De laatste Handwerktentoonstelling van de Vrouwen van Nu Gelderland in Vorden vond in 2019 plaats. Foto: PR

De laatste Handwerktentoonstelling van de Vrouwen van Nu Gelderland in Vorden vond in 2019 plaats. Foto: PR

Handwerktentoonstelling Vrouwen van Nu Gelderland

Cultuur

Lustrum tentoonstelling Commissie Creatief Handwerk

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Het Kultushus in Vorden is komende donderdag 6 en vrijdag 7 oktober de centrale locatie voor de handwerktentoonstelling van de Vrouwen van Nu Gelderland. Het is tevens een lustrum tentoonstelling omdat de Commissie Creatief Handwerk Vrouwen van Nu Gelderland zeventig jaar bestaat. Voor deze bijzondere tentoonstelling sluit ook het provinciaal bestuur van de Vrouwen van Nu met het thema ‘Samen vieren, samen verder’ aan, met als symbool een klavertje vier, wat geluk betekent.

“We prijzen ons gelukkig dat we na een periode van coronamaatregelen weer een tentoonstelling kunnen houden. Dat is een mooie tentoonstelling waard. Bezoekers heten we dan ook van harte welkom in het dorpshuis van Vorden”, zo verklaart Toos Eisink namens Commissie Creatief Handwerk Vrouwen van Nu Gelderland. Er zijn veel verschillende handwerktechnieken te zien, onder andere quilt-, borduur-, brei- en haakwerk. Het afgelopen jaar heeft de commissie in samenwerking met het Histeam een project breirol Henriëtte Huizinga georganiseerd. De oude breirol van Henriëtte Huizinga uit 1875 zal ook donderdag en vrijdag te zien zijn. Aan het project hebben meer dan vijftig vrouwen uit heel Nederland en België meegedaan. Toos Eisink: “Op de tentoonstelling is er speciale aandacht voor de resultaten van dit project. Ook het Histeam is aanwezig. In zeventig jaar tijd is er heel veel gehandwerkt. Er zijn veel oude en nieuwe handwerken gemaakt door leden van de Vrouwen van Nu uit Gelderland te zien. Het belooft dan ook een afwisselende tentoonstelling te worden. Een prachtige gelegenheid ook om ideeën op te doen.” De tentoonstelling is op donderdag 6 oktober van 10.00 tot 17.00 uur en vrijdag 7 oktober van 10.00 tot 16.00 uur geopend. De toegangsprijs is vijf euro per persoon.

Workshops
Tijdens de handwerktentoonstelling kan men meedoen aan een tweetal workshops die gegeven worden door vrijwilligers van Lang Leve Kunst en Naoberschap van Amphion Cultuurbedrijf. Donderdag 6 oktober of vrijdag 7 oktober om 11.30 uur of 13.15 uur kan men meedoen aan de workshop handspinnen. Heeft men altijd al willen spinnen? Tijdens deze korte workshop leert men op een eenvoudige manier spinnen met een handspindel en ongekaarde wol. Zo spint men heel ontspannen een eigen draad. Een stukje van de draad wordt verwerkt in een Vrouwen van Nu kunstwerk. De workshop duurt 45 minuten en wordt gegeven door Petra Uphoff.

Borduren op tule
Heeft men wel eens op tule geborduurd? Op een lapje ongebleekte katoen maakt men tijdens deze workshop een kleine tekening. Op een stukje tule borduurt men een lijn uit de tekening. Het effect is verrassend. Men neemt het werkje mee naar huis of hangt het ook op in het Vrouwen van Nu kunstwerk. Deze workshop duurt ook 45 minuten en wordt gegeven door Nel van der Meulen. De deelname aan de workshops zijn kosteloos. Materiaal is aanwezig. Men kan zich voor beide workshops aanmelden via het e-mailadres vvn.handwerkciegld@gmail.com. Bij veel aanmeldingen wordt er een extra workshop gegeven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Noord