Een poster voor een expositie in de Vordense bibliotheek, in april 1984. Beeld: archief Willem Sprengers
Een poster voor een expositie in de Vordense bibliotheek, in april 1984. Beeld: archief Willem Sprengers

Kasteel De Wildenborch bij Vorden: waar is dit schilderij?

Cultuur

ZUTPHEN/VORDEN - Een poster voor een expositie in de Vordense bibliotheek. In april 1984, al bijna veertig jaar geleden dus. Op de poster een schilderij van De Wildenborch bij Vorden. Dit karakteristieke landhuis is vaak afgebeeld, maar de maker heeft voor dit schilderij een verrassende keuze gemaakt: hier te zien is de voorgevel van De Wildenborch, in volle glorie, bij avond of nacht.

De maker van dit werk is Bertus Voortman, een Zutphense kunstschilder, geboren in 1916 en op hoge leeftijd, in 2012 overleden. Een veelzijdig kunstenaar: hij schilderde stadsgezichten, landschappen (veel in de Achterhoek), affiches en stillevens en portretten; ook ontwierp hij decors voor theatervoorstellingen. Hij werkte met olie- en acrylverf, pastel, inkt, potlood en aquarel.

Over het kunstenaarschap van Bertus Voortman schrijft Willem Sprengers momenteel een biografie. Bij zijn speurtocht naar informatie kwam hij bijgaande poster tegen. De afbeelding is in zwart/wit maar het originele schilderij is hoogstwaarschijnlijk in kleur, mogelijk overwegend tinten blauw.

Wie kent dit schilderij, of weet waar het zich bevindt? Willem Sprengers hoort het graag. Ook ander informatie over Bertus Voortman is welkom! Hij ziet mail graag tegemoet.


sprengerswillem@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant