Toneelgroep Linde met in het midden zitten regisseur Janny Fokkink. Foto: PR

Toneelgroep Linde met in het midden zitten regisseur Janny Fokkink. Foto: PR

Wie volgen Bert Koning en Bep Kroesen op als nieuw keizerspaar?

Cultuur

Linde viert alsnog uitgesteld lustrum 155 jaar Lindesfeest

Door Jan Hendriksen

LINDE – Buurtschap Linde viert komend weekeinde, vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 september, het ‘verlate’ 155-jarig lustrumjaar van het Lindesfeest. Dat prijkte eigenlijk vorig jaar op de agenda, maar door corona vond dat geen doorgang. Een voorschot op de uitgestelde ‘lustrumviering’ nam de Vereniging Volksfeest Linde afgelopen weekeinde met een succesvolle verlichtingsroute ‘Linde in het licht’ en een Ouderenmiddag. Als extra activiteiten zijn er dit jaar in het kader van 31ste lustrum naast de verlichtingsroute het keizerschieten en keizerin vogelgooien voor alle oud-koningen en – koninginnen georganiseerd.

De 156ste editie van het Lindesfeest begint vrijdagavond 23 september met een toneelavond verzorgt door Toneelgroep Linde, aanvang 19.30 uur. Onder leiding van regisseur Janny Fokkink speelt de groep het blijspel ‘Alle ballen op Bertha’, geschreven door W. Abel.
In het blijspel zijn alleen een paar vaste stamgasten nog verknocht aan het verlopen café van Bertha. Dankzij neef Harry (die in het buitenland woont) kan Bertha het financieel redden. Harry weet niet anders dan dat het een goedlopend, exclusief restaurant is. Het oude café is een doorn in het oog van horecabuurman Willem. Hij doet er alles aan om Bertha te dwarsbomen. Dan wil Harry op bezoek komen. Paniek in de tent! De grote vraag is: zullen Bertha, Job en Mieke, met al hun onhandigheden, het redden om ‘De Warme Bal’ binnen 24 uur om te toveren naar een sjiek restaurant?
De spelersgroep van Toneelgroep Linde bestaat voor dit blijspel uit Dianne Mombarg (Bertha, eigenaresse café), Herbert Hulstijn (Job, werkloze stamgast), Marisca Hissink (Mieke Stoffers, alleenstaande stamgast), Jan Bosch (Harry van Voorst, neef van Bertha), Angela Wisman (Hester, vriendin van Harry), Eric Nijhof (Geert Schut, locoburgemeester), Jannie Tuinman (Annabel Schut, vrouw van Geert), Frank Bouwmeester (Willem Schulte, eigenaar restaurant), Bert Tuinman (Jan, werkloze stamgast), Aniek Hoogkamp (Lieke van der Stap, culinair recensent) en Berend Koning (Hendrik/Henk, een stille stamgast). Souffleur is Marinus Pater, de grime wordt verzorgd door Ina Wesselink en Gerrie Harmsen en het decor door Erik Nijhof.

Schietwedstrijden
Zaterdag 24 september gaat het Lindesfeest vanaf 15.00 uur verder met het vogelschieten, vogelgooien en het jeugdvogelschieten. En dit jaar dus ook het keizervogelschieten en keizerin vogelgooien voor alle oud koningen en -koninginnen van het Lindesfeest. Wie volgen het huidige koningspaar Erik Nijhof en Mini Sleumer, de jeugdprinses Lianne Hulstijn op die al sinds 2019 over Linde heersen en keizer Bert Koning en keizerin Bep Kroesen die sinds 2016 de titel ‘Keizer en Keizerin van Linde’ dragen. Gedurende al dit schiet- en gooi geweld verzorgt DJ Wasseveld de muziek. Zaterdagavond wordt het feest vanaf 20.30 uur voortgezet in de tent tegenover de Lindesche Molen met DJ Harco van Dijk en de band Curls on Fire.

Volksspelen
Op de slotdag, zondag 25 september, vinden de traditionele volksspelen zoals het gavelgooien, kegelen, ringrijden, het zwijntje schieten, het stoeldansen en de kinderspelen plaats. Deze dag wordt om 13.00 uur geopend door wethouder Emmeke Gosselink van de gemeente Bronckhorst onder begeleiding van Harmonie Vorden. Na het spelen van het Wilhelmus en de vaandelhulde is er tijdens de volks- en kinderspelen een gezellig samenzijn met het muzikale duo Ziezoo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord