Rondleiding in en om Huize Baak door bewoner Marc Schuthof. Foto:  Liesbeth Spaansen
Rondleiding in en om Huize Baak door bewoner Marc Schuthof. Foto: Liesbeth Spaansen

Herkomst en verbanden tussen kasteel, kerk, kapitaal en kroeg

Cultuur

BAAK – Met de open deuren van 39 monumenten was er veel te kiezen tijdens de Open Monumentendagen. Velen van de 4010 bezoekers kozen een presentatie in Het Wapen van Baak en de rondleiding in Huize Baak op zondag 11 september.

Door Liesbeth Spaansen

Verzamelpunt Het Wapen van Baak is eigendom van Frans Helmich (1953, Huize Baak). Hij vertelde er over het belang van de herkomst en verbanden tussen kasteel, kerk, kapitaal en kroeg. Oud havezate, grote boerderij en later kasteel met gracht Huize Baak, is zijn geboortehuis.
Een interessante vertelling volgt. Frans Helmich legt uit wie zijn voorouders waren, het leven dat zij leidden, de rechten en plichten waar zij voor stonden. Frans leerde wijze lessen van zijn vader, zoals dat de natuur van ons allemaal is. “Daarom heb ik de Helmich-wandelroutes voor iedereen toegankelijk gemaakt, dat vind ik mijn plicht.”
De geschiedenis van het kasteel Huize Baak verhaalt over ridders en edelen die er woonden of het als hun vakantiewoning gebruikten. Frans Helmich had beeltenissen van deze markante bewoners. Op het terrein van Huize Baak stond lange tijd een menagerie, dierentuin, waar verschillende vogels werden gehouden.
Veel van deze geschiedenis heeft verbanden met de kerken die in Baak werden gebouwd. In 1190 stond het eerste kapelletje er, de start van het dorp Baak. Het kerkje werd in de brand gestoken. Daarna werd een tweede kerk gebouwd, waarvan nu alleen de toren nog staat, de Dom van Baak. Een schuurkerk op het terrein van Huize Baak verhulde de kerkgang, waarna opnieuw een kerk, het huidige Concordia werd neergezet. De uiteindelijke vijfde kerk, de St. Martinuskerk kwam ernaast te staan.
Daarna wandelde het gezelschap naar Huize Baak alwaar Marc Schuthof, bewoner van Huize Baak, een rondleiding door de mooiste vertrekken verzorgt. Deze zijn nog in oude staat. Het onderhoud van het huis en de tuin vergt veel tijd. In de weekenden zijn er opleidingen van Ellel Ministries, een internationale, interkerkelijke organisatie.
In de St. Martinuskerk was veel belangstelling voor de expositie over het ontstaan van deze kerk, pastelkunstenaars en de torenbeklimmingen.

Astrid Schutte schreef een boek over Huize Baak, waar Frans Helmich is geboren. Foto: Liesbeth Spaansen
Het Wapen van Baak, gezien vanaf de St. Martinuskerk, waar Frans Helmich de lezingen over Huize Baak gaf tijdens Open Monumentendag Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen
De bus die tijdens Open Monumentendag Bronckhorst mooie rondritten maakte langs de monumenten, gezien vanaf de St. Martinuskerk in Baak. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord