Herman Dijkjans, stilleven met bloemen, 1947, olieverf, 60 x 80. Foto: Hans Wijninga

Herman Dijkjans, stilleven met bloemen, 1947, olieverf, 60 x 80. Foto: Hans Wijninga

Bloemenweelde bij het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS) Vorden

Cultuur

VORDEN - De wintertentoonstelling in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst is fleurig en divers en heeft als titel ‘Bloemenweelde’. Juist in de donkere dagen voor kerstmis is deze kleurenpracht een welkome afwisseling.

Hoewel stillevens al bekend zijn uit de Romeinse tijd worden (bloem)stillevens in de Nederlanden vanaf de Gouden Eeuw een apart en vaak voorkomend genre. Waarschijnlijk eerst bedoeld als symbool voor vergankelijkheid, later meer als decoratie of pronkstuk waaruit de vaardigheid van de maker blijkt. Zelfs schilders met een modernistischer toets waagden zich aan bloemen: Van Gogh’s zonnebloemen zijn wereldberoemd.

Geschilderde bloemen zijn van blijvende schoonheid en daarom altijd populair gebleven. Bekende (en minder bekende) Achterhoekse schilders (van eind vorig eeuw tot nu) hebben zich aan dit thema gewaagd: Herman Dijkjans (1889-1966) had een grote voorliefde voor de bloemen van de Oost Indische kers. 

Ook zijn kunstvriend Albert Michael Jörissen (1886-1971) hield zich met bloemstillevens bezig. Theo den Hartogh (1918-2004) spant misschien wel de kroon: zijn geschilderde en geaquarelleerde bloemen waren bij leven al bekend en gewild. Hij heeft er zelfs miniatuurversies van geschilderd. Rob van Straaten (1926-2012), die zijn bekendheid vooral aan de maritieme kunst te danken heeft, vond in het bloemstilleven ook boeiende en kleurrijke onderwerpen. 

Maar ook van Frederik Hartman (1911-1991), Lon Germans (1924) en Jan van Goor (1901-1980) zijn bloemstillevens in verschillende technieken te bewonderen, vol van kleur en variatie. Dit type kunstwerk is -zoals alle genres- aan de veranderende stijlen en technieken onderhevig: van heel fijnzinnig en bescheiden tot robuust, vreugdevol, stralend en helder van kleur.

Aan deze uitgebreide en afwisselende bloemenweelde-tentoonstelling zijn ook verrassende elementen van buiten de Achterhoek toegevoegd. Meer dan voldoende fleur en vrolijkheid om de grauwe wintermaanden door te komen.

Deze thematentoonstelling, met een grote variatie aan bloemsoorten en kleuren is van 2 december 2022 tot 3 maart 2023 in het MAS Vorden te bezichtigen. Dat kan op de vrijdag- en de zaterdagmiddagen van 14.00 tot 17.00 uur. 

De entree is 5 euro per persoon en kinderen tot zestien jaar zijn gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant