Afbeelding

Oerend Smart | Jong geleerd

Opinie

'Ik wil een festival organiseren speciaal voor ouderen.' 'Lege winkels opvullen!' 'De aula mag kleurrijker.' 'Meer groen op het schoolplein!' 'Een groot kunstwerk op die kale muur bovenaan de trap.'

Samen met Joske, Anke en Yvette van BS22 gaf ik lessen in het kader van burgerschap aan leerlingen van de onderbouw van Scholengemeenschap Marianum in Lichtenvoorde. Burgerschap, het woord klinkt misschien wat suf, maar ik vind het geweldig om hierover in gesprek te gaan met jongeren. En dan heb ik het niet over definities, waarden en normen. Nee, ik vraag naar hun dromen, de ideeën die ze zelf hebben, hun wensen en verlangens. En natuurlijk ook hun buikpijn: wat zien ze in hun omgeving waar ze boos over worden of verdrietig? Want daarin zit kracht: de wil om te veranderen!

Sommige leerlingen beginnen direct te bruisen. Bij anderen gebeurt niets. 'Ik heb een fijn leven. Ik ben al blij.' En ook dat is een heel aangenaam gegeven. Maar wat als alles kan? En dus deelden we eerst inspirerende voorbeelden. Bijvoorbeeld van Natasja die meer kunst op straat wilde en nu zorgt voor kleur met Street-art Oost Gelre. En van Jolien en Marloes die iedereen een fijne plek gunnen om samen te komen. Hun sociaal cultureel centrum Den Diek is nu genomineerd voor Dorpshuis van het jaar! Als je iets echt heel graag wilt en belangrijk vindt, dan kan het!

We weten dat de jongens en meiden echt wel ideeën hebben. Misschien is de vorm nog niet helemaal helder, maar buikpijn en verlangens heeft iedereen. En dus gaan we even bij ze zitten. Vragen we ze één-op-één. Gaan we in gesprek over hun wereld. Vol aandacht. En op dat moment komt het: het ene idee, na het andere. En natuurlijk leggen we direct contact met mensen die behulpzaam kunnen zijn. Zo is er binnen vijf minuten een gesprek geregeld met de gemeente.

Iedereen verdient iemand die in hem gelooft. Vanuit deze overtuiging help ik, samen met vele anderen, om mensen - jong en oud - in beweging te krijgen. Heel fijn dus wanneer ik nieuwe initiatieven leer kennen die ook hieraan bijdragen. Zo kwam ik via Pak An in gesprek met Karin Overbeek Van Zeijst. Zij is coördinator van Day for Change, die scholen in het basis- en voortgezet onderwijs een financieel educatieproject biedt waarin wereldburgerschap, ondernemerschap en omgaan met geld aan de orde komen. Leerlingen starten met een microkrediet een eigen bedrijf. De winst die zij maken, wordt ingezet om 'inclusive finance' projecten in ontwikkelingslanden te steunen. Win-win.

En omdat Karin niet stil kan zitten en steeds weer nieuwe kansen ziet is ze nu gestart met de Ondernemende Helden Academie. Voor jongeren van 16 tot 26 jaar die een goed idee hebben en een eigen bedrijf willen starten. Een jaar lang ontdekken, opzetten, ontwikkelen en geld verdienen met hulp van buddy's en coaches. Binnenkort start de eerste groep. Ik word hier heel blij van!

Oh ja.. even iets anders. Een paar weken geleden vroeg ik me af wanneer ik de eerste Achterhoekse cider zou kunnen proeven. Nou… vorige week ontmoette ik Cor Bernard. Hij gaf me een fles Achterhoekse cider uit Lochem! Proost! Op het goede Achterhoekse leven.

Linda Commandeur

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant