Het was druk in het atelier van hoedemaakster Frieda Pelgrum. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman

Het was druk in het atelier van hoedemaakster Frieda Pelgrum. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman

Bezoekers ‘Goed Gemutst’ genieten volop van kunst- en ambachtsmarkt

Cultuur

VORDEN - “Wat is het toch prachtig om al die mensen weer over het erf, in de schuren en in mijn atelier rond te zien struinen. Iedereen had hier weer behoefte aan. Kijk eens al die blijde gezichten. Fantastisch toch. Wat heb ik dat in de afgelopen twee jaar gemist.” Van al dat positivisme maakte Frieda Pelgrum zaterdag in de namiddag een spontane vreugdedans in haar hoedenatelier toen de eerste van haar twee kunst- en ambachtsmarktdagen onder het motto ‘Goed Gemutst’ teneinde liep.

Door Jan Hendriksen

In en rondom de boerderij en hoedenatelier van Frida en Rinus Pelgrum in buurtschap Delden werd afgelopen weekeinde voor de vijftiende keer een kunst- en ambachtsmarkt gehouden. En de toeloop was weer als vanouds en groots. Alleen zaterdag al kwamen er bijna vijfhonderd bezoekers over de vloer. Zondag zelfs iets meer dan zeshonderd. De dertig exposanten toonden een grote variatie aan producten en lieten voor een deel ook zien hoe die gemaakt worden. Zoals de 77-jarige Appie Pasman uit Ruurlo die op de deel van de boerderij het ambacht van stoelenmatter/webbing vlechter liet zien. “Ik kom hier graag. Het publiek is altijd zeer geïnteresseerd en er hangt altijd een gezellige sfeer rondom dit evenement”, zo liet Pasman weten. Ook het smeden van zilveren sieraden door Majorie Louwerens trok de nodige aandacht en bij de pottenbakster/ keramiste Maggy Deenik/Joke Jacobs kon men een potje draaien en toonden ze een grote variatie aan beelden. Schilderijen in verschillende technieken met uitleg over hoe bijvoorbeeld een drybrush portret die door Hilda Haselberg werd uitgevoerd werd met aandacht gadegeslagen door de bezoekers. Verder waren er onder meer sieraden, kralenwerk, kleine glaskettinkjes en zeepkettingen, fleurige bloemdecoraties en boeketjes, sjaals van zijde in mooie bloemen of vrije print geverfd, vilt op zijde, geweven, gebreid in heel fijne ajourbrei techniek, gebreide/gehaakte theemutsen, beesten en kledingstukken, tassen van kleurrijk leer, decoupage en mixedmedia voorwerpen, houtdraaiwerk van mooie schalen en andere objecten te bewonderen. Jam, chutney of compote met verrassende smaken waren er ook te koop. Zaterdag stookte Hans te Broeke uit Zutphen zijn visrokerij en er was honing en walnoot- of hazelnootolie te koop. Stichting Gamrupa stond er met een stand. Op het erf van de boerderij had Rinus oude tractoren, landbouwwerktuigen- en gereedschappen uit zijn verzameling uitgestald en was er een terras voor koffie/thee met zelfgebakken cake of taart. 

En natuurlijk waren er in het hoedenatelier zelf de vele werkmaterialen en een grote variatie aan hoeden te zien die de bezoekers van Frida Pelgrum mochten passen. Vanaf 1996 maakt de Vordense hoeden. Eerst was het haar hobby. Maar nu runt ze al vele jaren een professioneel hoedenatelier in de voormalige koeienstal van de boerderij. “Ik maak hoeden voor elk seizoen, voor een feest of rouwgelegenheid, van klein tot groot, ingetogen of heel speels, op maat en passend bij ieder gezicht en kleding.”, zo vertelde Frieda met een glimlach op haar gezicht die afgelopen weekeinde niet van haar gezicht verdween. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant