Lezing ‘Boerenmagie’. Foto: PR
Lezing ‘Boerenmagie’. Foto: PR

Lezing ‘Boerenmagie’

Cultuur

RUURLO – Jan Bornebroek geeft op vrijdag 30 september bij KunstKring Ruurlo een boeiende lezing over Boerenmagie. Deze begint om 20.00 uur in de theaterzaal van het Kulturhus aan de Nieuweweg 5 in Ruurlo.

Onder ‘boerenmagie’ verstaan we alle ‘magische’ krachten die te hulp werden (en worden!) geroepen om onheil te voorkomen en te bestrijden. Gevel- en stiepeltekens, stalramen, muurankers, oeleborden, heilsknopen, levensbomen, hazelaar, lijsterbes en vlierstruik hadden oorspronkelijk allemaal een magische waarde. Zonder het te beseffen zijn we omringd door uitingen van het gedachtegoed van onze voorouders. ‘Boerenmagie is heel oud, maar ook heel modern. Het is met name te danken aan de katholieke kerk die veel van het voorchristelijke ‘heidense’ gedachtengoed in gekerstende vorm heeft overgenomen. Had de kerk dat niet gedaan, dan hadden we er nu niets meer van geweten.

Ogen
‘Boerenmagie’ maakt de magische belevingswereld die van oudsher zo’n belangrijk deel uitmaakte van het dagelijks leven op luchtige wijze zichtbaar. Het is de bedoeling de ogen van de luisteraar te openen voor de magische betekenis en geneeskrachtige werking van oude gebruiken, symbolen, flora en fauna, et cetera op het platteland. Bornebroek besteedt veel aandacht aan de betekenis van de ‘heidense’ en christelijke religie voor het volksgeloof en de magische afweermiddelen tegen geesten, heksen en demonen.
De lezing zal een stimulans zijn om de eigen regio en leefomgeving op een heel aparte en unieke manier te verkennen. Want ineens krijg je oog voor landschap– en architectuur elementen die je daarvoor niets zeiden. Plotseling blijken ze een interessante betekenis te hebben, net als de onbegrepen symbolen, gebruiken en geneeswijzen. Wie eenmaal met het virus van de ‘boerenmagie’ is besmet komt daar nooit meer vanaf. Gelukkig is het een aangename ziekte, zo laat Bornebroek al zien.

Jan Bornebroek is onder andere auteur van fietsrouteboekjes en historische verhalen. Tijdens zijn zwerftochten door het oosten van het land raakte hij gefascineerd door de nog overal aanwezige sporen van ‘boerenmagie’ op het platteland. Hij woont in Enschede.
Toegangskaarten kosten 10 euro en kunnen worden besteld via www.kunstkringruurlo.nl of aan de kassa.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant