Cover van het boek ‘De laatste heer’. Foto: PR

Cover van het boek ‘De laatste heer’. Foto: PR

Lezing over boek van Astrid Schutte

Cultuur

VORDEN - Op dinsdag 13 september is dan eindelijk schrijfster Astrid Schutte te gast bij Oud Vorden. Haar lezing ‘De laatste heer’ moest vorig jaar twee keer worden geannuleerd wegens corona. In de tussentijd werd haar boek in maart ’22 wel mooi uitgeroepen tot ‘Beste boek van Achterhoek en Liemers 2021’. Zeker de moeite waard om deze avond naar De Herberg te komen. De avond is van 20.00 tot 22.00 uur, met tussentijds een pauze. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Oorspronkelijk afkomstig uit Baak, vertelt Schutte over de levens van twee Baakse dorpsgenoten: dat van haar eigen vader Jan Schutte, de zoon van een pachtboer, en dat van de laatste kasteelheer van Huis Baak, Werner Helmich.
Jan Schutte, die aanvankelijk alleen lagere school had, kon door de nieuwe kansen die de 20ste eeuw bood, opklimmen tot bankdirecteur. Maar voor kasteelheer Helmich hadden de nieuwe tijden onder meer tot gevolg dat hij zijn landgoed vaarwel moest zeggen. Astrid maakt duidelijk hoezeer maatschappelijke en politieke veranderingen, waaronder ook de groeiende ontkerkelijking, invloed hebben gehad op het persoonlijk leven van deze mannen.
‘De laatste heer’ is het meest persoonlijke boek van Astrid Schutte, waarvoor ze drie jaar lang veel mensen sprak uit Baak en omgeving en onderzoek deed in de plaatselijke archieven.
Toegang is gratis. Ook niet-leden zijn welkom, het is mogelijk om twee keer een avond ‘proef te draaien’. Informatie over het lidmaatschap staat op de website of vul een aanmeldformulier in.


oudvorden.nl

Astrid Schutte bij het ouderlijk huis van haar vader Jan Schutte aan de Vordenseweg in Baak. Archieffoto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord