Wethouder Pelgrom reikt de Monumentenprijs Bronckhrorst 2022 uit aan Leida en Jan-Jaap Zwart. Foto: Liesbeth Spaansen
Wethouder Pelgrom reikt de Monumentenprijs Bronckhrorst 2022 uit aan Leida en Jan-Jaap Zwart. Foto: Liesbeth Spaansen

Monumentenprijs Bronckhorst 2022 kwam toe aan Jan-Jaap en Leida Zwart

Cultuur

Boerderij Oude Vos in Wichmond gekozen uit twee nominaties

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/HENGELO – Op de openingsavond van de Open Monumentendagen Bronckhorst 2022 op woensdag 7 september, kwamen monumenteneigenaren en -vrijwilligers, vertegenwoordigers van de gemeente Bronckhorst Arie Vries en Bernard Pasman, wethouders Wilko Pelgrom en Emmeke Gosselink en partners (sponsoren) van de monumentendagen bijeen in de Remigiuskerk in Hengelo. Voorzitter Han van der Lans vertelde enthousiast over de dit keer 39 deelnemende monumenten en wederom bustochten door Transit Oost.

“Het thema dit jaar is: Duurzaam, maar duurzaam zijn alle monumenten, ze bestaan al zoveel jaren en moeten in stand gehouden worden”, vindt de voorzitter. “Ik maak me wel zorgen over de vijf kerken die afgestoten worden. Onduidelijk is wat er met deze monumenten gaat gebeuren, met het interieur bijvoorbeeld. Vierakker is het mooiste kerkje van Gelderland. Het moet beschermd worden.” Aandacht is er dit jaar ook voor oude boomgaarden met oude fruitrassen. “Bij kastelen waren altijd boomgaarden, dus het hoort bij elkaar.”
De film over de deelnemende monumenten werd getoond. “Er zit een vrij spectaculaire muziek onder”, lacht Han. “Heroïsch trompetgeschal tegenover violen en gitaren.”
Wethouder monumenten Wilko Pelgrom vond het een eer aan de eigenaren van boerderij Oude Vos, Jan-Jaap en Leida Zwart de Monumentenprijs Bronckhorst 2022 uit te reiken. “Ik was in mijn jonge jaren niet bezig met monumenten, maar werd me later bewust dat ik op Heekenbroek rondom Drempt ertussen opgroeide. In de buurt stonden vele monumentale boerderijen. Je had geen achternaam, maar je woonde op een boerderij.” Hij noemde het monumentenspel van Han van der Lans, waar vele deelnemers dagelijks leren over de monumenten in de gemeente Bronckhorst. “Die moeten worden behouden, ik denk dat het heel belangrijk is.”

Dit jaar waren er twee genomineerden. Luc Löverink van Sité Woondiensten kreeg een fles wijn en bos bloemen. Sité eindigde tweede met de renovatie en verduurzaming van de arbeiderswoningen in Steenderen. “Het was een hele eer om te zijn genomineerd”, bedankte hij de gemeente.
De monumentenprijs ging naar boerderij en voormalige herberg Oude Vos. Jan-Jaap en Leida Zwart hadden veel energie gestoken in het duurzaam verbouwen van hun nieuwe woning. Zij hebben oude materialen gebruikt en authentieke kenmerken behouden. Zij kregen bloemen, een cheque en een pentekening van hun woning, gemaakt door Wim van der Meij.

Betty Langer vertelde over het werk van de Vrienden van de Hengelose Remigiuskerk. Zij bieden elk jaar veel activiteiten aan, zoals concerten en lezingen, waarvan de opbrengt ten goede komt aan het onderhoud van de kerk.
De lezing van Erik Schuerink over de Remigiuskerk werd via een met spoed door Han gemonteerde film gerealiseerd, omdat Erik door corona niet kon komen. Hij gaf een interessante geschiedenisles over de Remigiuskerk en de verschillende verbouwingen en renovaties. Bijzonder zijn de muurschilderingen die dateren uit ongeveer 1400. Deze zijn steeds achter witkalk gebracht. De nu vrijgemaakte werken behoren bij de vijftig Sleutelwerken van Gelderland.
Han van der Lans vertelt dat de muurschilderingen zijn gemaakt door twee monniken. “Dat leiden we af aan de schilderstijl. De monniken ontwikkelen zich als schilder, we zien dat de eerste portretten van de apostelen meer tweedimensionaal zijn, statisch. De latere werken zijn gedetailleerder, meer dynamisch en driedimensionaal. We hebben echt iets moois in handen.” Rest nog de vraag wat er nog verborgen is achter het witkalk.

De avond werd muzikaal omlijst door Herman Lubbers. Hij speelde werk van Pamijer en Bach.


openmonumentendagbronckhorst.nl

Voorzitter van Stichting Open Monumentendag Bronckhorst Han van der Lans vertelt over de Remigiuskerk tijdens de openingsavond. Foto: Liesbeth Spaansen
Wethouder Wilko Pelgrom spreekt de genomineerden toe van de Monumentenprijs Bronckhorst 2022 verkiezing. Foto: Liesbeth Spaansen
Wethouder Pelgrom feliciteert Luc Löverink van Sité Woondiensten met de tweede plaats. Foto: Liesbeth Spaansen
Overhandiging van de Monumentenprijs Bronckhorst 2022 aan Leida en Jan-Jaap Zwart door wethouder Pelgrom. Foto: Liesbeth Spaansen
Aanwezig tijdens de openingsavond (v.l.n.r.): wethouder Emmeke Gosselink, Leida en Jan-Jaap Zwart, wethouder Wilko Pelgrom en Arie Vries en Bernhard Pasman van de gemeente Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen
De expositie van Stichting Open Monumentendag Bronckhorst, waar op de panelen foto's getoond werden van de 39 deelnemende monumenten. Foto: PR
Veel activiteiten bij de Remigiuskerk in Hengelo, zoals de duurzaamheidsmarkt met onder andere het Repair Café en bijenvereniging de Vooruitgang. Er was een kleedjesmarkt en genoeg spelletjes voor de kinderen. Ook werd uitleg gegeven over de gedachte achter de World Peace Flame.
Een wasgroep uit Borculo laat zien hoe er meer dan honderd jaar geleden werd gewassen. Het laatste vuil uit het linnen werd verwijderd door het wasgoed uit te spreiden over het gras. Omdat er vaker wasgoed werd gestolen, werd de was bewaakt vanuit het achtkantig bleekhuisje met aan alle zijde schietopeningen. Foto: Luuk Stam
Winnares van de kleurwedstrijd. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord