstbui, maar dat terzijde.

Nog voor ik wist van het bestaan van de tussenjas heb ik eens op aanraden van een vriendin een tussengarderobe aangeschaft, zo tussen confectiekleding en mooi-was-die-tijd in. De tuniek was destijds mijn grootste vriendin. Mijn tussengarderobe was niet seizoensgebonden en vond ik tevens niet terug in striemen op mijn ruime heupen. Het was eigenlijk een onzichtbaar omhulsel die tussengarderobe; zoals de herfst zich ietwat ongezien tussen de zomer en de winter in wurmt, met uitschieters in snijdende kou en plotselinge warmte. In de ochtend ga je voor die hoodie met buidelzak en in de middag loopt het zweet je over de rug. 

Misschien verzet ik mij zo heftig tegen de tussenperiode omdat deze me doet beseffen dat de zomer alweer voorbij is. Met het plaatsnemen in winterjassen en onder bankdekentjes heb ik nooit moeite gehad, alleen het moment dat je de keuze nog hebt voor licht of donker te gaan staat me allerminst aan.

Toch, met het per ongeluk aanschaffen van een tussenjas en mijn bewuste tussengarderobe moet ik eigenlijk concluderen dat ik het concept inmiddels stilzwijgend heb toegestaan aan onze kapstok; het helpt me zogezegd bij het overbruggen van herfstige periodes. In tussenoverleg met mezelf besluit ik zo af en toe nog niet voor zwart of wit te hoeven gaan, maar er nog even tussenin te blijven staan. In een jas die wellicht niet de winter doorstaat, maar de onverwachte warmte altijd toelaat. Met mijn nek diep tussen mijn schouders in, maar mijn hoofd hoopvol in de wolken. Tussen hoop en vrees (en ongetwijfeld met een loopneus op komst).


Columns en gedichten van Eva gebundeld in Klein Trampolines

Dichter des Achterhoeks, columnist voor Achterhoek Nieuws, trouwambtenaar, jurywinnaar bij het Concours om de Wim Sonneveldprijs (cabaret) en tekstschrijver voor Herman van Veen.  Eva Schuurman, geboren Amersfoortse, heeft een  CV om trots op te zijn, maar presteren is allang niet meer het hoofddoel in haar leven, sinds ze 'thuiskwam' in de Achterhoek. "Ik ben hier rustiger en meer bescheiden geworden." De gemoedelijke nonchalance die haar zo aanspreekt in de Achterhoeker, heeft ze zich meer eigen gemaakt.


Kleine Trampolines
Een mooi beeld van die weg naar 'volwassenheid' geven de columns die ze sinds 2014 schrijft voor weekblad Contact, maar ook andere uitgaven van uitgeverij Achterhoek Nieuws, zoals deze najaarsspecial. Een selectie daarvan - afgewisseld met 'sporadische  gedichten' - zijn te lezen in de bundel Kleine Trampolines. Het eerste exemplaar van dit boek overhandigde Eva tijdens het festival Mañana Mañana aan Gijs Jolink. 

Toegankelijk klein en bezielend groots
'Toegankelijk klein en bezielend groots haalt Eva Schuurman immense onderwerpen terug naar de overzichtelijkheid van het dagelijks leven. Ze vindt troost in de papiercontainers langs de weg en durft soms op de rand van de achterdeur maar net de wereld aan. Tot ze op de trampoline haar kleine veerkrachtige wonderen ziet staan', zo wordt de binnenkant van het boekje aan de buitenkant beschreven.

Boek kopen Het boek is te koop bij boekhandel Bruna in Vorden en bij de Readshop in Zelhem.

Bruna Vorden
Raadhuisstraat 20
Vorden

Readshop Zelhem
Magnoliaweg 1b
Zelhem

Boek bestellen
Boekhandels/winkeliers, maar particulieren die het boek Kleine Trampolines van Eva Schuurman willen bestellen, kunnen contact opnemen met de uitgever.

Achterhoek Nieuws
Bleekwal 10
Lichtenvoorde
0544 – 801010
info@achterhoeknieuws.nl

Meer berichten