Koetsenrit rondom Vorden. Foto: Truus Langenberg
Koetsenrit rondom Vorden. Foto: Truus Langenberg

45ste kastelenrit met klassieke rijtuigen

Cultuur

VORDEN - Zondag 14 augustus wordt voor de 45ste keer de Kastelenrit te Vorden gereden. Tijdens deze traditionele ‘koetsjesdag’ maken ongeveer veertig aanspanningen een tocht door het dorp Vorden en haar prachtige omgeving. Een schouwspel van rijtuigen en kostuums uit begin 20ste eeuw zorgen voor een museum dat voorbijtrekt. Tussen 10.00 en 10.30 uur starten de aanspanningen vanaf industrieterrein Werkveld in Vorden voor de ochtendroute.

In de omgeving van de Hoekendaalseweg genieten de deelnemers van een zogenaamde ‘sherrystop’. 

Rond 12.15 uur komen ze aan op een mooie locatie aan de Spiekerweg in de buurtschap Delden voor de lunch. Hier is ook gelegenheid tot het bekijken van de rijtuigen. Rond 13.15 uur zullen de rijtuigen weer vertrekken voor de middagroute waarna het gebruikelijke defilé door het dorp om ongeveer 14.00 uur zal plaatsvinden in de Dorpsstraat te Vorden. Ter hoogte van Hotel Bakker zal een deskundige speaker het publiek uitleg geven over de passerende deelnemende aanspanningen.

Er rijden originele rijtuigen mee, die meer dan 100 jaar oud zijn. De koetsiers steken veel tijd in een kloppend geheel; dus de kleding en alle accessoires zijn op elkaar afgestemd. Ook de paarden verdienen het om gezien te worden, Friezen, Gelderse paarden, Hackney’s en diverse soorten pony’s en dit jaar zelfs een uniek driespan Muildieren uit Spanje. Deze rit met traditioneel gerij en replica’s, georganiseerd door de kastelenrit commissie van menvereniging In de Reepn, is één van de grootste van Nederland; dat mag men dus niet missen! Meer informatie en de gehele route is te vinden op de website.

De weersvoorspellingen zijn goed, het is volop zomer! Echter kan de temperatuur zondag dermate hoog zijn dat het niet verantwoord is voor deelnemer en dier om de gehele dag actief te zijn in de zon en hitte. De organisatie zal daarom kort voor het evenement beslissen of de kastelenrit doorgaat. Houd hiervoor de website www.indereepn.nl in de gaten!


www.kastelenrit.nl

www.indereepn.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant