Afgelopen weekeinde waren Jan Klein Lenderink, Bouke Wolbrink, Robby Bouwmeester en Matthijs Klein Haneveld (v.l.n.r.) van de bouwgroep druk in de weer met de opbouw van het decor voor het blijspel ‘De voordeur stond open’. Foto: PR

Afgelopen weekeinde waren Jan Klein Lenderink, Bouke Wolbrink, Robby Bouwmeester en Matthijs Klein Haneveld (v.l.n.r.) van de bouwgroep druk in de weer met de opbouw van het decor voor het blijspel ‘De voordeur stond open’. Foto: PR

Toneelgroep Vierakker-Wichmond gaat vijf keer de planken op

Cultuur

Vrijdag première van blijspel ‘De voordeur stond open’

Door Jan Hendriksen

VIERAKKER/WICHMOND - De leden van de ‘bouwgroep’ van Toneelgroep Vierakker-Wichmond staken afgelopen weekeinde op het toneel en in de zaal van Grand Café Bij Ludger de handen flink uit de mouwen. Komende vrijdag is namelijk de première van het blijspel ‘De voordeur stond open’ dat de toneelgroep in twee weekenden maar liefst vijf keer opvoert. Het vakwerk van de bouwgroep in de knusse en gezellige accommodatie brengt de acteurs onder aanvoering van regisseur Henk Broekgaarden ongetwijfeld in de juiste sfeer om na drie jaar weer voor onvergetelijke voorstellingen te zorgen. Want het was vlak voor de corona-uitbraak in 2020 dat Toneelgroep Vierakker-Wichmond voor het laatst op de planken stond.

Eind 2021 had de enthousiaste groep net weer een ‘stuk’ in repetitie genomen toen de coronamaatregelen werden aangescherpt zodat toneelvoorstellingen onmogelijk werden. Maar nu stond de toneelgroep niets meer in de weg. Er werd wel voor een nieuw ‘stuk’ gekozen. Het werd het blijspel ‘De voordeur stond open’, geschreven door Max Andrea. De ontknoping van het blijspel zorgt voor een complete verrassing die bij de toeschouwers ongetwijfeld voor een grote schaterlach zal zorgen. Voor de spelers is het een toneelstuk waarin zij zich volledig kunnen uitleven.
Naast de vaste groep spelers kent Toneelgroep Vierakker-Wichmond dit jaar twee debutanten. Een van hen, de 22-jarige Meta Kamphuis, zal voor veel bezoekers geen onbekende zijn. Ze speelde in 2019 namelijk één van de hoofdrollen in ‘Theater in de Openlucht’ in het kader van het honderdjarig bestaan van Oranjecomité Vierakker-Wichmond. Haar acteertalent bleef daar niet onopgemerkt.
“Ik heb aan die productie veel plezier beleefd”, zegt Meta. “Evenals nu bij deze groep. Ik mag dan wel niet meer in Vierakker/Wichmond woonachtig zijn, ik blijf me zeer betrokken en verbonden voelen met deze gemeenschap. En het is een ontzettend gezellige groep. Leuk om daar deel van uit te mogen maken”, aldus Kamphuis. De andere debutante is Laura Hulshof (25) uit de aangrenzende Vordense buurtschap Delden. Zij deed toneelervaring op bij de revue van Jong Gelre Vorden-Warnsveld.

Internationaal
In het blijspel ‘De voordeur stond open’ wordt Philip Hermans directeur voor Nederland van een groot internationaal bedrijf. Voor zijn definitieve benoeming zal de directeur-generaal Zijl van Beekbergen hoogstpersoonlijk overkomen. Alles moet dus in orde zijn, maar nu wil het geval dat Ma, die nergens een hulp in de huishouding kon krijgen, een Turkse gastarbeider heeft aangenomen om het keukenwerk en de huishouding te doen! En ‘Ali’ doet erg zijn best, maar bij hem vergeleken was Lucretia Borgia een fantastische kokkin, die de smakelijkste hapjes bereidde. Om de ellende nog groter te maken komt Opa bepakt en bezakt binnenstappen. Hij is weggelopen uit het bejaardentehuis omdat hij er geen zin meer in had ‘om tussen de kale koppen te sitte’! Alleen is hij nu zijn parkiet ‘Keessie’ steeds kwijt. Huize Hermans, dat getiranniseerd wordt door Opa en door onverwacht bezoek dat opeens op de stoep staat, lijkt bij tijd en wijle op een groot gekkenhuis! Kortom volop hilariteit.

Rolverdeling
Het stuk wordt opgevoerd door de spelers Jan Borgman, Henna ter Vrugt, Gerard van Til, Roland Wolbrink, Steven Pennekamp, Cordrik van der Meulen, Laura Hulshof, Meta Kamphuis, Marieke Vaartjes en Anne-Wil Klein Lenderink. Souffleuses zijn Ria Tijssen en Annemarie Wolbrin. De grime wordt verzorgd door Gerrie Berenpas, Lisa Abbink, Jantine van van den Berg, Patricia Meyer en Marlot Bouwmeester en het geluid en licht door Bert van Dijk en Remco Heijink. De toneelbouwgroep bestaat uit Jan Klein Lenderink, Robbie Bouwmeister en Bouke Wolbrink en de algemene ondersteuning wordt verzorgd door Jan Tijssen, Bouke Wolbrink, Heidi Wolbrink, Erik Klein Haneveld en Erna Roeterdink.

Toegangskaarten
De voorstellingen van ‘De voordeur stond open’ zijn op vrijdagavond 27, zaterdagavond 28 en zondagmiddag 29 januari en vrijdagavond 3 en zaterdagavond 4 februari in de zaal van Bij Ludger in Vierakker. De avondvoorstellingen beginnen telkens om 20.00 uur en de middagvoorstelling om 14.00 uur. Toegangskaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Bakkerij Besselink in Wichmond. Zaterdagavond 4 februari is al uitverkocht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord